Zakaj mlajše moške privlačijo ženske s kilometrino?

Zdi se, da že dolgo niso več aktualne zgodbe, v katerih mož pobegne z mlajšo žensko, temveč bolj tiste, v katerih žena pobegne z mlajšim moškim.

Zakaj mlajše moške privlačijo ženske s kilometrino? - Foto: Profimedia

Resnica je: starejše ženske so danes videti bolje kot kdaj prej pa tudi v družbi imajo povsem drugačen položaj kot v preteklosti.

Drugačen način mišljenja in življenja, skrb za videz in zdravje ter posledično podaljševanje mladosti so pripeljali do tega, da se v svoji koži počutijo odlično, kar seveda zaznavajo tudi drugi. Najbolj dovzetni sprejemniki za to privlačno energijo pa so prav mlajši moški. Zakaj? Močni afrodiziaki zanje so samozavest, zrelost, izkušenost, odločnost, samostojnost, izoblikovana osebnost, in vse to povrhu zapakirano še v privlačnem telesu.

3 v 1: samozavest, izkušenost, privlačen videz.

Dejstvo je, da se starejša ženska bolje pozna – tako svojo osebnost kot svoje telo –, kar ji prinaša večjo samozavest. Izkušnje so ji pokazale vse njene sposobnosti in hkrati šibke točke, jasne so ji lastne meje, ve, kaj zmore in česa ne, kakšne so njene potrebe, kako se v določeni situaciji odziva ... vse to pa je tudi sprejela in zdaj se v svoji koži počuti varno.

Sprejela pa je tudi svoje telo, z vsemi pomanjkljivostmi vred, ki jih zdaj vidi kot ljubke posebnosti, s katerimi se lahko identificira. Telo ji nudi različne užitke, ki jih zdaj odmerja z ravno pravšnjo mero, saj ve, da ji bo le tako še dolgo služilo. Seveda zanj tudi lepo, z ljubeznijo skrbi. Poleg tega je ženska, stara 35 let in več, samostojna, njeno življenje ima že določen ritem in obliko, sestavljeno iz obveznosti, dejavnosti, konjičkov, kar ji prav tako zagotavlja občutek vrednosti.

Ker je samozavestna oziroma zadovoljna sama s sabo in svojim življenjem, pa ne išče prevelike pozornosti pri drugih ljudeh. Na moškega se ne naveže tako, da bi ga s tem za kaj prikrajšala, ostaja cel človek, bolj ali manj neodvisna od njega, le zadovoljna s tem, da lahko z njim deli radosti prostega časa.

Zaradi izkušenj, ki si jih je nabrala, lahko 'veteranka' bolje oceni moškega in situacijo, v  kateri se je znašla, ter se tudi ustrezno odzove. Poleg tega zaradi izkušenosti ve, kaj je pomembno in kaj ne, kaj v svojem življenju potrebuje in česa ne ...

Vzponi in padci so jo naučili, da je življenje večni vrtiljak, zato uživa v letenju in se hkrati ne boji trdega pristanka. Ima realistična pričakovanja in po navadi ni čustveno labilna (razen če jo že muči menopavza), saj njeno čustvovanje, odkar je dozorela, ni več toliko odvisno od trenutnih notranjih vzgibov ali zunanjih okoliščin, temveč povezano z globljimi prepričanji, ki jih je vzela za svoje in ponotranjila skozi življenje. Že zdavnaj je spoznala, da romantika iz filmov ne obstaja in da ni s tem nič narobe, od moškega tako ne zahteva klatenja zvezd z neba, želi si le nekaj iskrene pozornosti, prijetne nežnosti in seveda kakovostnega seksa. In pri tem, zadnjem, ji pridejo izkušnje spet še kako prav.

Ker jim na vrata trkajo leta, ženske nad 35. letom včasih celo bolj skrbijo zase, za svoje telo, kot njihove mlajše 'konkurentke'. Bolj zdravo se prehranjujejo, več se gibajo in spijo, poleg tega pa pri teh letih že zelo dobro vedo, kako se obleči in naličiti, da bodo videti kar najbolje.

Preberite še: Iskren zapis naše novinarke: Išče se Romeo za milfico

Moški o njih

O tem fenomenu, ki v bistvu že dolgo ni fenomen, temveč precej razpasen pojav (cougar ženske in njihove toy boye so zamenjali že skoraj povsem nestigmatizirani odnosi med starejšimi ženskami in mlajšimi moškim), je Elle povprašala kar moške, ki so nam bili pripravljeni iz prve roke zaupati zgodbe in misli, strokovno mnenje pa je prispeval še psihološki svetovalec in psihoterapevt Sandi Kofol, univ. dipl. psih.

