Ana Maria Mitič: "V moji omari se znajde kakšen kos, ki je star že več kot 15 let, pa mu prav nič ne manjka"

Ana Maria Mitič ni le ena izmed najbolj zabavnih komičark ta hip, je tudi ena od zvezdnic, ki se, podobno kot Leonardo DiCaprio, bori za to, da bi naš planet še dolgo ostal lep in svež.

Moda, 22. 8. 2017

Ana Maria Mitič

Tik pred začetkom njenih počitnic smo z Ano Mario Mitič poklepetali o tem, kako je svoj avtomobil oddala drugim, namesto da bi jo med počitnikovanjem nerabljen čakal v garaži, ter o tem, kako se je pri njih doma trend 'bio in eko' začel že davno tega.

Tudi Ana Maria bi prikimala trditvi, da vse izvira iz vzgoje. Tako kot so pri njih doma od nekdaj s posebno skrbjo gledali na okolje, tako počne zdaj tudi sama. "Odrasla sem v bio eko družini, kjer smo ločevali odpadke, še preden se je res množično vedelo za to. Spomnim se, da so se mi takrat biološki odpadki zdeli res ogabni, danes pa mi je takšno početje že v krvi," se spominja Ana Maria in dodaja, da doma sicer niso bili nikoli vegani, so pa vedno z veseljem poskrbeli za domači vrtiček.

"Poleg tega smo vedno pogledali na porabo elektrike in vode ter z vodo od pranja solate na primer zalili rože. Oblačila, ki smo jih prerasli, smo vedno podarili in zelo premišljeno kupovali dodatke."

Aleksandra Saša Prelesnik

Kot pubertetnica sem zaradi teh načel včasih prav trpela, zdaj pa sem vesela, da so mi privzgojili tak odnos do sveta," pojasnjuje komičarka, ki tudi danes sledi smernicam, ki planetu pomagajo do boljše kondicije.

"Tako kul kot moji starši, ki vozijo hibrida, seveda nisem, sem pa že z drugim avtom na dizelskem gorivu. V moji omari se prav tako znajde kakšen kos, ki je star že več kot 15 let, pa mu prav nič ne manjka. Že dlje pa sanjam o finem, velikem bolšjem trgu, kjer si bomo lahko izmenjevali stvari ali za simbolično ceno prodali izdelke, ki jih ne uporabljamo. Poleg tega vestno skrbim, da naše gospodinjstvo zavrže čim manj hrane. To se da z malo domišljije v kuhinji res dobro organizirati. Po nakupe rada hodim na tržnico, in to s košaro ali platneno vrečko ter se resno izogibam nakupom oblek v korporacijskih prodajalnah, ki za zaslužek grdo ravnajo z naravo in ljudmi. Kupujem kozmetiko, ki ni bila preverjena na živalih, in čistila s čim manj strupov, če se le da, pri zapravljanju najprej dam pozornost slovenskim proizvajalcem. Zbiram papir in zamaške, čeprav imam majhno stanovanje, in varčno uporabljam gele za prhanje in pralni prašek, vodo pa najraje pijem iz steklene dozirke," je zdajšnje ukrepe na poti do kar se da zelenega življenjskega sloga opisala Ana Maria, ki je tudi med počitnicami poskrbela, da njene stvari doma ne stojijo.

"Že filozof Diogenes je trdil, da nas imetje omejuje, in ne vem, zakaj je tako pomembno imeti tono pleha samo zase. Odhajam na dopust, in ker ne grem z avtom, se mi zdi škoda, da samo stoji tam, ko pa bi komu lahko prišel prav! Za to sicer ni bilo veliko zanimanja, morda se to ljudem zdi čudno - čeprav je t. i. car-sharing v tujini nekaj povsem normalnega. Bolj civilizirana družba ko bomo, bolj bo jasno, da 'to je moje in tega ne dam' ne pripelje nikamor. Morda bo ljudi naposled prepričal denar, ko si bodo vrgli stroške na papir, kaj pa vem," nam je pojasnila ozadje odločitve, da svoj avtomobil med počitnicami prek družabnih omrežij ponudi drugim, in dodaja, da bi si v prihodnje želela narediti še en korak naprej.

"Trenutno se težko izognem embalažam. Zdi se mi, da se dušimo v plastiki, in še vedno je pri meni doma večji koš, namenjen embalaži, kot pa ostalim odpadkom," pojasnjuje Ana Maria, ki kot medijsko prepoznavna Slovenka precej neposredni izraža svoje mnenje in opozarja na napake.

"Ni mi problem javno povedati, za kaj se zavzemam, čeprav je morda odločitev, kje in kaj kupujem, majhen korak, je zagotovo korak naprej in tega bi se moral zavedati vsak. Ljudje v tem času zaradi nizkih cen v trgovinah z oblačili impulzivno nakupujemo stvari, ki so trenutno v modi, pa jih v resnici sploh ne potrebujemo. Kakšna izguba! Tako finančna - poslovno gledano se stvar ne amortizira - kakor tudi prostorska in nato še smetarska, saj smo nakopičili še eno stvar, ki stoji tam nekje."

"Raje podprem Matejo Benedetti, ki mi naredi dežni plašč, ki ga bom s ponosom nosila ..."

"No, da se razumemo - v teh velikih korporacijskih trgovinah ne vidim samo slabo: številni, ki si težko privoščijo nove, modne stvari, imajo zdaj dostopnejšo konfekcijo. Ampak jaz se lahko odločim in to je moja izbira," nam je pojasnila svoje stališče glede velikih svetovno znanih nakupovalnih verig in dodala, da se sicer pri nakupovanju prepušča navdihu.

Napisala Kaja Milanič za Story
Fotografije Aleksandra Saša Prelesnik

Preberi še: "Naučite se umetnosti poslušanja!"

Priporočamo tudi: Alja Viryent: "Zame poraz ne obstaja"

Najbolj brano