Je tako zdrava kot dragi losos, a 10-krat cenejša: Sestavine te ribe znižujejo krvni tlak in holesterol, odlična je za srce

Zdravniki priporočajo, da to ribo jeste vsaj dvakrat na teden!

Je tako zdrava kot dragi losos, a 10-krat cenejša: Sestavine te ribe znižujejo krvni tlak in holesterol, odlična je za srce - Foto: Profimedia

Skuša ima bogat, specifičen okus in velja za eno najbolj hranljivih rib. Je bogat vir beljakovin, vitaminov B2, B3, B6 in B12 ter izjemno pomembnega vitamina D.

Meso skuše vsebuje tudi veliko mineralov, kot so baker, selen in jod. Spada med mastne ribe in je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami.

Ne spreglejte:

Te maščobe so pomembne za zdravje srca in možganov. Za zaužitje 1000 miligramov omega-3 maščobnih kislin, kolikor je priporočen dnevni vnos, zadošča le 85 gramov skuše.

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo skuše, nižji krvni tlak in manj holesterola v krvi. Posledica tega je, da je v arterijah manj oblog in srcu ni treba toliko 'delati' za črpanje krvi.

Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v skuši, zlasti DHA, imajo pomembno vlogo pri razvoju možganov. Nadzorujejo sproščanje naravnih kemičnih snovi, ki podpirajo njegovo delovanje. Zato jih priporočajo ljudem z depresijo in nekaterimi drugimi psihičnimi težavami.

Zahvaljujoč vitaminu D je skuša dobra tudi za zdravje kosti. Poleg njega sta za gostoto kosti pomembna baker in selen, ki ju prav tako najdemo v skuši.

Zdravniki priporočajo, da so mastne ribe na jedilniku vsaj dvakrat na teden. V to kategorijo spadata tudi tuna in losos, ki sta večkrat dražja od skuše.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Od 4. novembra tem 4 znamenjem sledi drama: Konec retrogradnega Saturna ne bo popustljiv, ta znamenja pa bo ta preobrat najbolj prizadel

Priporočamo tudi: Modno poznavalko boste to jesen prepoznali po eni jakni: Trendovski model prispel na police vseh high-street znamk

Najbolj brano