Bolečine ob menstruaciji: 4 načini lajšanja bolečin, na katere še nikoli niste pomislili

Glede na raziskave naj bi kar okoli 80 % žensk trdilo, da so vsaj enkrat v življenju doživele občutne bolečine ob menstruaciji. Od tega jih okoli 40% pravi, da se krčevita bolečina pojavi ob vsaki menstruaciji.

Bolečine ob menstruaciji: 4 načini lajšanja bolečin, na katere še nikoli niste pomislili - Foto: Candice Swanepoel

Nekatere ženske občutijo le blažjo bolečino v spodnjem predelu trebuha, spet druge, ki imajo morda kakšno bolezensko stanje, kot je endomentrioza, pa poleg močne krčevite bolečine doživljajo še vrsto drugih simptomov, kot so slabost, bruhanje, vrtoglavica in driska. Čeprav je rahla krčevita bolečina ob menstruaciji pogost pojav in ponavadi ni razlog za skrb, pa bolečine ob menstruaciji, ki vam onemogočajo normalno opravljanje obveznosti niso normalne in so razlog za obisk ginekologa, saj jih lahko povzročajo različna stanja. 

Kaj povzroča bolečine?

Poznamo dva glavna razloga za pojav bolečin ob menstruaciji:

  • Primarna dismenoreja, ki jo povzroča menstruacija in se začne tik pred ali po začetku menstruacije,
  • sekundarna dismenoreja pa je menstrualna bolečina, ki je povezana z drugim stanjem, običajno z endometriozo ali fibroidom.

Poznamo mnogo različnih načinov, s katerimi si lahko lajšamo bolečine ob nastopu krčev pri menstruaciji, ki ne vključujejo proti bolečinskih tablet. Morda najenostavnejši način, ki je zagotovo znan vsem, ki so se kdaj spopadale z bolečinami ob menstruaciji, je toplotni obkladek, ki si ga namestimo na predel maternice. Obstajajo pa tudi drugi načini, s katerimi si lahko trajno pomagamo pri lajšanju krčev. 

1. Fizioterapevtska vadba 

Po besedah G. Stojanoviča, vodje fizioterapije v kliniki Medicofit, je za lajšanje bolečin poleg fizioterapije medeničnega dna ključno sproščanje endorfinov, ki poskrbijo tudi za povišano raven energije in dobrega razpoloženja. “ V kliniki Medicofit se pogosto soočamo s pacientkami, ki trpijo za hudo dismenorejo, najpogosteje zaradi endometrioze. Za njih smo razvili program aerobne vadbe, ki pomaga pri izločanju endorfinom”, pove vodja fizioterapije in poudari še, da v namen lajšanja bolečin v spodnjem delu trebuha izvajajo tudi HiTop elektroterapija, ki prav tako lajša kronične bolečine ob menstruaciji.

Kako lahko pomaga fizioterapija medeničnega dna? 

Endometrioza povzroča adhezije in brazgotine v trebušni votlini in okoli medeničnih organov. Ko se adhezije vlečejo, se bolečina lahko poveča. “Fizioterapija medeničnega dna lahko pomaga zmanjšati vlečenje adhezij z raztezanjem mišičnega tkiva in fascije trebuha in medenice z zunanjim in notranjim sproščanjem tkiva”, pove gospod Stojanovič. 

2. Razmislite o jemanju prehranskih dodatkov

Po pričanju mnogih posameznic, ki se spopadajo s hudimi menstrualnimi krči, naj bi magnezij in kalcij te bolečine pomagala zmanjšati. Najbolje je, da ju v obliki tablet ali spreja začnete jemati že kakšen teden pred začetkom menstruacije, pomembno pa je, da ju skozi celoten mesec zaužijete dovolj tudi z vnosom hrane (zelenolistnata zelenjava je super izbira). Prav tako učinkovit pri lajšanju bolečin naj bi bil ingver. Ob zaužitju 250 gramov ingverja v prahu štirikrat na dan tri dni naj bi namreč ingver bolečine lajšal v enaki meri, kot ibuprofen. 

3. Izogibajte se tem živilom

Nekatera živila bodo med menstruacijo le še poslabšala zadrževanje vode in napihnjenost, kar posledično povzroči močnejše krče. Priporočljivo je, da se men menstruacijo izogibate tem živilom: mastna hrana, alkohol, gazirane pijače, kofein, slana hrana. Ta živila zamenjajte s pitjem vide, kamiličnega čaja, oreščke, živila, ki vsebujejo veliko železa, rjavi riž in hrano, bogato z omega 3, saj je to naravni antioksidant, ki zmanjšuje napihnjenost in vnetne procese. 

4. Joga

Joga je nežna vadba, ki sprošča endorfine in lahko pomaga preprečiti ali zmanjšati menstrualne simptome. Po raziskavah naj bi tako joga kot tudi aerobna vadba znatno zmanjšala intenzivnost bolečine ob menstruaciji. Ene izmed najbolj preprostih in hkrati koristnih poz za lajšanje bolečin so poza mačka-krava, otroška poza, “plank” poza in poza kobre. Priporočamo vam, da v youtube vtipkate joga za lajšanje bolečin, saj lahko najdete veliko videoposnetkov z navodili za izvajanje vaj. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alessandra Ambrosio (@alessandraambrosio)

Pripravila Kristina Robežnik

Fotografije: Profimedia

Preberite tudi: Čudežen čaj iz kurkume za hujšanje in pospeševanje presnove: Pijemo ga 5 dni, blagodejno pa vpliva na celoten organizem

Priporočamo še: 4 znaki, da popijete preveč kave: Če imate te težave, je čas, da jo prenehate piti                                                                                

Najbolj brano