Klasične praznične dobrote, ki bi se jim morale izogniti ženske po 50. letu, ko bodo sedle k božični večerji

Vemo, da je božična večerja eden od tistih tradicionalnih obrokov, pri katerih se vsi radi pretvarjamo, da kalorije, tako kot Božiček, ne obstajajo - in kako čudovito bi bilo, če bi to dejansko bilo res? Ker pa je realnost žal drugačna, smo pripravili seznam živil, ki bi se jim v sklopu božične večerje morale odpovedati ženske po 50. letu.

Klasične praznične dobrote, ki bi se jim morale izogniti ženske po 50. letu, ko bodo sedle k božični večerji - Foto: Profimedia

Morda ste nekoč jedli, kar ste hoteli, in to brez večjih ali celo nobenih zdravstvenih posledic. Tega časa se morda dobro spominjate! Vendar je res, da nič ne traja večno. Božična večerja s šunko, morda pečenko, krompirjem in bogato pito za posladek lahko resno ogrozi vaše sicer povsem zdrave prehranjevalne načrte. In ko se na božični dan hladilnik napolni z ostanki, je lahko skušnjava, da bi si privoščili božično večerjo številka 2, tako močna, da se ji ne da upreti.
Toda prav tako dobro kot mi veste, da se zaradi tega ne boste počutili prav praznično. Pravzaprav je dan po velikem prazničnem obroku odlična priložnost, da se vrnete v svojo najboljšo formo. In da vam ne bi bilo treba preveč skrbeti, kako začrtati svoj popraznični jedilnik, se preprosto izognite tem "nezdravim" živilom, ki bodo krasila mizo božične večerje.

Ne spreglejte:

Po 50. letu se metabolizem upočasni, raven estrogena se zniža, potrebe po določenih hranilih pa se povečajo. Na tej točki boste verjetno morali pametneje izbirati hrano, da bi se izognili povečanju telesne teže v srednjih letih in preprečili bolezni, ki so pogostejše s starostjo in menopavzo.

Čeprav nobena hrana ni nikoli popolnoma izključena z jedilnika, je trik v tem, da za svoje kalorije dobite največ, hkrati pa uživate.

Ni mogoče zanikati, da je s starostjo težko prilagoditi svoje prehranjevalne navade. Prvi korak je, da razumemo, kako dobra hrana pomaga in kako slaba hrana škoduje našemu starajočemu se telesu, še bolj kot takrat, ko smo bili mlajši.

Katere dejavnike morate upoštevati, da si zagotovite zdravo prehrano, ko ste stari 50+? Ali obstajajo posebna živila in skupine živil, ki se jim morate izogibati, ko ste starejši od 50 let?  Na vsa ta vprašanja in še več vam bomo odgovorili v našem vodniku v nadaljevanju. 

1. Predelano meso

Z omejevanjem visoko predelanega mesa zmanjšate možnost za nastanek raka debelega črevesa in danke. Strokovnjaki svarijo pred uživanjem prekajenega, sušenega, soljenega, fermentiranega ali konzerviranega mesa, vključno s hot dogi, klobasami, salamami, slanino ter puranom in šunko. Študije namreč kažejo, da se tveganje za nastanek kolorektalnega raka začne povečevati že ob majhnem uživanju predelanega mesa, ki vsebuje rakotvorne dodatke, imenovane nitrati.

Večina visoko predelanega mesa vsebuje tudi nezdrave količine nasičenih maščob in natrija ter malo vitaminov in mineralov, kar pomeni, da za kalorije dobite zelo malo hranljivih snovi.

2. Vroča čokolada

Ta napitek vas bo morda ogrel, vendar vam bo tudi napolnil vaše ljubezenske ročice.

3. Alkohol

Kot ženska v petdesetih letih morda usklajujete službo in družino ter morda skrbite za enega ali več ostarelih staršev, po napornem dnevu pa se radi sprostite ob kozarcu vina ali koktajlu. Čeprav je alkohol lahko del zdravega življenjskega sloga po 50. letu, morate poznati svoje meje pitja alkohola.

Strokovnjaki predlagajo, da ženske po 50.letu omejijo pitje alkohola na eno pijačo na teden.

Zakaj tako malo?

Ker je vsakodnevno pitje tudi manj kot ene pijače povezano s povečanim tveganjem za nastanek raka dojk. Ponavadi podcenjujemo velikost pijače in si tako privoščimo več alkohola.

Alkohol vas morda sprva sprosti, vendar moti spanje in lahko poslabša vročinske valove, ne glede na to, kaj lahko naredi z vašim pasom.

Vino, pivo in trda pijača prispevajo odvečne kalorije, ki lahko otežijo uravnavanje telesne teže. Še huje je, da je po pijači ali dveh lažje zanemariti svojo zavezo k bolj zdravemu prehranjevanju.

4. Predelana živila 

Krompirjev čips in piškoti so morda dobrega okusa, vendar običajno vsebujejo veliko natrija, dodanih sladkorjev ali oboje, zaradi česar lahko zadržujete vodo in se počutite napihnjeni. Če hrepenite po prigrizku, poskusite z bolj zdravo alternativo, kot so sir, korenje, namočeno v humus, ali nekaj polnozrnatih krekerjev z arašidovim maslom - ti bodo zadovoljili vašo potrebo po grizljanju, ne da bi vas napolnili s snovmi, ki sprožajo simptome.

5. Mastna hrana

Poleg tega, da mastna hrana vsebuje veliko nasičenih maščob, lahko ta zniža raven serotonina v telesu. Ko serotonin upade, se počutimo jezne, nejevoljne in razdražljive. Ko kupujete meso, preskočite mastne, marmornate kose in se raje odločite za manj mastne alternative, kot so piščanec, puran in mleta govedina, ki je 90-odstotno pusto ali bolj pusto meso.

Živila, ki so dobra za vas v menopavzi, so dobra za vas v vsakem življenjskem obdobju. Če si zdaj ustvarite zdrave prehranjevalne navade, boste uživali v boljšem zdravju še vrsto let, tudi v menopavzi.

6. Zelenjavni čips

Se ob božični večerji skušate izogniti "nezdravim prigrizkom", zato v dobri veri raje posežete po zelenjavnem čipsu? Pa ste vedeli, da si s čipsom iz sladkega krompirja, pese in pastinaka ne boste naredili veliko dobrega.

Zelenjavni čips se morda zdi odličen način vključevanja zelenjave in popolna alternativa krompirjevemu čipsu, vendar si ne zasluži naziva zdravega prigrizka. Vse vrste zelenjavnega čipsa, vključno s krompirjevim, so morda hrustljavi in okusni, vendar so visoko predelana živila z veliko manj vlaknin, vitaminov, mineralov in zaščitnih fitonutrientov kot pečen ali pražen bel ali sladek krompir ali pesa, poleg tega pa v vašo prehrano vnašajo kalorije, medtem ko ponujajo zelo malo hranilnih snovi.

Po petdesetem letu starosti se potrebe po kalorijah zmanjšajo in brezglavo grizljanje nekaj unč zelenjavnega čipsa vam lahko zlahka prinese približno 300 kalorij na dan. Pečen zelenjavni čips je hranilno nekoliko boljši od ocvrtega, vendar nobena od teh vrst ne more nadomestiti uživanja zelenjave v njenem bolj naravnem stanju.

7. Zmanjšajte količino sladkorja

To je dober nasvet za vsako starost.  Soda, piškoti, sladoled, pecivo, sladkarije in podobno so viri sladkorja, ki jih lahko izločite iz svoje prehrane. Ta živila, ki vsebujejo sladkor, imajo pogosto malo hranilne vrednosti in so dejansko prazne kalorije, ki povečujejo obseg pasu, tveganje za sladkorno bolezen in težave s srcem ter ne vplivajo pozitivno na vaše zdravje.

Pomen prehrane za zdravo staranje

Najprej je zelo pomembno razumeti, kako prehrana vpliva na zdravo staranje. Po podatkih Nacionalnega inštituta za staranje uravnotežena in zdrava prehrana odraslih po 50. letu starosti zagotavlja vnos ustreznih hranil, vitaminov in mineralov, da se čim bolj izboljšajo delovanje in mehanizmi samoobnavljanja v telesu.  S staranjem se naravno upočasni tudi metabolizem, kar pomeni, da lahko nekdaj "zdrava prehrana", ki vam je omogočala ohranjanje telesne teže, počasi postane prevelik vnos kalorij, ki ga ni mogoče vzdrževati.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Sedenje poveča možnost pojava anksioznosti in depresije: V svoj urnik vkjučite dovolj gibanja in se izognite utrujenosti ter mračnim mislim

Priporočamo tudi:V Ljubljani je svoja vrata odprla najbolj romantična cvetličarna, ki jo boste želeli obiskati

Najbolj brano