Obširno: kontracepcija

Čeprav imamo še vedno občutek, da smo ujete med tabletkami, kondomi, materničnimi vložki in ‘naravnimi’ načini preprečevanja nosečnosti, tudi v Sloveniji poznamo vedno več učinkovitih metod.

Letos smo dobile kar tri nove tabletke: nujno, progestagensko in vsestransko ultranizkodozno hormonsko. Pričakujemo še nožnični prstan in nove metode sterilizacije.

Obširno: kontracepcija - Foto: Fotografija Shutterstock

Ginekologi so z ozaveš­čenostjo o kontracepciji na splošno v Sloveniji zadovoljni, saj je umetnih prekinitev nosečnosti ve­dno manj, svetujejo pa, da dobro premislite, kaj želite, ko se odločate za vrsto zaščite: želite otroke ali je vaša družina že zaokrožena oziroma zanjo še ni čas, kako pogosto imate spolne odnose, želite stalno zaščito ali le za sproti … Da boste res izbrali pravo zase, morate upoštevati še svoje zdravstveno stanje in število spolnih partnerjev.

Pregradne metode

preprečujejo vstop semenčic v maternico in so idealne za vse, ki ne smejo ali nočejo uporabljati hormonske kontracepcije, saj ne vplivajo na na­ravni hormonski ciklus in nimajo farmakoloških nezaželenih učinkov.

Kondom je zelo zanesljiva zaščita in edini, ki ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi, vendar ginekologi svarijo pred nepravilno uporabo – če želimo, da uspešno opravi nalogo, ga je treba uporabljati od začetka do konca spolnega odnosa.

Ženski kondom je nekoliko podoben moškemu, vstavi pa se v nožnico. Prav tako ščiti pred boleznimi, dobimo ga brez recepta, uporabimo ga lahko kadarkoli in kjerkoli ter nima stranskih učinkov. Slabosti? Povzroči lahko oslabljeno čutenje v nožnici, včasih ga je težko vstaviti, dražji je od moškega in težje ga je dobiti.

Diafragma je mehka, prožna gumijasta kupola. V nožnici se razpre in naredi pregrado med potjo semena in vhodom v maternico. Spermicidni gel, ki se uporablja hkrati, uniči semenčice ali povzroči njihovo negibljivost. Prvič jo mora namestiti ginekolog, ki redno preverja, ali se še prilega. Vstavi se največ šest ur pred spolnim odnosom in odstrani od šest do osem ur po njem. Med spolnim odnosom je ne čutimo, za spretno uporabo pa potrebujemo nekaj vaje. Povzroči lahko draženje kože. V Sloveniji je diafragma manj uporabljana.

Hormonske metode

so popolnoma preplavile trg in končno lahko izbiramo med toliko različicami, da najdemo vsaj eno, ki nam je pisana na kožo. Če nas ne moti vpliv hormonov in farmakoloških nezaželenih učinkov na naše telo in se zavedamo, da ne varujejo pred spolno nalezljivimi boleznimi, so hormonske metode najzanesljivejša zaščita pred nenačrtovano nosečnostjo.

Čeprav se po odmerkih učinkovin in glede na uporabo med seboj razlikujejo, hormonski kontraceptivi delujejo podobno: zgostijo sluz v materničnem vratu in semenčicam otežijo prehod. Kontraceptivi s kombinacijo estrogena in progestagena preprečijo tudi mesečno sproščanje jajčeca, zaščitna sredstva, ki vsebujejo samo progestagen, pa poleg zgostitve sluzi v vhodu v maternico spremenijo še sluznico, pri nekaterih pa preprečijo tudi ovulacijo.

Preden se odločite za hormonsko kontracepcijo, se o svojih pričakovanjih in zdravstvenem stanju pogovorite z zdravnikom. Nekatere oblike niso primerne za določene skupine žensk, na primer kadilke, starejše od 35 let, nekatere lahko povečajo tveganje za nastanek krvnih strdkov, predvsem pri ženskah s čezmerno telesno težo ali gensko pogojenostjo za razvoj tromboze.

KOMBINACIJA ESTROGENA IN PROGESTERONA

Na trgu je najpogostejša v obliki tabletk, več kot 20 odstotkov Slovenk se odloča za to kontracepcijsko sredstvo. Najnovejše kombinirane tabletke Yaz poleg zelo nizkega odmerka hormonov obljubljajo lajšanje predmenstrualnih simptomov, izboljšanje stanja kože in nikakršnih težav s težo.

Nožnični prstan vstavi ženska v nožnico sama, ga pusti tam tri tedne, nato ga odstrani in naredi enotedenski premor. Lahko povzroči le redkejše in blažje menstruacije ter menstrualne krče, lahko pa tudi draženje nožnice, nelagodje in izcedek, slabost v želodcu in občutljivost dojk. Nekatere ženske ga v nožnici tudi čutijo.

Kontracepcijski obliž je mogoče prile­piti na trebuh, stegna, zadnjico ali nadlakti; hormona se sproščata stalno in skozi kožo prehajata v kri. Vsak teden ga je treba zamenjati, po treh tednih sledi enotedenski premor. Pri nas se ga uporablja malo, saj je na samoplačniškem seznamu. Možni neželeni učinki: glavoboli, občutljivost dojk, draženje kože in nepravilne krvavitve.

SAMO PROGESTERON

Jeseni smo v Sloveniji dobili prvo progesteronsko tabletko Cerazette. Priporočajo jo ženskam, ki polno dojijo, imajo migrene, so kadilke, starejše od 35 let, ženskam z boleznimi srca in/ali ožilja, ob povišanem krvnem tlaku, hudi debelosti, dolgotrajni sladkorni bolezni . . Primerna izbira so tudi za vse, ki želijo, da je zdravstveno tveganje ob hormonski kontracepciji čim manjše, na primer za ženske po 40. letu starosti.

Kontracepcijsko injekcijo se dobi pri zdravniku enkrat na tri mesece. Po prekinitvi uporabe traja od pol do enega leta, da se povrneta menstruacija in plodnost; pri mladostnicah in mladih ženskah pa lahko rabo progestagenskih injekcij spremlja zmanjšanje mine­ralne gostote kosti, ki poveča tveganje za osteoporozo.

Tabletka za nujno kontracepcijo lahko vsebuje kombinacijo estrogena in progesterona ali samo progesteron. Zavre ovulacijo, vzeti pa jo je treba čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu oziroma najpozneje v 72 urah. V Sloveniji jo lahko vse ženske, stare več kot 16 let, kupijo v lekarnah brez recepta.

Znotrajmaterične metode

razdelimo na intrauterine sisteme (IUS), ki sproščajo hormon, in maternične vložke (MV) z bakrom, uporablja jih približno sedem odstotkov Slovenk. V maternico jih skozi nožnico vstavi ginekolog, kontracepcija pa je dolgoročna (zaščito zagotavljajo do deset let) in nanjo ni treba misliti vsak dan.

IUS ublaži močne in boleče menstruacije in zaščiti pred rakom na maternični sluznici, pri nas je najbolj priljubljena Mirena. Je idealna za ženske po porodu, ki dojijo. V prvih treh mesecih se lahko pojavijo neredne krvavitve, ki se načelno kmalu uravnajo.

Maternični vložek z bakrom lahko povzroči močnejše krvavitve in krče med menstruacijo, pomaga pa lahko tudi kot nujna kontracepcija, če je bil vstavljen do pet dni po nezaščitenem spolnem odnosu. Primeren je za ženske, ki so že rodile in ki ne želijo ali smejo uporabljati kontracepcije s hormonskimi metodami.

Sterilizacija

je trajna in dokončna metoda, primerna za tiste, ki ne želijo (več) otrok. Zahteva kirurški poseg, po katerem obstaja majhna možnost, da jajcevoda ali semenovoda še kdaj postaneta prehodna. Po sterilizaciji se spolno poželenje ne zmanjša, moški zaradi nje nimajo motenj erekcije, na kontracepcijo ni treba več misliti. V Sloveniji je mogoča po 35. letu.

Naravne metode

zahte­va­jo disciplino in spolno vzdržnost v času plodnih dni, pravi dr. Pinterjeva in nadaljuje: »Za nekatere pare so te metode popolnoma primerne in jih uspešno dosledno in učinkovito uporabljajo, večina pa pri vzdržnosti ni dosledna, zato so na splošno manj učinkovite.«

Ob prekinjenem spolnem odnosu se moramo zavedati, da lahko majhna količina semenske tekočine pride v nožnico s predsemensko tekočino. Pri metodi varnih dni je spolnost v ženskih plodnih dnevih preložena na neplodne dni ali pa se takrat odločimo za eno od pregradnih metod; upoštevati pa je treba nihanja v mesečnem ciklusu.

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo doc. dr. Bojani Pinter, dr. med., spec. ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Petra Arula

Fotografija Shutterstock

ELLE november 2008

Najbolj brano