JOGA: za vsakogar nekaj

Da bi lahko pravilno izbrali, se morate vprašati, kakšne so vaše želje in zmožnosti. Sestavili smo vodnik, s katerim vas želimo popeljati skozi džunglo slogov in vam tako olajšati izbiro. Tudi pri nas lahko že najdete vadbo, ki vam bo pisana na kožo.

JOGA: za vsakogar nekaj - Foto: Fotografija Shutterstock

Osnovna zamisel

Joga se prilagaja ljudem in okoliščinam, ki jih prinaša življenje: nedeljskim jogijem, športnikom, posameznikom, ki so se znašli pod hudim stresom … V jogi se lahko najde prav vsak.

Vadba

Vadba traja med uro in uro in pol. Pogosteje kot vadimo, bolje je. Zelo pomem­bno je, da ohranjamo ritem, pa čeprav to pomeni, da vadimo le na vsakih 15 dni. Če se v vadbi ne najdete, ne smete vztrajati in se siliti. Raje se pogovorite z učiteljem in mu razložite, kaj iščete oziroma kaj vas moti. Zagotovo vas bo usmeril k vadbi, ki bo primernejša za vas. Treba je namreč vedeti, da je hatha joga posplošeno ime za različne veje, ki iz nje izvirajo, druge oblike joge pa so veliko bolj specifične.

Slogi - POČASI

Najbolj poznani:

Joga iyengar in joga anusara.

Značilnosti: Poudarek na pravilni postavitvi mišic, kosti in sklepov. Majhno število položajev na seanso, ki pa so zato toliko bolj zahtevni ter terjajo veliko mero natančnosti in odlično koncentracijo.

PRAKSA

Iyengar
:
gibi so počasni in natančni; pozneje, ko učenci že razvijejo moč in prožnost, pa se asane lahko izvajajo bolj dinamično. Da bi učencem olajšal izvedbo posameznih položajev, jim učitelj ponudi pripomočke za oporo (penaste opeke, trakove …).
Za koga?

Za novince, ki se bodo naučili pravilne izvedbe jogijskih položajev, se s tem izognili poškodbam in hkrati raziskovali svotelesne sposobnosti. Priporočljiva je tudi za tiste, ki imajo težave z osredotočanjem: iyengar bo zanje odlična šola!

Anusara:
gre za mešanico pravilne postavitve in izražanja s telesom. Vadba je svobodnejša kot pri iyengarju, močan poudarek pa je na dihanju in sprostitvi.
Za koga?

Za začetnike in vse tiste, ki zares potrebujejo sprostitev od stresa.

Slogi - DINAMIČNO

Najbolj poznani:

Ashtanga joga in vinjasa joga.


Značilnosti:
Položaji se zvrstijo hitro, povezani pa so kot gibi med plesom. Dihanje je slišno in vadbi daje ritem.

PRAKSA

Ashtanga:
tukaj ni prostora za improvizacijo, vsaj dokler ne znamo na pamet vseh različnih serij pravilnih položajev. V vsakem položaju ostanemo v povprečju pet vdihov.
Za koga?

Za tiste, ki so v dobri telesni pripravljenosti (pri ashtangi se lahko zelo hitro utrudimo) in za tiste, ki jih je strah, da bi se dolgočasili.

Vinjasa:
ta novejši slog je svobodnejši. Čeprav so osnovne karakteristike enake kot pri ashtangi (koreografija, dihanje, ritem …), pa izvajanje ni predpisano. Dokaz: pogosto se razvija ob glasbi.
Za koga?
Za novince, vajene lahkotnejše vadbe, ki bodo znali ceniti širok razpon gibov, ki jim jih ta slog joge ponuja.

Vroče …

Zagotovo vam je že prišlo na ušesa: bikram je vrsta joge, ki jo izvajamo v prostorih, segretih na 40 stopinj Celzija. Tisti, ki imajo radi akcijo in jih ni strah potenja, jo obožujejo. Čeprav bi marsikdo pomislil prav nasprotno, pa prvi temeljni pogoj ni, da ste v dobri telesni pripravljenosti; le vročino morate dobro prenašati. Seveda tovrstno vadbo odsvetujejo vsem, ki imajo ali pa so v preteklosti imeli težave s srcem in z ožiljem. Pri nas še ni studia, ki bi ponujal tečaj bikram joge, če pa se vam zdi vadba na vročini pravi izziv za vas, lahko preverite Savna jogo s Sandro Laznik. Več informacij najdete na spletni strani www.atlantis-vodnomesto.si.

Po meri

Meni različnih slogov joge se zdi vedno bogatejši. S priljubljenostjo tovrstne vadbe seveda raste tudi število studiev in prav je, da lahko izbiramo tudi v Sloveniji. Za več informacij o ashtangi obiščite Ajna studio (www.ajnastudio.org), Za iyengar jogo je lahko pravi naslov City joga (www.cityjoga.org), različne sloge pa boste lahko preverili tudi v Sadhana joga studiu (www.sadhana.si), na www.jogasoba.si, www.parinama.si, www.joga-ljubljana.org, www.joga-za-poslovneze.com, www.devi-jogacenter.si, www.agniyoga.si ali www.natarajastudio.com.

Prevedla in priredila Živa Deu

Najbolj brano