Bojan, 26 let

»Star sem 26 in ženske moje generacije večinoma menijo, da sem že zrel za poroko in otroke. S tem namenom se tudi zapletejo z mano in potem s tem mišljenjem name pritiskajo – tudi če tega ne izrečejo neposredno, čutim na vodi, kako me ocenjujejo, ali sem že pripravljen ali ne, ali imam dobre gene ali ne, ali bi bil dober očka ... Jaz pa na to še nisem pripravljen, pred tem bi se rad še malo brezskrbno zabaval. Starejše ženske imajo vse to večinoma že za sabo in si želijo le popestritve, zabave, čistih užitkov, zato so mi trenutno veliko bolj pisane na kožo.«

Adrijan, 24 let

»Starejše ženske – vsaj deset let starejše od mene – me privlačijo seksualno, in sicer zaradi izkušenj in večje odprtosti. Vedo, kako se stvari streže, veliko bolj so pripravljene eksperimentirati, življenja se jim ne zdi vredno zapravljati za spodobnost in krepostnost, poleg tega pa so tudi osebnostno zrele in se ne pritožujejo nad svojim telesom, tudi če to ni več v najboljši formi, vedo, da to ni najpomembnejše na svetu, posledično pa so tako bolj sproščene, zadovoljne, spontane in, konec koncev, tudi lepše.«

Mišo, 24 let

»Zakaj me privlačijo? Ker vedo, kaj hočejo. In to je zeeelooo seksi! Pri mlajših ženskah me spravlja ob živce, ker tega ne vedo, zato se igrajo razne igrice. Včasih se počutim kot avto na testni vožnji, saj me preizkušajo in ocenjujejo, hkrati pa same nimajo pojma, kaj bi sploh rade. Sit pa sem tudi njihove negotovosti, ki zahteva nenehno pozornost, dajanje komplimentov, ure in ure čakanja, da se prikaže iz kopalnice, ko se odpravljava ven. Starejše ženske večinoma vedo, kaj želijo, zato te ocenijo tako rekoč na prvi pogled, dobro poznajo sebe, zato znajo hitro izbrati partnerja, oblačilo in ličilo.«

Primož, 22 let

»Starejše ženske? Njihova spolna sla je ogromna in prav tako njihova samozavest! To je tisto, kar me privlači na njih. Pa to, da me lahko naučijo precej novih stvari, mi odprejo čisto nova obzorja tako pri seksu kot tudi nasploh v življenju.«

Iztok, 30 let

»Ne le da so starejše ženske seksi, ker so sebe sprejele v celoti in uživajo v lastnih čevljih, z njimi so stvari tudi precej manj zapletene. Povedal bom svojo zgodbo. Sprva sem se z Jano, ki je bila takrat stara 40 let, jaz pa 26, zapletel, ker je bila neizmerno vroča mačka. A z mano se ni igrala kot mačka z miško, ampak mi je dala takoj jasno vedeti, da sem ji všeč in da bi rada z mano imela avanturo. Bila je ločena in imela je dva otroka, a bila je povsem zadovoljna s svojimi življenjskimi odločitvami in sama s sabo.

Prijatelji so me dražili, češ da sem obseden z 'milficami', da me sploh ne bi privlačila, če ne bi imela za sabo že dveh porodov, a to me sploh ni preveč ganilo oziroma sem na to pozabil takoj, ko sem Jano spet zagledal. Preprosto všeč mi je bila, in ko sem jo bolje spoznal, sem zelo cenil, da ni izgubljala časa z raznimi trapastimi pravili, kot je čakanje, da minejo trije dnevi, preden se lahko po seksu spet slišiva, in predvsem ni spraševala neumnih vprašanj, češ, kaj sploh hočeš od mene.

