Unikatne stenske poslikave: meja je samo nebo!

Aleksander in Peter Gorečan sta oče in sin, slikopleskarja, ki skupaj ustvarjata v podjetju Slikopleskarstvo Penzel. Odkar sta se osredotočila na stensko dekorativo, je njuno delo postalo še veliko več kot slikopleskarstvo, nekateri se strinjajo, da gre za pravo umetnost.

Promocijsko sporočilo, 26. 5. 2020
Peter in Aleksander Gorečan - Foto: PROMO

Lahko rečemo, da je vsak izdelek podjetja Penzel, ki je leta 2019 tudi prejelo priznanje Obrtnik leta, unikat, umetniško delo s podpisom. V prostoru prav vsak namreč poskrbi za dodano vrednost, kot pravi Peter, oziroma je – po besedah njegovega očeta Aleksandra – kot začimba, ki je mora biti ravno prav, da nadgradi celoto. In marsikdo je resnično presenečen, ko ga mojstra povabita v salon in se lahko na lastne oči prepriča, kakšne dekorativne stvaritve je mogoče ustvariti na stenah, in s tem popolnoma preoblikovati prostor. Imitacija lesa ustvari toplino in domačnost, vtis usnja prostoru vdihne prefinjeno eleganco, imitacija neba vzbudi občutek odprtosti … »Imitacija betona oziroma mikrocement je zdaj zelo popularen,« pove Peter, »in po drugi strani efektne bleščice ter prav tako na primer vintidž vzdušje. V bivalne prostore se vračajo tudi trendi močnejših barvnih tonov, tudi rdečih in modrih, v poslovnih prostorih pa se na primer veliko odločajo za videz rje.« Pri njunem delu vsekakor ne gre za navadno barvanje ali lakiranje, ampak je, kot pravi Peter, struktura tista, ki naredi steno dekorativno in poživi celoten prostor. Gre torej za kreativo, ki poskrbi za prav posebno dekorativo – Peter doda, da moraš to imeti v sebi, ta občutek, tega ne more izvesti vsakdo. »Res moraš biti malo umetnika.«

»Ni omejitev, so samo želje strank«

Njune stranke cenijo moderen pristop, neoporečno kakovost, vrhunsko izvedeno ročno delo z najboljšimi sodobnimi materiali, še zlasti pa dejstvo, da se prav vsaki od njih posebej posvetijo, pozorno poslušajo njene želje, ji svetujejo in pripravijo vzorce. »Običajno mi svetujemo stranki glede na njene želje, kakšno atmosfero bi rada ustvarila v prostoru,« pojasni Peter, »vse tehnike so mogoče v vseh barvnih kombinacijah, vse so pralne oziroma se lahko zaščitijo tako, da so odporne proti pranju, ter so ekološke, na vodni osnovi. Rezultat je unikatna dekorativna poslikava v stanovanju oziroma v restavraciji, hotelu, trgovini, razstavnem salonu ... Poleg dekorativnih tehnik polagamo tudi tapete in vgrajujemo štukature.«

Trendi in vizija

»Naša vizija za prihodnost je ostati najboljši izvajalec dekorativnih tehnik in se ob tem prilagajati trendom in kupcem,« pravi Peter. »Naj poudarim, da smo prav zaradi načina dela, kreativnosti in trendnega pristopa tudi postali aktualni obrtnik lanskega leta.« Najsodobnejši materiali vrhunske kakovosti, ki jih v podjetju uporabljajo, jim omogočajo prav to – ustvarjanje edinstvenih dekorativnih učinkov z vtisom teksture kamna, usnja, kovine, platna, lesa, s čimer se zaokrožijo najnovejši trendi v dekorju. Da lahko trendom in novim materialom tekoče sledita, se vsako leto udeležujeta izobraževanj doma ali v tujini. Štukaturam, ki so pri nas poznane še manj kot dekorativne tehnike, pa se še zlasti rad posveti oče Aleksander, ki pravi, da tudi na tem področju obstajajo že zelo moderne linije priznanih oblikovalcev. In da je tudi pri teh možnosti toliko, kolikor imaš zamisli v glavi.

Mojstra Aleksander in Peter sta med drugim obnavljala Plečnikove štukature v parlamentu in Filipov dvorec.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri