Razstrupljevalna riževa dieta koristna za celoten organizem: Pospešuje metabolizem in čisti telo toksinov

Čiščenje telesa z rižem se izvaja takrat, ko je treba telo očistiti toksinov, da si nabere čim več energije.

Razstrupljevalna riževa dieta koristna za celoten organizem: Pospešuje metabolizem in čisti telo toksinov - Foto: Profimedia

Riževa dieta, ki je v svoji prvotni obliki vključevala le riž in sadje, obstaja že od leta 1939. Toda kaj je to in ali je tako učinkovita, kot trdijo nekateri, ko gre za izgubo telesne teže in druga zdravstvena stanja?

Terapija čiščenja telesa z rižem se uporablja za odstranjevanje nakopičenih soli iz telesa in pri boleznih urogenitalnega sistema. Pospešuje metabolizem, odpravlja toksine iz telesa, zmanjšuje težo in telesu vrača energijo.

Ne spreglejte:

Riž lahko znižuje visok holesterol in visok krvni tlak. Da, prav ste slišali! Dejansko lahko riževa prehrana zmanjša tudi hipertenzijo. Poleg tega lahko zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca in sladkorne bolezni.

Riž je v prehrani pomemben, ker je bogat z ogljikovimi hidrati. Ogljikovi hidrati vas napolnijo z energijo. Je tudi bogat vir vitaminov skupine B, ki pomagajo izboljšati zdravje živčnega sistema.

Koristi, ki jih ima riž na naše telo:

Izboljšuje zdravje živčnega sistema

Potrebuje vaš živčni sistem nekaj podpore? Riž je odlična pomoč!

Živčni sistem našega telesa je odvisen od uporabe različnih vitaminov skupine B, da lahko nemoteno deluje in deluje pravilno. Različne vrste vitaminov B pomagajo pri proizvodnji nevrotransmiterjev. Nevrotransmiterji pomagajo uravnavati biološke procese. 

Riž je izjemen vir različnih vitaminov skupine B. Ker je riž tako bogat z vitamini skupine B, njegovo uživanje prispeva k izboljšanju zdravja vašega živčnega sistema.  

Diuretične in prebavne lastnosti: Preprečuje zaprtje.

Imate težave s prebavo? Uživanje riža je zanesljiv način za urejanje prebavnega sistema. 

Riževa sestava z veliko vlakninami je bistvena za zmanjšanje zaprtja in uravnavanje prebavnega sistema. Riž deluje tudi kot naravni diuretik, ki pomaga izločati vodo iz telesa. 

To je koristno za tiste, ki imajo visok krvni tlak in druge bolezni. Izločanje vode iz telesa pomeni pogostejše uriniranje, kar pomaga pri odstranjevanju sečne kisline iz telesa in celo pri hujšanju! V zameno za to imajo koristi vaše ledvice.

Vseeno poskrbite, da ostanete hidrirani, saj bo vaše telo odplaknilo več vode, zato boste potrebovali primerno zalogo vode v telesu. 

Lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka

Iščete načine, kako se aktivno boriti proti tveganju za nastanek raka? Uživanje živil z visoko vsebnostjo vlaknin, kot je riž, pomaga zmanjšati možnosti za nastanek raka!

Riž z visoko vsebnostjo vlaknin pomaga pri prebavi in zniževanju krvnega tlaka. V zameno za to je vaše telo na splošno bolj zdravo. Zdrav prebavni trakt pa pomeni, da se telesni odpadki ne zadržujejo dlje časa. 

Z gibanjem pretoka je manjša možnost, da ti odpadki vplivajo na zdrave celice v telesu. To je dobro za boj proti črevesnemu in kolorektalnemu raku ter njegovo preprečevanje. Vendar pa riž s tem ne konča boja proti raku.

Riž je bogat tudi z vitamini. Ti vitamini vključujejo antioksidante, kot sta vitamin A in vitamin C. Ti pomagajo pri odstranjevanju prostih radikalov iz telesa. 

Preprečuje debelost 

Ste si prizadevali shujšati, vendar niste prepričani, katera živila vam pri tem pomagajo? Nič več ne iščite v zdravem krožniku riža!

Riž vsebuje malo natrija, maščob in holesterola, zato je odlična pomoč pri zmanjševanju debelosti. Bogat je s hranilnimi snovmi in nima večjih negativnih vplivov na človekovo zdravje. Seveda tudi njegova visoka vsebnost vlaknin pomaga pri zmanjševanju debelosti.

Čiščenje telesa z rižem:

Potrebovali boste:

4 skodelice rjavega riža (čeprav lahko uporabite tudi bel riž). Prvo jutro stresite 2 žlici riža v kozarec, napolnjen s čisto, hladno vodo (riž najprej operite). Posodo pokrijemo s krpo, da se voda in riž ne umažeta. Kozarec postavite na polico ali okensko polico.

Drugi dan riž precedimo in operemo, nato ponovno zalijemo z vodo in pustimo stati na polici. Če je v hiši zelo vroče, morate riž sprati dvakrat na dan, da se ne skisa. Nato v drugi kozarec stresite 2 žlici riža, ga namočite v hladno vodo in pustite do naslednjega dne.

Tretji dan operemo riž iz kozarca številka ena in kozarca številka dve ter vzameš kozarec številka tri in vanj streseš riž (2 žlici) in vodo.

Četrti dan operite riž iz kozarcev številka 1, 2 in 3, nato vzemite četrti kozarec in vanj namočite 2 žlici riža.

Peti dan operemo riž iz kozarca številka 1 in ga skuhamo za zajtrk. In dajte svež riž v nov kozarec in nalijte vodo, nato postavite številko 4 za kozarec.

Ta postopek traja od 40 do 45 dni. Riž kuhamo zelo na kratko, da dobimo kašo. Uživate lahko tudi surov riž, ki je bil cele 4 dni namočen v vodi.

Zajtrk naj bo sestavljen iz tega riža, brez soli in sladkorja ali masla. Pol ure pred zajtrkom popijte kozarec vode. Po zajtrku 4 ure ne smete ničesar jesti ali piti.

Po 2 do 3 urah se lahko počutite zelo lačni, vendar ni dovoljen niti kozarec vode, kaj šele jabolko ali sok.

Ko minejo 4 ure po zajtrku, lahko popijete kozarec vode in nato normalno pojeste kosilo.

Za kosilo ali večerjo lahko jeste karkoli želite, soli pa čim manj. Če zmanjšate vnos soli, bo ta dieta delovala bolje.

Pred vsako uvedbo diete se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Manikira Jennifer Lopez bo eden glavnih trendov pomladi: "Pomladne sanje" so trend, ki si ga boste želeli posnemati

Priporočamo tudi:Zimska juha, s katero boste preprosto shujšali: Vključite to beljakovinsko živilo in stavite na spremembe na področju zdravja in videza

Najbolj brano