Lov na strupe

Brez aluminijevih soli, brez toluena, brez silikonov ... Takšne so oznake na kozmetičnih izdelkih. Gre samo za tržne prijeme?

Lov na strupe - Foto: Imaxtree

Svetovna zdravstvena organizacija in program Združenih narodov za okolje sta objavila poročilo*, v katerem opozarjata na kemične snovi, ki škodujejo človeškemu organizmu, s poudarkom na hormonskih motilcih. Pod drobnogledom so se znašli prehranski in kozmetični izdelki.

Če opravimo analizo krvi, maščobnega tkiva ali materinega mleka, odkrijemo, da so polni kemičnih molekul. Je stanje resno? »Gre za izredno stabilne molekule, ki so biološko nerazgradljive in se kopičijo v organizmu, pri čemer ostaja njihov vpliv še nepoznan. Tako se zaradi previdnostnih ukrepov raje odločimo, da se jim bomo izognili,« pojasnjuje Cyrille Telinge, ustanovitelj laboratorija Novexpert. Zakaj udrihamo prav po parabenih, ftalatih in aluminijevih soleh, in ne toliko po drugih sestavinah?

»Ker so žrtve lastnega uspeha! Uporabljajo se tako pogosto – pa ne le v kozmetiki –, da je naš organizem izpostavljen prevelikim količinam. Gre torej bolj za vprašanje obilice in trajanja izpostavljenosti kot za povečano škodljivost,« nadaljuje znanstvenik. Elle se je odločila preveriti nekaj najbolj razvpitih sestavin.

*Vir: State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals.

Silikoni

Kaj so? Silikoni so polimerske spojine silicija, ki zagotavljajo svilnato teksturo, žameten učinek ličil, občutek suhega olja ali takojšen lesk las.

Česa jih obtožujemo? Onesnaževanja, saj niso biološko razgradljivi. Poleg tega naj ne bi imeli nobenega blagodejnega učinka na kožno tkivo, temveč naj bi le mašili pore in dušili lase.

Kaj je dokazano? Z ekološkega vidika bi jih morali prenehati uporabljati, s kozmetičnega pa naj bi jih čim večkrat preskočili, saj se pod silikonskim sijajem na primer pogosto skrivajo oslabljeni lasje. Na koži se izogibajmo uporabi krem, kjer so silikoni med sestavinami pri vrhu seznama.

Izdelki brez silikonov: šampon Silicone Free Repair & Fullness, Syoss; šampon Moroccanoil; šampon Dermocapillaire 5 % Urea, Eucerin.

Toluen in formaldehid

Kaj so? Kemični sestavini, ki jih najdemo v lakih za nohte. Prvi zagotavlja gladek videz, drugi trdnost.

Česa jih obtožujemo? Ob vdihovanju lahko njuni hlapi povzročajo draženje dihalnih poti in oči. Dolgotrajna izpostavljenost visoki vsebnosti formaldehida spodbuja nastanek določenih oblik raka, toluen pa povzroča poškodbe živčnega sistema.

Kaj je dokazano? Občasna uporaba laka za nohte ni nevarna. Tveganje obstaja zlasti pri nekaterih poklicih, kot so manikerke, in v primerih večje občutljivosti kože ali oči, ki pridejo ob dotiku v stik z lakom.

Izdelki brez toluena in formaldehida: laki Zoya; laki Orly; laki Jessica.

Sulfati

Kaj so? Sulfati so površinsko aktivne, zelo peneče se snovi, ki jih pogosto uporabljajo v šamponih in gelih za prhanje, saj emulgirajo maščobo in nečistoče.

Česa jih obtožujemo? V visokih odmerkih dražijo kožo in lasišče, izsušujejo lase in izpirajo barvne pigmente.

Kaj je dokazano? Ni se treba vsem zateči k izdelkom brez sulfatov, ki jih priporočajo za zelo suho in občutljivo kožo, srbeče lasišče, barvane in zelo poškodovane lase. V teh primerih naj sulfate nadomestijo bolj blage, površinsko aktivne snovi, ki se običajno tudi manj penijo.

