Pazimo na linijo brez stradanja

Kljub temu, da se sezona predrzno razgaljenih oblačil počasi zaključuje, ne zanemarimo svojega telesca in skrbimo zanj tudi v hladnejše dni.

Pazimo na linijo brez stradanja - Foto: Fotografija Shutterstock

Dieta, popularna v Združenih državah Amerike temelji na sestavinah, ki jih naše telo potrebuje za zdravo delovanje, stradanje in uživanje hrane z malo kalorijami, pa bomo porinili raje na stran. Nad noviteto sta navdušeni tudi Sarah Jessica Parker in Teri Hatcher.

Jejmo le toliko kot potrebujemo in kadar to potrebujemo

Torej – ne bašimo se po nepotrebnem! Ether Blum (znana Newyorška strokovnjakinja za prehrano) pravi, da moramo jesti tisto, kar naše telo potrebuje in kadar to potrebuje, a vendar v pravih količinah in le biološko pridelano hrano.

Srečna s čokolado

Avtorica svetuje, da vsak dan pojemo košček čokolade, saj le ta vsebuje sestavine, ki v možganih sproščajo endorfine, zaradi katerih smo srečni, in sestavine, ki povečujejo cirkulacijo in dvigujejo razpoloženje.

Maščobe za dobro razpoloženje

Tudi uživanje maščob je priporočeno, saj so maščobe pomembne za ustvarjanje ostrogena, progesterona in tostestorona, torej hormonov, ki uravnavajo razpoloženje. Kadar se odpovedujemo hrani, hormoni ne morejo delovati normalno, zato smo takrat nagnjeni k depresiji.

Brez slabe vesti

Blumova pravi, da lahko brez slabe vesti uživamo jajca, saj vsebujejo sestavine, ki pomagajo jetrom razgraditi in presnoviti holesterol. Tudi ogljikove hidrate, ki jih najdemo v rižu in žitu, nujno potrebujemo za zdravo delovanje našega telesa.

Kalcij

Prav tako biološko pridobljen nepasteriziran sir, ki vsebuje kalcij. Uživanje hrane bogate s kalcijem je izredno pomembno za močne kosti. Jemo lahko tudi čokoladno torto, čips, avokado, sorbete in piškote. Paziti moramo le, da zaužijemo tudi dovolj zelenjave in sadja.

Blumova odsvetuje uživanje namazov in margarine, ki so označeni z 'manj maščobe' in 'manj holesterola', saj jih telo težko razgradi. Prav tako je zelo pomembno, da ne preskočimo obroka, saj je v tem primeru telo pod stresom in začne nalagati maščobo okoli bokov in trebuha.

Bistvo te diete je, da lahko jemo, karkoli želimo, vendar v majhnih količinah. Pomembno je, da ob tem zaužijemo dovolj zelenjave, sadja in vlaknin.

Najbolj brano