Naravno ravnovesje s pomočjo zelišč

Zelišča igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju naravnega ravnovesja telesa in duha. Ali lahko zagotovijo tudi popolno kožo?

Naravno ravnovesje s pomočjo zelišč - Foto: profimedia

Vroče in suho podnebje na jugu Španije ter večinoma vlažno okolje in nizke temperature v Londonu ­- ne ena ne druga lokacija ni idealna za ginko drevo. Imenovano za živi fosil (na tem svetu vztraja že od takrat, ko so se po njem sprehajali dinozavri), lahko to drevo skoraj v vseh klimatskih pogojih preživi kar do tisoč let (vrsta, značilna za kitajsko regijo Šandong, pa je proslavila neverjetni tri tisoči rojstni dan). Nič čudnega, da prav to drevo povezujejo s pojmom dolgega življenja.

Listi, ki jih uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini (TKM) že generacije in generacije, naj bi skrbeli za zdravje in dober spomin. Pred kratkim so dokazali, da izvleček rastline ščiti kožo pred UV-poškodbami in pomaga oblikovati kolagenske formacije, ko ga nanašamo na povrhnjico kože. Ginko je po novem dobil pomembno vlogo tudi v izdelkih proti staranju, tako v ekoloških izdelkih kot v luksuznih kremah, kot je Diorjeva Capture Total. Ali je mogoče, da bodo prav rastline, ki jih v tradicionalnih medicinah že stoletja uporabljajo v zdravstvene namene, bodoče rešiteljice naše kože?

Sprašujemo se, ali želja po čudodelnih sestavinah, ki jih človeštvo pozna že iz antičnih časov, ne izvira morda iz potrebe, da bi razbremenili naš hektičen, moderen način življenja. Utrujeni ljudje v mestih z veseljem sprejemajo nove alternativne pristope k boljšemu počutju, izvajajo bodisi jutranji pozdrav soncu ali nazdravljajo življenju s presnimi sokovi v vedno bolj priljubljenih lokalih z zdravo ponudbo.

Izdelki, ki temeljijo na nežnih sestavinah proti staranju, spominjajočih na seznam superživil, ponujajo drugačen način nege kože in skrbi za zdravje kot veliko bolj agresiven zahodnjaški način. Tako kot nekateri v igli za akupunkturo vidijo bolj celovit učinek na težave s staranjem, kot ga ponuja injekcija botoksa.

Tako ginko kot druga številna zelišča, ki so jih v Aziji tradicionalno uporabljali za pripravo čajev in tinktur za zdravljenje različnih zdravstvenih težav, so danes uspešno našli pot v super kreme proti staranju. Čudodelna kolekcija kozmetike Origins, GinZing, in krema Essential Power znamke SK-II vsebujeta številne izvlečke iz različnih vrst ginsenga. Če ga uživamo, dokazano izboljšuje imunsko odpornost telesa, medtem ko na koži deluje kot zelo močan antioksidant, protivnetno, in pospešuje pretok krvi.

Večina azijskih zeliščnih blagovnih znamk za nego kože in tudi TKM kot ključni element izpostavljajo ravnotežje. Ko sta jin (hladna energija) in jang (vroča energija) enaka, se življenjska gonilna sila ali či po telesu pretaka najbolj učinkovito. Tipi kože in njeno stanje se tako klasificirajo glede na količino jin in jang energije: 'vroča' koža je večinoma nagnjena k aknam ali drugim vnetnim procesom, upadla koža in siva polt brez sijaja pa sodita v razred 'mrzle' kože.

Medtem ko se zdijo nekateri specifični pristopi zahodnjaškemu načinu razmišljanja zelo nenavadni, je osnova v bistvu tesno povezana z današnjim načinom razmišljanja o negi kože, le terminologija je drugačna. Pomanjkanje jin energije se sliši eksotično, v resnici pa pomeni le to, da je koža suha in vneta. Zastajanje krvi pomeni, da je cirkulacija slaba, kar lahko vodi k nastanku temnih kolobarjev pod očmi. Zastajanje vode pa vodi k zateklemu videzu tam, kjer se to ne bi smelo zgoditi. Neravnovesje či energije povzroča pomanjkanje elastičnosti.

Precej preprosto je vse skupaj: če se želite ogreti in pospešiti cirkulacijo krvi, boste uporabili zelišča, ki grejejo; zelišča, ki hladijo in delujejo protivnetno, pa boste uporabili, če želite ohladiti mesta, kjer se dogajajo vnetni procesi.

Veliko novih blagovnih znamk, ki se navdihujejo nad antičnim zeliščnim znanjem, svojo pozornost še vedno usmerja le na učinke aktivnih sestavin, in ne na jin in jang filozofijo. Seveda se to lahko spremeni, še zlasti ko bodo ženske zahodnega sveta postale bolj dovzetne in zrele za načine nege kože, ki temeljijo na konceptu energije. Vse našteto je morda veliko bližje jogistom, saj je filozofija TKM zelo podobna indijski tradicionalni medicini, ajurvedi.

Obe vključujeta pet elementov (les, kovino, vodo, ogenj in zemljo priznava TKM; eter, zrak, vodo, ogenj in zemljo pa ajurveda) ter vroče in hladno, obe tudi učita, da tisto, kar hrani in uravnoveša telo in duha, enako deluje na kožo – ali to v telo vnesete s hrano ali nanesete na površino kože.

Ko je pionirka ajurvedskega načina nege kože, dr. Pratima Raichur, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v Ameriki lansirala svojo linijo, je izjavila: »Sploh nisem uporabila besede ajurveda. Zagovarjala sem dejstvo, da mora biti to, kar nanesemo na kožo, dovolj čisto, da lahko tudi pojemo. Koža, ki je naš največji organ, vsrka vse. Šele ko so ljudje opazili rezultate te nege, sem spregovorila o starodavni indijski znanosti, torej ajurvedi. Zanje je bilo to nekaj povsem novega.« Čeprav nas večina ne ve, ali smo pitta, vata ali kapha, poznamo osnove in tudi večina lepotnih spajev nam ponuja tretmaje, ki izhajajo iz ajurvedskega načela.

Ne glede na to, ali se bo pojem energije či prijel med nami, ki smo vajeni klasičnega zahodnjaškega opredeljevanja – in nosimo s seboj izdelke za suho, mastno ali občutljivo kožo –, so se pri negi kože že zgodili pomembni koraki, ki kombinirajo vzhod­njaško in zahodnjaško načelo ter znanost in naravo.

Sestavine, ki že stoletja skrbijo za blagodejne učinke v tradicionalnih med­icinah, smo poslali novi platformi naproti – v visokotehnološko formuliranih izdelkih lahko zdaj ponudijo najbolje, kar premoreta oba svetova. Moderen pristop k filozofiji TKM v industriji lepote omogoča ravno pravšnje ravnotežje med naravnimi učinkovinami in znanostjo, potrebno, da te sestavine delujejo, kot morajo. Ravnotežje, ki je ta trenutek najbolj smiselno.

Prevedla in priredila: Petra Windschnurer

Najbolj brano