TE 3 ajuverdske začimbe MORATE imeti v kuhinji!

V ajuverdski kuhinji ima okus posebno mesto, in to ne samo zaradi okusa, temveč zaradi vpliva začimb na vaše telo in počutje.

TE 3 ajuverdske začimbe MORATE imeti v kuhinji! - Foto: Profimedia

V ajuverdi se vse namreč vrti okrog unikatnih lastnosti sestavin in iskanja načina, kako iz nje 'potegniti' največ, kar lahko. 

Tu je 5 takšnih, ki bi morala najti mesto v vsaki kuhinji, tudi zato, ker jih lahko uporabite tako v juhah, kot tudi v prikuhah, zelenjavah ali začinjenih pastah in marinadah.

1. Curryjevi listi

Ti so ponos in slava kuhinje iz južne Indije, kjer jih pogosto uporabljajo v raznih mesnih jedeh, polnilih in sladko kislih zelenjavnih omakah. Njihov močen okus še tako preposti jedi doda karakter, odlično pa se ujame s črnim poprom.

Uporaba:

Popražite jih na olju da spustijo aromo, na olju pa nato pripravite jed.

Učinkovine:

Curryjevi listi so bogati z vlakninami, vitamini in minerali, pa tudi z anti-oksidanti. Odlični so za ohranjanje zdrave ravni krvnega sladkorja in holesterola, pa tudi za zdravljenje slabokrvnosti. 

2. Lovorjev list

Lovorjev list je poznan po številnih blažilnih lastnostih, tudi pri nas pa je precej priljubljena začimba v raznih enolončnicah in mesnih jedeh.

Uporaba:

Sveže liste lahko v vodi namakate preko noči, vodo pa nato spijete zjutraj.

Učinkovine:

Pomagalo vam bo pri uravnavanju sladkorja v krvi. Prav tako vključujejo veliko antioksidantov, preprečevali pa naj bi tudi nastanek ledvičnih kamnov.

3. Poprova meta

Poprova meta velja za eno izmed najpogosteje uporabljenih začimb, in to ne le zaradi svojega nežnega okusa, temveč tudi zaradi številnih blagodejnih učinkov. 

V mnogih indijskih gospodinjstvih je pomaka iz poprove mete redna spremljevalka vsakdanjih obrokov, najpogosteje pa jo pokombinirajo z ometo, rižem ali sendvičem. 

Uporaba: 

Najbolj preprosto lahko poprovo meto uporabite pri pripravi osvežujočih zmešančkov ali v mesnih marinadah.

Učinkovine:

Pomaga vam lahko pri urejanju prebave, olajša kašelj in bolečino. Pogosto se jo uporablja tudi za zdravljenje alergij. 

Najbolj brano