3 triki za lahkoten tek na Ljubljanskem maratonu

Tekači se najbrž že vneto pripravljate na Ljubljanski maraton in izvajate redne treninge, še posebej, če boste tekli daljšo razdaljo.

Lifestyle, 24. 10. 2017

3 triki za lahkoten tek na Ljubljanskem maratonu

Mišični krči so pogosta težava, ki je lahko še posebno izrazita, ko se lotite dolgotrajne fizične aktivnosti, kot je na primer tek.

Razlog za pojav mišičnih krčev v povezavi s telesnim naporom še ni povsem razjasnjen, k njihovemu pojavu pa najbrž prispeva tudi dehidracija, saj telo s prekomernim potenjem izgublja vodo in z njo elektrolite. Poleg tega naj bi bile krive tudi mikroskopske poškodbe na celicah, ki nastanejo zaradi prevelike obremenitve.

Da bi zmanjšali pogostost krčev ali jih poskusili popolnoma preprečiti, se pred Ljubljanskim maratonom poslužite teh treh trikov:

1. Bodite v dobri telesni pripravljenosti

Če so vaše mišice vajene obremenitev, je verjetnost za poškodbe manj verjetna. Ravno zato so skrbno načrtovani in premišljeni treningi pred udeležbo na maratonih dobra popotnica ne samo za dober rezultat, pač pa tudi za preprečitev poškodb. Vsekakor je dobra telesna pripravljenost ključnega pomena, da boste Ljubljanski maraton pretekli čim bolj uspešno.

2. Zaužijte dovolj tekočine

Poskrbite za hidracijo! Priporočamo mineralno vodo (npr. Magnesia), ki vsebuje primerno vrednost naravnega magnezija. Magnezij dokazano prispeva k delovanju mišic, sintezi beljakovin in delitvi celic, kar pa pripomore k hitrejši regeneraciji poškodovanih mišičnih celic.

3. Raztegnite mišice

Pred tekom ne pozabite na ustrezne raztezne vaje, ki bodo vaše mišice pripravile na napor. Poleg tega pa seveda izvedite ustrezno ohlajanje in vaje po teku.

Vir: magnesia.si

Preberi še: 15 izvirnih daril za ženske, za katere ne boste odšteli več kot 15 €

Priporočamo tudi: Top 10 navdihujočih misli vplivnih žensk

Najbolj brano