To naj bo obvezni del vsakdana, če želite biti srečnejši v življenju


Med pandemijo smo bili prisiljeni zanemariti eno od najosnovnejših človekovih potreb – fizični dotik. A zbliževanje in povezovanje z dotikom je zelo pomembno za naše psihofizično stanje. 

Promocijsko sporočilo, 7. 6. 2021
To naj bo obvezni del vsakdana, če želite biti srečnejši v življenju - Foto: NIVEA, PROFIMEDIA

Hiter tempo vsakdanjega življenja, več virtualnih stikov in pandemija koronavirusa so postavili ovire človeškemu dotiku ter marsikomu povzročili občutek osamljenosti in izoliranosti. Pri fizični bližini in dotiku gre tako za psihične kot fizične vplive, ki so medseboj seveda povezani.

Če si hočete dobro, poskrbite za (varne) dotike v svojem vsakdanu.

Dotik je naš prvi jezik in že kot dojenčki ga potrebujemo za svoj (normalni) razvoj. In prisotnost dotika v naših življenjih je tudi v odrasli dobi predpogoj za zdravo in polno življenje. 

Njegova moč ni le v sprostitvi in občutkih bližine, temveč dotik prek živčnih končičev vpliva tudi na centralni živčni sistem in hormone. Med dotikanjem se tako izločajo hormoni sreče, endorfini, ki pozitivno vplivajo na naše počutje in zmanjšujejo bolečine. Dokazano je tudi, da pravi dotik umirja, znižuje krvni tlak, krepi imunsko odpornost in zmanjšuje stresni hormon kortizol.

Vsi pozitivni učinki dotika

♥ Srčni utrip se umiri in krvni tlak se normalizira.

♥ Simptomi tesnobe in depresije se ublažijo.

♥ Raven stresnih hormonov upade.

♥ Raven hormonov dobrega počutja se zviša in imunski sistem se okrepi.

Stanje človeškega dotika

NIVEA vsako leto izvede mednarodno anketo, v kateri sodeluje več kot 11 tisoč ljudi. In eno od odkritij je bilo, da številni ljudje izkusijo komaj kakšen fizični dotik. Pandemija covida-19 pa je to še poslabšala. 

S pobudo #CareForHumanTouch želi NIVEA okrepiti ozaveščenost in navdihniti vse ljudi, da bi vključili več človeškega dotika v svoje vsakdanje življenje – takoj ko bodo okoliščine to dopuščale!

Najbolj brano