V iskanju popolnega modrčka

Ker bo letos poleti spodnje perilo spet na očeh javnosti, naša modna urednica z vami deli izkušnjo, kako poiskati najboljši modrček.

V iskanju popolnega modrčka

Prava izbira spodnjega perila (modrčka) opazno izboljša videz, zato je dejstvo, da vsaj 80 odstotkov žensk nosi napačno številko, žalostno. Med svetle izjeme vse do 30. leta nisem sodila niti sama. Nosila sem prevelike, še večkrat premajhne modrčke. Bili so lepi, tega ne morem zanikati, a kot je zatrdila moja prva strokovnjakinja za izbiro spodnjega perila, mi to ni prav veliko pomagalo. Revolucionarni preobrat se je zgodil nekega poznega popoldneva v Firencah.

Pri strokovnjakinji

Ko sem prečesala že vse trgovine s čevlji, sem v stranski ulici v majhni izložbi opazila lutko, ki je nosila čudovito perilo, in za spremembo je bilo to v konkretni konfekcijski številki (žal nismo vse 75B). Čeprav perila nisem nameravala kupovati (tako ali tako sem ves denar že porabila za torbico in sandale), sem vseeno zavila v trgovinico, katere lastnica mi je resnično olajšala vse nadaljnje nakupe modrčkov. Prva stvar, ki je iz mene izvabila glasen olajševalni izdih, je bilo spoznanje, da velika številka še ne pomeni neprivlačne ortopedske oblike, ki jo pod pultom kupuje tudi babica.

Nato je sledil vzklik presenečenja. Še preden sem si nadela prvi modrček, je gospa brez opozorila na široko odgrnila zaveso garderobe in me vso presenečeno povabila ven. Njeno neznanje angleščine in moja 'Io sono Petra italijanščina' nista pomagali. Kmalu sem spoznala, da je to očitno nekaj povsem običajnega. V sosednji garderobi je kopalke pomerjala gospodična dolgonoga in lastnica jo je pred ogledalo izven garderobe popeljala brez kančka obotavljanja. Če te prodajalka vidi, kako stopicaš v novih čevljih in ti pri tem svetuje, zakaj bi bilo drugače pri perilu. Zdaj sem spet na vrsti jaz. Prinesla mi je kup modrčkov, vsakega mi je pripela, zategnila naramnice in, če je bilo potrebno, da, tudi popravila košarice. Vsakič znova je sledil poznavalsko pritrdilni 'ekola'.

V le 20 minutah se je velikost košarice od C povzpela na D, medtem ko se je obseg zmanjšal s 85 na 80. Preden sem zapravila astronomsko vsoto za res popolno perilo, sva z gospo mojstrico le našli skupni jezik, da me je lahko poučila še o najpomembnejših zadevah, ki jih moram vedeti, da bom vsakič izbrala modrček, ki se mi bo res prilegal (o, ti čarovnica, že takrat je vedela, da se bodo kilogrami po porodu stopili in bo posledično z višav v prepad zgrmela tudi številka modrčka, ki je bila tako popolna za mojega najdražjega).

Strokovnjakinja pravi tako: košarica modrčka se mora lepo prilegati liniji prsi; če je med tkanino in kožo prostor, je ta prevelika, če se pojavi dodaten hribček, pa je modrček premajhen (ko kupujete perilo, imejte s seboj vedno oprijeto gladko majico, le tako boste lahko videli, kakšna je končna oblika prsi in kje te silijo ven oziroma kje se košarica preveč zareže v kožo).

Tudi če kost ali obšivni trak pod prsmi odstopa od kože, je številka premajhna. Dober preizkus primernosti košarice sta skakanje in sklanjanje. Pogosto se namreč zgodi, da je pred ogledalom v trgovini vse popolno, ko modrček prvič oblečemo doma, pa nas ta izda. Če po poskoku in sklanjanju prsi niso več lepo ujete v košarici, je ta preplitka ali premajhna. Če potrebujete boljšo oporo in čvrstejšo obliko, namesto modrčkov s push-up blazinicami (ti so primerni samo za majhen prsni obseg, torej A, največ B) poiščite različice, ki imajo košarico učvrščeno s stranskim ali spodnjim šivom (še zlasti je to priporočljivo pri večjih številkah, da prsi potisnete bolj od strani proti sredini). Da je košarica prevelika, nakazuje tudi zgubana ali odvečna tkanina tik ob kosti modrčka spodaj. To zlahka preverite s prstom, ki ga potisnete pod kost modrčka.

Enako velja, če se kost modrčka zareže previsoko pod pazduho. Medtem ko je najpomembnejše (če nosite modrček s kostmi), da kost nikoli, res nikoli, ne teče po prsih (pozorni bodite predvsem na predel pod pazduho). Večinoma (tudi v mojem primeru je bilo tako) so naramnice modrčka premalo zategnjene. Ko mi jih je gospa poznavalka na mojem modrčku  raztegnila na še eno dolžino in tako pokazala, da bi lahko podnje vpela skrivni tovor, sem se počutila kot vprežni konj. Elastika res ni bila v najboljši kondiciji (če modrček nosite trikrat na teden, bo elastika zdržala eno leto), vendar to vseeno ne opravičuje moje 'razpuščenosti'.

Naramnice na kratko

Ko je Elle pred leti z doktorjem Planinškom razpravljala o tem, kaj moramo ženske storiti za lepe prsi, je ta omenil, da ga pogosto prime, da bi kar na cesti ženskam začel nastavljati naramnice modr­čka na pravo dolžino – na krat­ko. Obseg modrčka vam ne bi smel povzročati težav, če doma izmerite svoj obseg tik pod prsmi – številka naj bi ustrezala tem centimetrom.

Danes imam nakup perila v malem prstu, a se še vedno pustim razvajati poznavalkam. Perilo najraje nakupujem v ljubljanski Nami. Izdam jim svojo številko in želje, niso me še razočarale. In, da, zakaj pa ne, kdaj pa kdaj mi priskočijo na pomoč tudi pri zapenjanju.

 Dobro je vedeti

  • Napačna velikost modrčka lahko povzroči bolečine v hrbtu in ramenih.
  • Najboljši čas za nakup modrčka je teden dni pred menstruacijo. Kupili boste najboljšo številko, ki se prilega različni velikosti prsi med ciklusom.
  • Za velike prsi boste pravega zagotovo našli pri blagovnih znamkah, kot so Triumph, Chantelle, La Senza, za manjše pa pri znamkah Intimissimi, Cheek by Lisca, Palmers, H & M.
  • Modrček je dobro vsak dan ročno oprati. Če ga perete v pralnem stroju, ga perite v vrečki, da se ne bo zapletel s preostalim perilom in poškodoval.
  • Če ne najdete svoje številke (na primer 75B), poskusite različico, ki je številko večja od vašega obsega in številko manjša v košarici ter nasprotno (80A ali 70C).

Pripravila: Petra Windschnurer

Najbolj brano