Pohod proti utrujenosti

Zahvaljujoč nekaj trikom, bomo konec zime pričakali s fanfarami.

Pohod proti utrujenosti

Marec je mesec, ko mi običajno začenja primanjkovati energije že za najmanjše vsakdanje opravke, kot je umivanje zob, kaj šele za odhod v službo, do konca marca pa sem že povsem onemogla. Ah, najraje bi ostala doma in spala ves dan. Toda, ne predam se tako zlahka ...

Točenje goriva – magnezij:

2 minuti

Ali veste, da velik del Slovenk trpi za pomanjkanjem magnezija? In ker vem, da mag­nezij prispeva k nemotenemu delovanju več kot 300 biokemičnih reakcij, kar mi je potrdil tudi nutricionist v eni izmed knjig o prehrani, sem si rekla, da je najbolje, da takoj napolnim rezervoar.

S pravilnim vnosom magnezija v telo se bom izognila krčem, utrujenosti, nizki morali, tesnobi, razdražljivosti, zato bom na jedilnik dodala okusne mandlje, ki so še zlasti bogati z magnezijem, kalcijem in vitaminom B.

Trebušno dihanje

2 minuti

Strokovnjaki pravijo, da dihamo neprekinjeno, vendar pogosto le z zgornjim delom pljuč, prehitro, preveč površno ... Kako se pravilno in učinkovito diha, je najbolje vprašati učitelja joge.

Torej, kako? Stojim s sproščenim telesom, spuščenimi rameni, z zaprtimi očmi. Sprostim trebuh in vdihnem, kot bi vlekla zrak v trebuh. Ko se trebuh izboči, nadaljujem vdih v srednji del pljuč, zaključim z vdihom v zgornji del pljuč. Izdihnem v nasprotnem zaporedju. Pazim, da ne napenjam telesa.

Zelena pijača

5 minut

Hm, nekaj slastnega za vračanje vitalnosti in razstrupljanje telesa. Priprava je preprosta, zmešam 60 odstotkov ​​sadja (banana, avokado, ananas, jabolko, kivi ...) in 40 odstotkov zelenjave (špinača, vodna kreša, rukola, blitva, korenje, peteršilj, koriander, krebuljica ...) z nekaj tekočine (voda, kokosova voda ali sok aloe vere).

Ta mešanica vnaša v telo vitamine, minerale, vlaknine, antioksidante in prvaka razstrupljevanja – klorofil. Velik kozarec vsak dan, pred zajtrkom, več energije v zelo kratkem času!

Odložite naprave

10 minut

Odložim naj kaj? Vse! Tudi vi ves čas nekaj iščete po spletu, pametnem telefonu, vas nenehno kličejo in motijo, da že četrtič začenjate na začetku? Telefon, računalnik, radio, televizor ...

Vse te naprave so sicer dobre, vendar se mi zdi, da si z njimi delamo tudi škodo. Kot bi v naših možganih na silo odprli nekaj predalčkov (en klic sem, drugi klic tja, malo posrfam po netu, preverim Facebook ...) in jih pozabili zapreti, energija pa bi uhajala iz njih.

Rešitev? Privoščila si bom kratek protistresni premor. Malo bom izklopila možgane, jim privoščila počitek, malo sanjarila in strmela v prazno. V pisarni si bom nataknila naušnike, ker si to včasih lahko privoščim, na avtobusu bom uživala v opazovanju panorame skozi okno, ob koncu tedna pa bom pozaprla te možganske predale ...

Mini počitki

od 10 do 15 minut

Naši možgani se napenjajo in sproščajo podobno kot mišice, in sicer v ciklih, ki trajajo približno 90 minut. Ti cikli jim omogočijo dihanje, sprostitev in obnavljanje.

Da ostanem v formi, si pomagam že tako, da zaprem oči in desetkrat mirno vdihnem. Da se še bolj sprostim, vrat in glavo podprem z rokama. To lahko storim vsakič, ko se počutim izčrpano.

Druga možnost je, da si privoščim mini počitek. Sedem v fotelj, roke dam na stegna in jih rahlo odprem, v eni dlani imam šop ključev. Z zaprtimi očmi se sproščam, diham globoko in mirno. Čez nekaj minut na kratko zaspim, ko mi ključi padejo na tla, pa je to moja budilka.

Dobro je vedeti: mini počitkov ne izvajajte v postelji, saj boste tam zaspali pregloboko. Da spodbudimo spomin in ustvarjalnost, lahko telo spi največ 20 minut.

Hop, hop, hop

15 minut

Aktivno gibanje nam da nov zagon? Ameriški raziskovalci so preučevali mlade, ki so bili ves čas izčrpani. Po treh tednih redne športne aktivnosti so poročali o 65-odstotnem zmanjšanju znakov utrujenosti, skupaj z 20-odstotnim povečanjem energije.

Zakaj? Ker šport spodbuja nastajanje serotonina (hormon, ki sodeluje pri uravnavanju razpoloženja in preprečuje pojav utrujenosti, ljubkovalno ga imenujemo tudi hormon sreče), povzroča izločanje endorfinov (hormoni ugodja), povečuje oskrbo s kisikom in energijo ter izboljšuje kakovost spanja.

Za takšno gibanje ne potrebujemo zapletene opreme. Izbrala sem kar športne rekvizite iz moje mladosti:

  • Medicinska žoga (3 ali 5 kilogramov): vadba deluje na vse mišice v telesu, vaje poiščite na spletu.
  • Kolebnica: 15 minut skakanja s kolebnico je enako kot 30 minut teka ali skvoša. Zabavno in preprosto!
  • Obroč hula hoop: smešno poceni in učinkovita vadba. Že 10 do 15 minut vrtenja obroča bo prineslo rezultate.

Martinčkanje

20 minut

Eden izmed razlogov za našo kronično utrujenost v zimskem času je pomanjkanje svetlobe, ki se navadno povezuje s pomanjkanjem vitamina D.

Logika: dnevi so krajši, nebo je pogosto sivo, večino časa preživimo v zaprtih prostorih ob umetni svetlobi ... Nekateri ljudje potrebujejo celo svetlobno terapijo.

Zaključek? Vsak topel sončen dan bom odmor za kosilo izkoristila tako, da bom malico v miru pojedla na klopci, ki je obrnjena proti soncu.

Jejte manj

20 minut

Ker telo po obroku porablja energijo za prebavljanje, postanemo utrujeni. Še zlasti ko jemo preveč mastno, sladko, slano ali industrijsko hrano. Če jemo manj, še ne pomeni, da jemo slabo.

Poskrbela bom, da se na mojem krožniku znajdejo: surova in kuhana zelenjava, stročnice in polnozrnata žita, nekaj mesa in ribe. Izogibala sem bom: belemu sladkorju, bešamelu, smetani, ocvrtim jedem ...

Pripravila: Nina Pretnar

Najbolj brano