Pozabite na pravilo "dva litra vode na dan": Toliko vode bi v resnici morali popiti na dan

Koliko vode bi v resnici morali popiti v dnevu?

Pozabite na pravilo "dva litra vode na dan": Toliko vode bi v resnici morali popiti na dan - Foto: Profimedia

Znano pravilo je, da morate popiti dva litra vode na dan. Najnovejša študija to priporočilo zavrača. Mnogi se zato sprašujejo, koliko vode bi morali zares popiti na dan? Dejstvo je, da je zaželeno redno vnašanje tekočine v naše telo. Ameriška raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki pijejo premalo tekočine, 20 odstotkov večjo verjetnost prezgodnje smrti.

Ne spreglejte:

Toliko vode bi res morali popiti vsak dan

Vendar se zdi, da pravilo o zaužitju dveh litrov vode na dan ni več aktualno.

Trenutno priporočilo ni znanstveno utemeljeno. Obstajajo dokazi, da je pravilo dveh litrov vode na dan posledica uspešnih marketinških strategij velikih proizvajalcev.

Nove študije kažejo drugačne rezultate

Nova študija dokazuje, da imamo ljudje različne potrebe po vodi. Vendar pa se domneva, da bi večina ljudi morala popiti med 1,5 in 1,8 litra vode na dan. Znanstveniki trdijo, da je to zato, ker ljudje, ki se zdravo prehranjujejo, s hrano pokrijejo do 50 odstotkov svojih potreb po vodi.

Poleg tega je različna individualna poraba energije prevelika, da bi podali splošno priporočilo dnevnih potreb po vodi. Ženske med 20. in 40. letom starosti zaužijejo približno 3,3 litra vode vsak dan. Moški med 20. in 35. letom lahko popijejo do 4,2 litra na dan. Ljudje, ki se ukvarjajo s športom, pa bi morali dnevno spiti približno liter vode več od povprečja.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To je skrivnost sijoče in mladostne kože: 3 izdelki, ki jih najboljši dermatologi vsako jutro uporabljajo za upočasnitev staranja

Priporočamo tudi: Kim Kardashian z leti vse bolj sijoča in mladostna: Zvezdnica razkriva svojo telovadno rutino za oblikovanje fit telesa pri 42 letih (to je število ur, ki jih preživi v telovadnici)

Oglejte si naš najnovejši Elle podkast z Igorjem Višnjarjem:

Najbolj brano