Joga v zraku

Znane osebnosti, kot so Pink, Mariah Carey in Britney Spears, prisegajo prav nanjo.

Joga v zraku - Foto: shutterstock

Nova modna muha v fitnesu je zabavna joga, ki se jo izvaja v zraku in ki obljublja prožno telo, večno mladost in zen počutje. Tehnika, ki jo je leta 1990 iznašel plesalec in akrobat Christopher Harrison in ki osvaja svet kot zabaven način skrbi za zdravo telo in um, deluje na dveh osnovnih ravneh – bojuje se proti težnosti in proti težkim mislim.

Tiste, ki so že poskusile, zagotavljajo, da je res tako zabavno, kot je videti, vendar je potrebno tudi veliko moči. Poleg dejstva, da se izvaja na glavi, se ta oblika joge od preostalih razlikuje še po tem, da vključuje druge tehnike vadbe. Od joge si je izposodila predvsem osnovne elemente, kot sta dihanje in meditacija, uporablja pa tudi elemente pilatesa, plesa in gimnastike, zato je bolj dinamična, igriva in akrobatska.

Zakaj v zraku?

Joga v zraku lahko tako rekoč dela čudeže za sklepe, hrbtenico, mišice ... celotno telo. Prav neverjetno se zdi, kako visenje z glavo navzdol dobro deluje nanj. Antigravitacija razbremeni sklepe, ki vsak dan trpijo zaradi pritiskov, hrbtenica se potegne nazaj v pravilno obliko, visenje utrjuje vse mišice telesa, nenehno držanje za tkanino še zlasti krepi zgornji del telesa, vlečenje navzgor iz obrnjenega položaja pa trup. Tako kot druge oblike joge tudi ta seveda povečuje gibčnost in prožnost.

A ta oblika joge ne deluje čudodelno le na telo, temveč tudi na naš obraz, saj pospešuje naravni proces proti staranju. Obrat na glavo poveča dotok krvi v glavo, in torej v obraz, kar na njem pričara takojšnji sijaj in mladost. Ker se zategnjene mišice na obrazu sprostijo, pa se na njem samodejno zariše tudi nasmeh.

Pa vendar obračanje na glavo kljub splošnim dobrodejnim učinkom ni primerno za vse, saj inverzije vplivajo na številne sisteme v telesu, najbolj 'problematičen' med njimi je srčno-žilni. Ta vadba zato ni priporočljiva za srčne bolnike oziroma ljudi, ki imajo kakršnekoli težave s krvno-žilnim sistemom, prav tako pa ne za ljudi, ki trpijo za glavkomom, visokim krvnim tlakom, vrtoglavico, epilepsijo, osteoporozo.

Običajno se jo odsvetuje tudi starejšim od 55 let, vsem s prekomerno telesno težo, ljudem s hernijo ali drugimi degenerativnimi spremembami na hrbtenici. Zelo pomembno je torej, da dobro poznate svoje telo in da vadbo izvajate pod nadzorom in vodstvom usposobljenega inštruktorja.

Elle je nekaj vprašanj zastavila inštruktorici Aerial joge, Mini Morrgan iz No Stress Centra v Ljubljani.

1. Kje in kako naj začnemo, če nas zanima ta posebna oblika joge? Se prijavimo na vodeno vadbo ali opravimo tečaj in jo izvajamo sami? Kako je to organizirano pri vas?

Aerial joga je dostopna, ampak kljub temu specifična zvrst joge in vadbe, zato pri nas zahtevamo obisk tečaja pred udeležbo na rednih vadbah. S tečajem ljudem zagotovimo osnovo, na kateri lahko potem gradijo, ter samozavest in sproščenost; seveda gre tudi za vprašanje varnosti. Redna vadba Aerial joge pa je vadba, kjer ni omejitev glede kreativnosti, vsakič je malo drugače, osnovnih položajev praviloma ne razlagamo več, gradimo bolj na pravilni izvedbi in zahtevnejših prehodih ter daljšem času v inverziji.

In še to: Vsak teden izvajamo spoznavno uro Aerial joge, ki služi temu, da se ta nova in zelo drugačna zvrst joge predstavi in seveda tudi preizkusi.

