Wellness - Nebesa za oddih

Potrebovala sem popoln odklop, vsaj za konec tedna – wellness na vsakem koraku, vonj po morju in tretmaje, ki me bodo napolnili s harmonijo in z energijo.
Petra Arula

Wellness - Nebesa za oddih

O spaju Iadera na polotoku Punta Skala ob Zadru se govori že od poletja in sedaj so me od tega največjega wellness centra v Dalmaciji ločile le štiri ure. Šumenje morja, ribiške barkače in do zad­nje podrobnosti dovršen hotel z vonjem po avtohtonih zeliščih in udobju ...

Sivka je bila tista, ki me je osvežila na ohlajeni brisački ob prihodu v recepcijo, ročno izdelani pralineji, sadje in cela četica dišečih stekleničk z naravno kozmetiko pa so me pozdravili na krovu mojega vikenda.

Poseben meni?

Prvi na meniju, ki so mi bili na voljo, so bili vzglavniki.

Izbirala sem med polnjenimi s piro, konjsko grivo, sivko in hmeljem, češnjevimi koščicami, račjim perjem, spužvo in peno. Kar legla bi v tej udobni, oblikovalsko dovršeni in tako topli suiti … in oddremala svoj podaljšani konec tedna. A sonce je vabilo na obalo.

Sprehod po poteh, obdanih z dišečimi zelišči, bučanje valov, krik galeba in skalnata obala so hitro odgnali stres in utrujenost ter mi vrnili toliko moči, da sem se po sončnem zahodu z veseljem vrnila v sobo in se uredila za večerjo. Po odlični gurmanski izbiri pa … ne, temu se ne morem upreti – kamin in pred njim gugalnik v knjižnici lounge bara. Ja, to je wellness in prav to potrebujem za lahko noč!

Šest tisoč kvadratov užitkov

Drugi dan je na srečo deževalo. Na srečo, saj sem potrebovala odklop v globinah wellnessa. Savne v dveh nadstropjih, žuboreč potoček, ki umirja telo in duha, tretmaji v temnih sobanah, ki te popeljejo v globine duše in telesa, ter svetli predel s pogledom na prostrano morje, z bazeni s slano vodo, zunanjo finsko savno nad morjem in lepotilnimi sobami, ki te spomnijo na življenje zunaj in te prerojenega povežejo z zunanjim svetom. Zdaj mi je postalo resnično žal, da sem se odločila za družinski oddih.

Po dveh letih in pol, preživetih z najčudovitejšo deklico na svetu, bi si lahko privoščila konec tedna le z njim, če res ne bi hotela male prepustiti starim staršem, pa vsaj s prijateljico. Vabili so naju tretmaji v suitah za užitke, v katerih bi lahko mehurčkasto-masažno-ljubeče uživala. Ali hamam s še dvema prijateljicama – si predstavljate ta po žensko dovršeni pobeg? Pišem ga na spisek najpomembnejših 'podvigov', ki jih moram odkljukati, ko bo pri nas pihal ledeni veter, tu pa čistil odvečne misli vsaj za deset stopinj toplejši maestral.

Za okus sem si orientalski užitek tokrat privoščila sama. Z mene je spral vse odvečno in naredil mojo kožo čudovito mehko, po njem sem zadremala v eni od soban za sproščanje z vodnimi posteljami ter se vsa napolnjena miru in energije vrnila k mojima dvema. Jutri mu vrnem, sem si obljubila, naj gre na vinsko, rožmarinovo masažo, morda zvočno s tibetanskimi skledami – le da se sprosti ob vonjih olj, ki jih tu za potrebe wellnessa pridelujejo sami iz avtohtonih zelišč z vrtov, jaz pa potihoma upam, da bom tik pred odhodom skočila še na nego obraza z vrhunsko kozmetiko Anne Semonin.

Nazaj v svet

Tu bi se lahko pustila razvajati še vsaj en teden ... A morala sem pozdraviti še eno izmed najlepših mest ob Jadranu, pravzaprav kar dve – najprej le nekaj minut oddaljeno mestece Nin, ki očara s svojo majhnostjo in hkrati veliko staro dušo, nato njegovega velikega brata, mesto Zadar, katerega morske orgle dajo piko na i vsem užitkom, ki so ta konec tedna peli melodijo moje duše in telesa.

Fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano