Zdravilni post: 9 dni

Za zdravilno postenje nam ni treba jemati dopusta, saj bo naše počutje odlično in delovna vnema še boljša. Res je, da je začetek malce bolj stresen, zato dobro načrtujte, kateri dan bi radi post.

Zdravilni post: 9 dni - Foto: Fotografija Shutterstock

Najbolje bo, če si izberete konec tedna. Nakupite si vse, kar potrebujete in pripravite telo ter dušo na to, da nekaj časa ne boste v telo vnašali prave hrane.

Odpovejte se kavi, črnemu čaju, alkoholu in na dan popijte najmanj 2 litra vode ali zeliščnega čaja ter jejte lahke obroke (sadje, zelenjava, riž). Dolg sprehod na dan vam tudi ne bo škodoval.

Prvi dan posta

Zdaj se dogaja veliko čiščenje črevesja. Samo tisti, ki se res izprazni, lahko organizem pripravi na post. Poleg tega je pomembno, da pri tem ne čutimo lakote. Dan se prične s četrt litra čaja za zajtrk, nato sledi glauberjeva sol. Tisti z normalno težo je uporabijo 30 g v pol litra vode, tisti s prekomerno telesno težo pa 40 g v tri četrtine litra tople vode.

Dodati je treba še malce limoninega soka, saj sol nikakor nima dobrega okusa. Napitek na hitro spijemo. Sledi nekaj požirkov metinega čaja in liter vode, ki ga počasi pijete. V naslednjih treh urah se sprostite, poslušajte svojo najljubšo glasbo in bodite v bližini stranišča. Čez dan spijte 2, 5 litra vode in čaja ter četrt litra soka in prav toliko juhe.

Drugi do sedmi dan

V tem času uživajte samo tekočo hrano – maksimalno 500 kalorij. Zjutraj čaj, za kosilo zelenjavno juho, popoldne zeliščni čaj in vodo ter za večerjo sadni ali zelenjavni sok. Zjutraj si pod tušem privoščite tudi masažo telesa z grobo masažno rokavico.

Popoldanski počitek izkoristite za boljše počutje. Laneno brisačo namočite v mlačno vodo, lezite na kavč in jo položite na gol trebuh. Čez položite steklenico s toplo (ne prevročo) vodo.

Konec posta

Po končanem postu se mora telo ponovno navaditi na normalno hrano. Vseeno pa ne smemo prehitro obremeniti želodca. Zjutraj pričnite dan z balastnimi snovmi, nekje sredi dneva si privoščite jabolko, za kosilo pa zelenjavno juho.

Zvečer poleg juhe lahko pojeste tudi košček kruha. V nasled­njih dveh dneh lahko dodate maščobo, živalske beljakovine in kavo. Še vedno pa ne pozabite na velike količine tekočine: voda, sadni sok in zelenjavni čaj.

Za 9 dni posta potrebujete:

  • 40 g glauberjeve soli
  • toplo steklenico
  • grobo masažno rokavico
  • 25 litrov vode (natriumarmers)
  • zeliščni čaji (slezenovec, meta, kamilica, janež, koromač, šipek, žajbelj, ingver, limonina melisa, rožmarin, glogovec)
  • 4 litre zelenjavnega soka
  • 4 litre sadnega soka (brez citrusov)
  • zelenjavna juha za 4 litre zakuhe
  • jabolka ali hruške, hrskiji

… lakoti

Pijte vodo ali čaj, pojdite na sprehod ali pa lezite na kavč. Po dveh ali treh dneh lakote ne boste več čutili.

… glavobolu

Veliko vode pijte, blazino, na kateri spite, pa rahlo namažite z mentolovim oljem.

… vrtoglavici

Pojejte žlico medu in pijte čaj iz rožmarina ali gloga.

… napihnjenosti, slabosti in bolečinah v trebuhu

Zeliščni čaj s kumino, koromačem ali janežem bo pomagal. Privoščite pa si lahko tudi nežno masažo trebuha.

… motnjah spanja

Trebuh, roke in noge zmasirajte z vodo, ponoči imejte na nogah nogavice in spalnica naj bo dobro prezračena.

… drgetanju od mraza

Pijte toplo juho, ingverjev ali melisin čaj. Masaža s krtačo bo poživila krvni obtok.

… mrzlih nogah

Topla kopel za noge in nošenje nogavic bosta zelo pomagala.

vir: Lisa

Najbolj brano