Vsako jutro bi morali pojesti porcijo tega sredozemskega sadja: Pomaga pri hujšanju in odpravlja željo po sladkem

Pozdravlja vas nov zaveznik za hujšanje in zdravje!

Vsako jutro bi morali pojesti porcijo tega sredozemskega sadja: Pomaga pri hujšanju in odpravlja željo po sladkem - Foto: Instagram

Uživanje oliv pred zajtrkom? Zamisel je izredno nenavadna, se strinjamo,  vendar je to navada, ki jo je treba sprejeti, če želimo ohranjati dobro zdravje skozi vse leto. Glede na to, da te ljubke kroglice povezujemo s prefinjenimi koktajli in sočnimi sirovimi ploščami, se morda ne zdijo zdrava izbira, ko imamo v mislih hujšanje, vendar v resnici prinašajo več dobrih in hranilnih učinkov. Olive so polne antioksidantov, esencialnih maščobnih kislin in potrebnih mineralov. Del njihove privlačnosti je tudi slan okus, zato je vredno zmanjšati količino natrija v drugih delih vaše prehrane, da bi naredili prostor za te slane, svilnate kroglice zdravega srca. Po mnenju številnih strokovnjakov bi morali vsako jutro 15 minut pred prvim dnevnim obrokom pojesti natanko pet oliv, da bi opazili številne njihove koristi.

Ne spreglejte: 

Oljke in oljčno olje so osnovni del mediteranske prehrane, ki je znana po tem, da je zdrava za srce in spodbuja uravnavanje telesne teže. Olive so okusen prigrizek, ki se ponaša z zdravimi maščobami in antioksidanti polifenoli. Zaradi nizke kalorične gostote lahko pomagajo pri hujšanju, saj hitro zapolnijo občutek sitosti. Kljub temu pa morate paziti na velikost porcij, saj se lahko kalorije v olivah hitro povečajo.

Zakaj bi morali vsako jutro uživati olive?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandhurst Fine Foods (@sandhurstfinefoodsau)

Najtežje pri vsakem načrtu za hujšanje je občutek, da se morate nujno odpovedati vsemu, kar radi jeste. V primeru oliv to ne drži. Štiri velike olive vsebujejo le 20 kalorij in 2 grama zdravih maščob. Vsebujejo razmeroma veliko natrija, in ker so sušene v slanici, jih ne potrebujete spirati. Če zmanjšate količino natrija v drugih delih svojega jedilnika in si olive razdelite po porcijah, namesto da se usedete k celotnemu kozarcu, si jih lahko privoščite, ne da bi pri tem ogrožali svojo dieto.

Predvsem zaradi sestavine oljke, ki je oleuropein secoiridoid, je to odličen način za uravnavanje ravni sladkorja v krvi in odličen sadež v boju proti nenadni želji po sladkorju. Poleg tega, da olive lahko pomagajo pri prebavi, pomagajo tudi pri zmanjševanju absorpcije sladkorjev in preprečevanju viškov sladkorja v krvi. Če je to vaš cilj, vam lahko pomaga pri hujšanju.

Da ne omenjamo njihovega vpliva na slab holesterol. Ne le da imajo olive malo kalorij, imajo tudi negativni kalorični naboj, tako da pri sami prebavi te čudežne in zdravilne kroglice, pokurimo več kalorij, kot če jih pojemo. Poudariti je treba, da jih sestavlja 74 % mononenasičene maščobe, imenovane oleinska kislina, ki lahko poveča vsebnost dobrega holesterola.

To pa še ni vse. Poleg koristi za postavo morate vedeti, da so olive polne vitaminov E in K ter antioksidantov, ki ščitijo pred nekaterimi pomanjkljivostmi, boleznimi kosti, težavami s kožo ... Zato jih je treba obravnavati kot odlično sredstvo za krepitev imunskega sistema in njegovo zaščito pred različnimi napadi.

Tudi v boju proti raku so olive pomemben zaveznik, saj vsebujejo spojino oleokantal, ki lahko uničuje rakave celice in zmanjšuje nekatere možganske bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olives From Spain (@olivesfromspainindia)

Kako izbrati prave?

Čeprav jih je mogoče jesti v pločevinkah ali kozarcih, je najbolje, da jih jemo sveže, saj so običajno manj slane kot tiste, ki so shranjene v slanici...

Pred večjo spremembo prehrane ali uvedbo diete pa se posvetujte z zdravnikom!

Povzeto iz članka GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@poosh

Preberite še: Bi si takšni upali pred oltar? To si je na svoji poroki dovolila Kourtney Kardashian

Priporočamo tudi: Iz britanskega dvora ušle OBČUTLJIVE informacije o kraljici Elizabeti ll.

Najbolj brano