Zakaj zaradi zadrževanja vode v telesu pridobivate kilograme? Upoštevajte te nasvete, s katerimi se boste znebili odvečne teže in vam lahko rešijo življenje

V telesu lahko zadržujete kar od 5 do 10 kilogramov odvečne vode, kar pomeni dodatno težo na tehtnici. Ugotovite prave vzroke in zakaj zaradi zadrževanja tekočine pridobivate skoraj več kilogramov, kot jih pojeste.

Zakaj zaradi zadrževanja vode v telesu pridobivate kilograme? Upoštevajte te nasvete, s katerimi se boste znebili odvečne teže in vam lahko rešijo življenje - Foto: Profimedia

Med velikimi prednostmi pitja vode (tudi če niste žejni) so termoregulacija telesa, izboljšanje imunskega sistema, zmanjšanje tveganja za težave s srcem, lajšanje utrujenosti in prispevanje k pravilni prebavi, če naštejemo le nekaj najpomembnejših.

Glede na to, da je v telesu 65-75 % vode, zakaj bolj skrbimo za zdravo prehranjevanje kot za pravilno pitje? Dejansko nas sestavlja 78 % vode. Z drugimi besedami, oseba, ki tehta približno 70 kg, vsebuje približno 45 kg vode. Kot smo pravkar omenili, ima voda v našem telesu ključne funkcije: sestavlja 83 % krvi, uravnava srčni utrip in krvni tlak, uravnava telesno temperaturo ter je ključna za prenos kisika in hranilnih snovi do naših celic ter razstrupljanje telesa z odpadki in toksini.

Ne spreglejte:

Poleg tega voda pomaga preoblikovati hrano za pravilno absorpcijo, krepi delovanje sluznic, maže sklepe ter predstavlja 75 % teže mišic in celotne mase možganov.

Zakaj in kje najpogosteje zadržujemo tekočino?

Gre za to, da vam lahko ostane od 5 do 10 kilogramov vode, kar pomeni tudi dodatno težo na tehtnici. Zakaj je tako? Ker zadržujete tekočino. Najprej zaradi kopičenja odpadkov in toksinov v telesu, ki so posledica vaše prehrane in načina življenja (onesnaženo okolje, kajenje, alkohol, vsakodnevni stres ...).

"Telo jih poskuša razredčiti tako, da kopiči več tekočine. Ko se lotimo diete in se začnemo bolje prehranjevati, najprej izgubimo tekočino, saj prenehamo zadrževati toksine," pojasnjuje Jesús Domínguez, naturopat.

Drugič, ker ste ženska, ste bolj nagnjeni k zadrževanju tekočine. "Estrogeni privlačijo tekočino, zato veliko žensk v drugi polovici menstrualnega cikla trpi zaradi zadrževanja tekočine," pravi Domínguez. Če je vzrok za zadrževanje vode prvi (presežek toksinov), se voda zaradi sile gravitacije koncentrira v nogah - na primer zadrževanje tekočine v kolenih ali gležnjih -, če pa je vzrok hormonske težave (estrogeni), se običajno nahaja v prsih, bokih in stegnih. 

Koliko vode moramo popiti vsak dan?

Dnevna potreba po vodi je 0,25 litra na 10 kg telesne teže. Da boste razumeli, "oseba, ki tehta približno 70 kg, mora dnevno popiti od 2 do 2,5 litra vode. Če se prehranjujemo z zadostno količino sadja in zelenjave (en krožnik solate ali zelenjave na dan in dva kosa ali porcija sadja), že zdaj zaužijemo liter vode. Poleg tega z različnimi presnovnimi procesi pridobimo še približno 300 ml vode. Zato moramo telesu zagotoviti od 1 do 1,5 litra vode od zunaj," pojasnjujejo strokovnjaki.

Čeprav se zdi protislovno, ne smemo prenehati piti vode, da bi se izognili zadrževanju tekočine. Dejansko je pitje vode tako pomembno in koristno, da samo z izgubo 3 % tekočine postanemo močno dehidrirani.

Kako lahko ugotovite, da ste dehidrirani?

Če ne poznate simptomov dehidracije, bodite posebej pozorni, če imate utrujenost, težave s spominom ali koncentracijo, zvonjenje v ušesih, mišične krče, bolečine v sklepih in mišicah, prebavne težave, krhke in lomljive nohte, suho kožo in/ali celulit, ledvične kamne, slabo prenašanje alkohola ali če druge ljudi ob dotiku z njimi spravljate v krč. 

Kakšno tekočino moramo piti vsak dan?

Količina je enako pomembna kot kakovost pijače.

"Voda, ki jo pijemo, mora biti obogatena z elektroliti (kalcij, klorid, magnezij, fosfor, kalij in natrij), ki so za telo nujno potrebni. Dovolj je en ali dva kozarca vode s kalijevim bikarbonatom na dan. To telesu zagotavlja potreben negativni naboj, ki deluje proti kislosti," pojasnjujejo strokovnjaki.

Kalij vzdržuje ravnovesje vode v telesu in preprečuje zadrževanje vode zaradi presežka natrija (soli). Koristno je tudi pitje kokosove vode, zelenjavnih sokov (kot so smoothiji in zeleni smoothiji) in razredčene morske vode.

Bistvo je ohraniti ravnovesje elektrolitov v telesu, torej ravnovesje med pozitivnim in negativnim nabojem, da bi se izognili zadrževanju tekočine.

Več nasvetov za preprečevanje zadrževanja tekočine

To lahko dosežemo tudi tako, da se izogibamo uživanju zelo predelane hrane, zavestno in globoko dihamo, vsak dan zmerno telovadimo - na primer z vadbo, ki povečuje moč in gibljivost -, smo čim dlje v stiku z naravo in se "postimo vsaj pet dni, da aktiviramo fiziološke mehanizme čiščenja. Kontrolirati in nadzorovati ga morajo strokovnjaki, saj ni za vsakogar," opozarja ta strokovnjak. Če vas zanima ta zadnja točka, vam bomo povedali več o tem, kako upoštevati dieto s prekinitvenim postenjem in prednostih terapevtskega posta, vendar, kot poudarja strokovnjak, vedno pod strokovnim nadzorom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Osupljive prednosti zelenega čaja: To se zgodi z vašim telesom, če vsak dan spijete skodelico zelenega čaja

Priporočamo tudi:Zara predstavlja čudovito polprosojno pleteno obleko, ki je to pomlad ne boste želeli sleči

Najbolj brano