Ni se obremenjevala z drugimi, jasno in glasno mi je povedala, da bi se rada zabavala z mano, in da če bo zadeva vodila k naslednji stopnički, je pripravljena tudi na to. Bila je spontana in hkrati odgovorna. Skrbela je za svoja otroka, redno hodila na telovadbo, bila lepo uveljavljena v službi, nikoli nisem imel občutka, da moram obvezno plačati najino kosilo ali večerjo, bilo je tako noro sproščeno, da ... no, da traja še danes. Z Jano sva začela gojiti čustva drug do drugega in sva si to tudi iskreno priznala, brez igric in ovinkarjenj. Zdaj sva srečno zaljubljeni par in zadevo prepuščava življenju, ki bo že vedelo, kaj z nama storiti.«

Mitja, 33 let

»Meni je pri starejših ženskah všeč to, da nikoli ne izgubljajo časa. Zavedajo se, da pred sabo nimajo več vsega življenja, zato cenijo vsak trenutek, znajo ga izživeti in v njem uživati. In če jim je moški všeč, v tem stilu ne čakajo, da bo potrkal na njihova vrata kot v sanjah, temveč pristopijo ali pa moškemu vsaj pošljejo jasen signal, da lahko pristopi on.«

Psihološki svetovalec in psihoterapevt Sandi Kofol, univ. dipl. psih., pravi:

»V današnjem času večja razlika v letih med partnerjema ni več tako nenavadna ali celo družbeno obsojana, kot je bila nekoč. Za uspešnost partnerskega odnosa namreč ni več toliko pomembna razlika v letih, ampak osebnostna zrelost obeh partnerjev in pa predstave o partnerski ljubezni, stališča o življenju, življenjske izkušnje in samopodoba obeh partnerjev. Če imata torej partnerja kompatibilne predstave o partnerskem odnosu, ljubezni, potem lahko ustvarita zelo kvaliteten in zadovoljujoč partnerski odnos, ne glede na razliko v letih.

Do problema pa lahko pride, ko je eden ali drugi partner v notranjem konfliktu, kar se tiče prepričanj o partnerski zvezi z veliko starejšim ali mlajšim partnerjem. Še posebej če živita v obsojajočem družbenem okolju in sta obdana z ljudmi, ki imajo do takega odnosa predsodke, lahko pride do pritiskov, ki jih nista sposobna prenesti.

Prav zato je zelo pomembno, da na začetku, preden se zapletemo v odnos, veliko časa namenimo spoznavanju drug drugega in se z odprtimi kartami pogovorimo o svojih pričakovanjih. Še zlasti je tu pomembno vprašanje otrok, saj odnos ne more trajati na dolgi rok, če na primer starejša partnerka ne želi ali ne more več imeti otrok, mlajši partner pa si jih želi. V tem primeru odnos navadno ne preživi.

Mlajšim moškim so starejše ženske navadno bolj privlačne, ker večinoma že precej dobro poznajo same sebe, so izkušenejše, natančno vedo, kaj hočejo v življenju, predvsem pa veliko bolj sprejemajo same sebe kot ženske in spolna bitja – boljša samopodoba in posledično samozavest.

Starejšim ženskam pa so mlajši moški predvsem všeč, ker jih navadno doživljajo kot bolj spontane in igrive, kar pri starejših moških pogosto pogrešajo, ker zaradi svojih izkušenj postanejo preresni.

Seveda pa obstajajo partnerski odnosi med mlajšim moškim in starejšo žensko, ki so navadno nezavedno motivirani z določeno psihološko problematiko enega ali drugega. Tu gre lahko predvsem za težnjo po vzpostavitvi odnosa mama in sin (sindrom Petra Pana) in s tem težnjo ponoviti neke zgodnejše scenarije iz svojega življenja ali pa težnjo vzpostaviti odnos, kakršnega si je moški v otroštvu želel, pa ga ni nikoli doživel.

Obstajajo tudi scenariji starejših žensk, ki imajo težavo sprejeti svoje staranje in si s tem, ko dobijo pozornost mlajšega moškega, nekako potrdijo lastno vrednost in s tem samopodobo.

Prav tako si nekateri mlajši moški želijo odnosa s starejšimi ženskami (predvsem tistimi, ki zelo dobro skrbijo za svoje telo in mladostni videz), ker vedo, da so takšne ženske bolj samozavestne, predvsem v spolnosti, in imajo tako možnost z njimi imeti zelo zadovoljujoče spolne odnose. Navadno pa taki odnosi ne trajajo na dolgi rok.

Ljudje smo si med sabo različni in vsak odnos med starejšo žensko in mlajšim moškim je treba gledati individualno in se tako izogniti nepotrebnim posploševanjem, stereotipom in predsodkom.«

Pripravila Nina Pretnar

Preberite še: Chiara Ferragni: Neverjetna, magnetna

Najbolj brano