2. Kako je s pripomočki, na katerih se izvaja Aerial joga?

Pri nas vadimo na joga trapezih ali na hammockih. Tako kot je veliko izrazov, ki opisujejo to obliko joge (Aerial, Air, Aero, Flying, Antigravity Aerial Yoga ...), obstaja tudi veliko pripomočkov. Osnovna razlika je, ali gre samo za sredinsko vrečo ali so ob straneh še ročke. Sredinska vreča je lahko iz rahlo elastičnega blaga ali iz neelastičnega; ročke so lahko enojne, dvojne ali trojne in prav tako na elastikah ali ne ter oblazinjene ali ne; vse skupaj lahko visi na fiksni višini ali pa je to mogoče prilagajati ...

Joga trapeze v našem centru tudi prodajamo, trenutno sicer samo tečajnikom, tako da si ga lahko ljudje obesijo doma in vadijo sami oziroma po opravljenem tečaju hodijo na redne vadbe samo enkrat tedensko, preostalo 'delo' pa opravijo doma.

3. Slišala sem, da za poleti pripravljate posebno doživetje na prostem. Nam lahko poveste kaj o tem?

Ja, poleti se bomo enkrat na teden preselili v Tivoli in vadili na drevesih oziroma obesili naše trapeze in hammocke kar na veje. Ni lepšega kot vadba v naravi; če gre za lebdenje med krošnjami, pa mislim, da tega ni mogoče primerjati z ničimer drugim. Ideja je, da se res sprostimo in počutimo kot pravi ptički. Organizirane bodo redne in predstavitvene ure, vse podrobnosti in datumi bodo objavljeni na naši spletni strani http://nostresscenter.com.

Iz prve roke

Barbara, 42, profesorica športne vzgoje

»Všeč mi je občutek breztežnosti in lahkotnosti. Užitek, ki zahteva malo poguma in moči, a nagradi s pogledom sveta, obrnjenega na glavo. Precej drugačna od joge, ki jo običajno poznamo – bolj akrobatska, s čimer omogoča celo tiste položaje, ki jih sicer ne oziroma le s težavo dosežemo. Igra telesa, ravnotežja in radovednosti. Priporočila bi jo – ker resnično razbremeni hrbtenico in vedno znova razveseli.«

Mojca, 28, učiteljica swinga in jogistka

»Vsaka vrsta joge je svojevrstno vesolje v malem – to je tisto, kar me pri jogi tudi najbolj privlači. Prek dinamične vinyasa joge se spoznavam z lastnim gibanjem, pri hatha jogi pa izboljšujem ravnotežje in fokus ter polagoma krepim svoje telo. Aerial joga je zame popolna združitev obeh svetov: je dinamična in raznolika, hkrati pa je skozi večino vadbe aktiven moj center, kar stabilizira in celostno utrjuje telo. Vse to povezuje otroška igrivost, ki se ob zibanju, letenju in vsesplošni zabavi v joga trapezih v meni prebudi prav na vsaki vadbi.

Noro uživam ob inverzijah, ki jih v zraku lahko izvajamo na nešteto zabavnih načinov in ki me vselej okrepijo ter moji hvaležni hrbtenici omogočijo še globlji in lahkotnejši razteg. Pika na i je tako imenovana shavasana oziroma sprostitev, ki jo običajno izvajamo ob koncu vseh jogijskih vadb in ki jo pri Aerial jogi ob nežnem zibanju izvajamo kar v trapezih. Zapreš oči in že imaš občutek, da si v viseči mreži na samotnem tropskem otoku, o skrbeh pa ne duha ne sluha.«

Tina, 32 let, prva izkušnja

»Z jogo sem se že kar nekajkrat srečala, a vsakič znova ugotovila, da to ni vadba zame. Zelo rada pa imam bolj 'akrobatske' športe, zato sem se odločila, da preizkusim še Aerial jogo. Na predstavitveni uri sem bila navdušena! Visenje na glavi, igriv pristop, nenavadno gibanje, odličen občutek ob raztezanju hrbtenice in seveda guganje so me povsem prepričali!

Vadba sicer ni bila zelo aktivna, niti ni bilo posebnega poudarka na moči, a občutek, ko telo spraviš v nenavadne položaje in povsem raztegneš hrbtenico (tako zelo, da sem iz dvorane stopila celo malce večja), ter neverjetna izkušnja lebdenja in letenja po zraku sta bila tisto, kar moje telo potrebuje. S presenečenjem sem naslednji dan ugotovila, da čutim kar nekaj mišic, precej hrbtnih in trebušnih, čeprav se mi je zdelo, da se le igramo v zraku. Mislim, da me bo o tej vadbi dokončno prepričal poletni program – nisem namreč ljubiteljica vadbe v zaprtih prostorih. Poleti se napoveduje visenje z dreves, kar bom z veseljem preizkusila.«

Najbolj brano