Plesno bojevanje

Od 16. stoletja so ladje afriške sužnje vozile v Južno Ameriko. Brazilija je bila pogosto končna destinacija teh ljudi, ki pa so s seboj in v sebi nosili svojo kulturo, tradicijo, običaje in verovanja. Tako se je capoeira tam razvila kot oblika upora proti suženjstvu, ki predstavlja svobodno izražanje in ohranjanje starih duhovnih običajev.

Plesno bojevanje - Foto: 2009-2005. All Rights Reserved. PortalCapoeira.com.

Ko so v Braziliji leta 1888 ukinili suženjstvo, se je veliko ljudi preselilo v mesta. Tam so se združevali v kriminalne skupine, in ker so nadaljevali plesno-borilne veščine, so capoeiro označili za nevarno in jo leta 1890 prepovedali.

Tako se je preselila v podzemlje. Plesali so jo v ulicah z več izhodi in ji dodali ritem, ki je naznanjal prihod policije. Nikoli ni zares potihnila. Leta 1918 je prepoved popolnoma zbledela. Brazilija zdaj živi s capoeiro. Naučite se nekaj korakov in pojdite preizkusit svoje sposobnosti med najboljše.

Jinga

Capoeiro lahko označimo kot tekoče akrobatsko pretakanje gibov in energije. Osnovni korak se imenuje jinga in ga lahko poskusite ob pogledu na slike. Gre za simulacijo hoje, ki jo po ritmu lahko izvajamo hitreje ali počasneje. Gre za pretok gibanja z leve proti desni, poleg tega pa telo lahko spustimo v nizek ali visok položaj, raven gibanja.

Ponavljanje osnovnega koraka vas popelje v posebno stanje, zamaknjenost. Prepustite se, plujte in dihajte. Polni energije smo tako pripravljeni za soočenje v dvoje. Pri capoeiri se srečata dve nasprotji; aktivnost, napetost mišic ob izvajanju določenih zamahov in obratov, ter sproščenost, mehkoba gibanja pri premikanju in povezovanju različnih elementov.

Glasba določa igro

Glasba, ob kateri se izvaja capoeira, je zelo različna in prav posebna. Določa način in hitrost igre. Lahko je zgolj instrumentalna, lahko ji dodajo petje najrazličnejših besedil. Mnogokrat se sliši le ritem ploskanja množice okoli dveh plesalcev med borbo.

V Sloveniji se s to obliko sprostitve zabavajo tako moški kot ženske. Starostnih omejitev ni. Mi smo se odločili preveriti, ali nam tovrstna vadba ustreza, in pokukali smo v Mega Center Kranj. Spoznali smo se s posebno obliko capoeire, in sicer: capoeira soft!

Vadba je srednje intenzivna in vsebuje več plesnih elementov. Glavni cilj je vzpostaviti stik s samim seboj, svojim telesom, narediti gibanje usklajeno, harmonično, zaznati nepotrebne napetosti in sprostiti telo. Šele potem se srečamo z nasprotnikom – in čeprav gre za igro, je lahko ta igra kar naporna.

Zadihajte s telesom

Vadbena ura se začne s tekom, kjer zavestno sproščamo posamične dele telesa. Vmes vključujemo kroženja, stresanja, raztezanja. Učimo se zaznati naraven ritem dihanja – kako 'dihati s telesom'. Med bolj zanimive dele spada tudi oponašanje živalskih gibov med sprehodi čez prostor.

Raztezanje, predvsem v kolkih in nogah, je poudarjeno pri vseh borilnih športih in tudi ta ni izjema. Jinga te napolni z energijo in te pripravi na udarce in zamahe, ki sledijo. Premeti v stran, zamahi, s katerimi zavajamo nasprotnika, izmikanje, krožni udarci . .

Elementi se sistematično nalagajo v vaše motorično znanje. In ko bo čas, boste zablesteli v krogu navdušenih igralcev bobnov. Vadbo zaključimo z zavestnim sproščanjem, stresanjem telesa. Počutimo pa se odlično. Poskusite še vi.

Bosi, v širokih in udobnih hlačah se pridružite skupini. Če ste navdušeni nad borilnimi veščinami, je capoeira lahko zabavno dopolnilo k treningom karateja, boksa ali savatea. Lahko pa vas popolnoma zasvoji in . . Brazilija, prihajamo!

Fotografije © Portalcapoeira.com

Najbolj brano