Izdelki brez sulfatov: šampon za pomiritev lasišča Dercos, Vichy; negovalni šampon Rejuvenating Shampoo, Macadamia; kremni šampon za obnavljanje Capiforce, Melvita.

Mineralna olja

Kaj so? Naftni derivati. Med njimi sta najbolj poznana vazelin in parafin. Ker so poceni in nezahtevni za uporabo, jih pogosto uporabljajo kot maščobno osnovo.

Česa jih obtožujemo? Dejstva, da mašijo pore.

Kaj je dokazano? Njihov zapiralni učinek ni tako strašen, kot se govori. Učinkujejo sicer kot ovoj, ki ni nujno komedogen in ki je lahko tudi blagodejen, zlasti če gre za zelo suho kožo, saj v tem primeru preprečuje izsušitev. V balzamih za ustnice, kremah za roke in zimskih zaščitnih sredstvih je njihova prisotnost povsem upravičena. V nasprotju z rastlinskimi olji pa nimajo nobenih hranilnih učinkov in zavirajo dihanje kože, zato se jim lahko zlahka izognemo. Najdemo jih pod naslednjimi imeni: paraffinum liquidum, petrolatum, ceresin wax, ozokerite.

Izdelki brez mineralnih olj: krema Pure & Natural, Nivea; vsi negovalni izdelki Nuxe; puder Teint Idole Ultra 24H, Lancôme.

Aluminijeve soli

Kaj so? Aluminijevi kloridi, ki preprečujejo potenje. Vsebujejo jih vsi antiperspiranti.

Česa jih obtožujemo? Spodbujanja nastanka alzheimerjeve bolezni, kronične utrujenosti, raka na dojkah, draženja kože in pojava ekcemov.

Kaj je dokazano? Zaključki novejših študij priporočajo izogibanje vsakodnevni uporabi aluminijevih soli, vendar je do jasnih sklepov glede njihovega vpliva na zdravje težko priti. Z dezodoranti jih lahko zadovoljivo nadomestimo le, če oziroma ko se potimo manj. Preostane nam, da najdemo pravo ravnovesje med uporabo enih in drugih, skladno z okoliščinami. Ne zatekajmo se h kristalnemu dezodorantu, saj znanstveniki potrjujejo, da tudi ta vsebuje aluminij.

Izdelki brez aluminijevih soli: 24H Deodorant Care, Vichy; Essential 3 Oils, L'Occitane; Citrus deodorant, Weleda.

Ftalati

Kaj so? Ftalati so derivati ftalne kisline, ki jih uporabljajo za stabilizacijo vonja v dišavah in dolgotrajnejšo obstojnost izdelkov. Prisotni so tudi v lahkih za nohte.

Česa jih obtožujemo? Povzročanja hormonskih motenj, neplod­nosti, spodbujanja nastanka rakavih obolenj, nevarnosti pri razvoju plodu.

Kaj je dokazano? Nevarnost je odvisna od tipa ftalata. Tako od leta 2003 Evropska unija v kozmetiki prepoveduje uporabo najbolj nevarnih med njimi (DEHP, DBP, BBP ...), dovoljena je le uporaba ftalata DEP, ki je brez tveganj, čeprav nekateri zahtevajo tudi njegovo prepoved. Največja nevarnost ftalatov je konec koncev v zavesah za prho, saj so te molekule v velikih količinah prisotne v vseh plastičnih izdelkih.

Izdelki brez ftalatov: nekatere organske in naravne dišave.

Kaj pa parabeni?

Po obsežnih polemikah, ki so jim bile namenjene (hormonski motilci, povzročitelji raka na dojkah), parabeni polagoma izginjajo iz kozmetičnih pripravkov.

In vendar le nekateri med njimi pomenijo nevarnost za zdravje (tisti z daljšo verigo C-atomov: butil- in isobutil-paraben), medtem ko so preostali (metil- in etil-paraben) odlični konzervansi z visoko toleranco, ki jih težko nadomestimo, zlasti ker njihovi nadomestki niso najbolj zaželeni – fenoksietanol je na primer veliko bolj dražilen. Nova smernica tako je: formule brez parabenov in fenoksietanola.

Prevedla in priredila: Erika Švara

Najbolj brano