Misterij ženska: Filmski poklon ob dnevu mater

Zavod Otok se bo ob letošnjem materinskem dnevu, ki ga praznujemo 25. marca, na poseben način poklonil ženskam in njihovi svobodi odločanja.

Misterij ženska: Filmski poklon ob dnevu mater

V ljubljanskem Kinodvoru bo ob 16.30 na ogled dokumentarni film Misterij ženska priznane japonske režiserke Naomi Kawase, ki so ga ljubitelji filma imeli priložnost videti na eni od preteklih izdaj festivala Kino Otok, s pogovorom o tematiki filma pa ga bo v družbi treh gostij pospremila Martina F. Štirn.

Rojevanje, ki je človeku nujno in nagonsko, je ostalo nespremenjeno vse od začetkov človeštva. A nosečnost v življenje v današnjem svetu, poplavljenem z informacijami o rojevanju otrok, poleg sreče prinese tudi dobro mero skrbi. In ženskam lahko rojevanje, ki se ne zanaša na intervencijo metod sodobne medicine, nudi nenadomestljivo zadovoljstvo in srečo.

Dokumentarni film Misterij ženska je nežen in subtilen pogled na naravno rojevanje, vizualna meditacija o neomajni vezi med materjo in otrokom, med naravo in človekom.

»Občutek imam, da je človeštvo v obdobju prehoda v boljšo smer,« je ob filmu povedala režiserka. »Ne moremo zavračati napredka sodobne civilizacije in se vrniti v preteklost, in vendar ne smemo pozabiti na nadaljevanje in ohranitev človeške vrste. Ko razmišljamo o tem, kakšno bi moralo biti človeško življenje, sta si sodobna medicina in tradicionalno rojevanje, ki verjame v nagonsko moč živih bitij, drug drugemu v oporo – ključ je v tem, da poiščemo pravo ravnovesje.«

Najbolj brano