Popoln deodorant - kateri je pravi za vas?

Ali obstaja izdelek, ki je hkrati učinkovit in nežen?

Popoln deodorant - kateri je pravi za vas?

Pred vrati je poletje in resnično se že veselimo, da bomo lahko končno na sprehod popeljale čudovito svileno obleko ali čutno belo bluzo, za katero smo v trgovini z oblikovalskimi izdelki odštele precej denarja. Ob vsem tem pa nas kot strela z jasnega spreleti – madeži, in to ne navadni madeži, madeži potenja ... Ti se lahko na naših oblačilih pojavijo tudi na povsem običajen pomladni dan. S potenjem telo namreč preprečuje, da bi se pregreli. Ali veste, da se čez dan dva litra tekočine izloči skozi kožo? Preden se živo srebro v termometru povzpne v višave, z nami torej poiščite tisti pravi dezodorant, ki bo poskrbel, da bo tam, pod pazduhami, vse v najlepšem redu.

Dezodoranta ni tako preprosto izbrati. Kateri vonj vam najbolj ustreza, še zdaleč ni dovolj dobro merilo za izbiro. Veliko bolje bo, da svojo pozornost usmerite na etiketo s sestavinami. Antiperspiranti na primer pogosto vsebujejo sestavine, ki lahko kožo razdražijo in povzročajo alergije, v skrajnih primerih so lahko tudi rakotvorne. Žal pa velja tudi to: dezodorant z antiperspirantnim učinkom brez teh sestavin ne deluje. Obremenjujoče je še dejstvo, da medtem ko taki dezodoranti zavirajo potenje (njihova osnovna naloga), omogočajo bakterijam, da ostajajo na koži, strupi pa se lahko izločajo le skozi sluznice v telesu.

Danes v grobem poznamo dve vrsti dezodorantov, ki se ukvarjajo s problematiko potenja. Običajni dezodoranti zavirajo rast bakterij in plesni ter ob dodatku parfumskih olj preprečujejo razvoj neprijetnega vonja. Novejša različica so antiperspiranti, ki ožijo pore in tako zagotavljajo, da se pod pazduho ne potimo. Z njihovo uporabo dosežemo, da se izločanje potu pod pazduho zmanjša od 20 do 50 odstotkov. Vsebujejo aluminijeve soli oziroma aluminijev klorid, kristalno kemično spojino, ki so jo nekaj časa sumili, da povzroča raka na dojkah. Mednarodno združe- nje za raka na dojkah to sicer jasno trdi, vendar manjkajo še neodvisne študije. Kakorkoli že, na sveže obrito pazduho ne nanašajte dezodorantov z aluminijevimi spojinami. Te namreč skozi mikroskopske pore prehajajo v celice. Kljub mogočemu tveganju pa velja: antiperspiranti še vedno najbolje delujejo, še zlasti če gre za izrazito potenje v stresnih situacijah.

Druga vrsta dezodorantov so tako imenovani mehki bio dezodoranti. Vsebujejo rastline, kot so žajbelj, timijan in rožmarin in druge naravne zaviralce potenja. Njihova eterična olja lahko delno obložijo pore, vendar res le delno. Z izbranimi rastlinami takšni dezodoranti delujejo tudi antibakterijsko, vendar, pozor, olje cimeta in klinčkov lahko na primer sproži alergijo na dišave, pogosto pa vsebujejo tudi alkohol. Da se koža ne bi preveč izsušila, mora dezodorant vsebovati še negovalne spojine, kot je jojobino olje.

Še nekaj manjših trikov, ki vam bodo poleg pravega dezodoranta pomagali, da se izognete pretiranemu potenju: ne uživajte pijač, kot sta kava in alkohol, ne jejte močno začinjene hrane, oblačite se v primerna oblačila (bio bombaž na primer omogoča koži, da bolje diha), redni obiski v savni bodo pripomogli k rednemu izločanju strupov, poleg tega se bo telo navadilo na visoko temperaturo, kar pomeni, da vas poleti ne bo spravila iz tira niti temperatura 30+.

Predlagamo:

Deo Pure Invisible, Biotherm, 18,49 €;
Citrus Deodorant, Weleda, 5,59 €;
Certificirano organ- ski očiščevalni dezodorant, Déodorant Bille, Melvita, 12,50 €;
Osvežilno-aromatični dezodorant, Essential 3 oils, L'Occitane, 15,50 €;
Environmental Control Deodorant, Dermalogica, 18 €;
Stress Protect An- ti-Transpirant, Nivea, 2,99 €;
Dezodorant za zelo občutljivo in depilirano kožo, 24H Deodorant Care, Vichy, 9,59 €.

Pripravila: Petra Windschnurer

Najbolj brano