Zelišča: čudovito okusna in bogato zdravilna

Pelin, rožmarin, koriander, luštrek, krebuljica, origano in timijan niso le čudovitega okusa, ampak v sebi skrivajo tudi pravo zakladnico zdravilnih učinkov.

Zelišča: čudovito okusna in bogato zdravilna - Foto: Shutterstock

Pelin

Pri nas smo že skorajda pozabili nanj, pa vendarle je to zelišče z obrobja poti zdravilo za številne bolezni. Kot čaj pomaga pri motnjah spanja, pospešuje pa tudi prekrvitev in odpravlja napihnjenost.

Rožmarin

Povsem nezahtevna nega na balkonu ali v vrtu. Iglice imajo stimulativen učinek, na primer ob nizkem krvnem tlaku. Rožmarinov čaj krepi živce in pomaga pri glavobolih in migrenah.

Koriander

Lahko je zelišče ali pa začimba. Listi so zelo aromatični, semena pa imajo lahno eksotičen okus. Pomagajo pri pomanjkanju apetita. Noževa konica mletega koriandra izboljša aromo kave.

Luštrek

Znan je tudi kot Maggijeva začimba in ima podobno močan okus – na primer v juhah, enolončnicah ali skuti. Zelišče ima diuretični učinek in se lahko uporablja pri boleznih ledvic.

Krebuljica

Njeni drobni lističi imajo okus po mešanici peteršilja in janeža. Krebuljica lahko blaži prehlade in pomaga pri glavobolih. Najbolje je uporabljati svežo.

Origano

Nepogrešljiv pri picah, mesnih in zelenjavnih jedeh. Mali lističi imajo velik učinek. Origanov čaj pomaga pri menstruacijskih težavah in tudi pri celulitu.

Timijan

Nepogrešljiv v mediteranski kuhinji, v zdravilstvu pa skorajda ni bolezni, ki je ne bi mogel pozdraviti. Zelo dobro se izkaže pri blaženju kašlja in težavah z grlom.

 

Lisa, fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano