Kako se zaščitimo pred vnetjem ledvic?

Začenja se z vročino, pogostim in bolečim uriniranjem, in bolečinami vse od hrbta pa do bokov.

Kako se zaščitimo pred vnetjem ledvic?

Pozimi bakterije E.coli, sicer povsem normalni naseljenci črevesa, premagajo oslabljen ženski imunski sistem in potujejo skozi sečni mehur navzgor do ledvic. Tako akutno zboli za vnetjem ledvic skoraj vsaka 15. ženska.

Pomembno je takojšnje zdravljenje z ustreznim antibiotikom in tako preprečiti razvoj kroničnega vnetja.

Tudi zaščita je pomembna

Moda narekuje odkrit popek pri mladih dekletih, tudi če je mraz, to pa je pomemben vzrok za bolezni ledvic. Novejše raziskave potrjujejo, da mraz oslabi obrambne moči pri ženskah. Zato morate vedno dobro pokriti predele medenice in noge!

Zmerni užitki

Čeprav je težko, pazite na delež živalskih beljakovin v prehrani. Na dan pojejte največ 100 gramov mesa, klobas ali sira, vendar 500 gramov riža, krompirja, kruha ali testenin. Le pri razgradnji beljakovin nastajajo sečnina in sečna kislina.  Več je tega v krvi, bolj morajo ledvice delati.

Najpomembnejše je pitje

Topel zrak v prostorih izsušuje naše telo. Z dvema litroma tekočine (mineralna voda, nesladkan sadni ali zeliščni čaj) razredčite sečno kislino v krvi. Tako ščitite ledvice pred nastajanjem kamnov, hkrati pa izperete bolezenske povzročitelje iz ledvičnega meha in tako preprečite okužbo.

Poraba sladkorjev: Obremenite svoje telo!

Ko treniramo svoje mišice s hojo, plavanjem ali kolesarjenjem, porabimo sladkor in ščitimo ledvice pred okvaro.

Zdravilna zelišča pospešijo izločanje seča

Tudi pozimi pogosto jejte solate! Do zime uživamo ob motovilcu in endiviji, ki vsebujeta mnogo mineralov, kot je kalij, in tako pospešita izločanje tekočin skozi ledvice. Tudi sok iz borovnic in kopriv poveča izločanje in ščiti pred ledvičnimi kamni in vnetji.

Redni nadzor delovanja ledvic

Vsaj enkrat letno izmerite krvni tlak. Poviš an uničuje zlasti najbolj drobne žile v ledvicah. Strokovnjaki opozarjajo na dramatičen dvig števila ljudi z okvarjeno ledvično funkcijo. Veliko ljudem počasi propadajo ledvice, v Ameriki pa šestkrat toliko zaradi porasta debelosti, povišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni!

Uspešna preprečitev

Redni nadzor krvnega tlaka in pregled urina (sladkor, beljakovina, pH in kri) omogoča zgodnjo diagnozo, ko bolnik še nima težav. Tako lahko preprečijo ali premaknejo potrebo po dializi.

Prekomerna kislost presnove

Okvarjeno delovanje ledvic zaradi napačne prehrane ali staranja največkrat vodi do prekomerne kislosti krvi. Zato organizem počasi napade tudi naš kalcij v kosteh, da bi popravil to kislost. Posledica je osteoporoza.


Vprašalnik: Sta vaši ledvici ogroženi?

  1. Ima ali je imel kdo v vaši družini ledvično bolezen ali visok krvni tlak?
  2. Ste pretežki, imate diabetes ali visok krvni tlak?
  3. Imate pogosto bolečine v trebuhu, glavobol, vrtoglavico, bolečine v hrbtu ali okužbe sečnih poti?
  4. Ste že nekaj časa utrujeni, brezvoljni in bledi zaradi slabokrvnosti?
  5. Vas mučijo slabost, grenak okus, vas draži na bruhanje?


Rezultat:
Že pri dveh pozitivnih odgovorih je vredno razmisliti o okvarjenem delovanju ledvic – kajti znaki bolezni ledvic se pokažejo zelo pozno. Pojdite na pregled ledvic vsaj enkrat letno (po 35. letu). Pri težavah pa k zdravniku kar takoj!

Najbolj brano