Je tako zdrava kot dragi losos, a 10-krat cenejša: Sestavine te ribe znižujejo krvni tlak in holesterol, odlična je za srce
Zdravniki priporočajo, da to ribo jeste vsaj dvakrat na teden!
Skuša ima bogat, specifičen okus in velja za eno najbolj hranljivih rib. Je bogat vir beljakovin, vitaminov B2, B3, B6 in B12 ter izjemno pomembnega vitamina D.
Meso skuše vsebuje tudi veliko mineralov, kot so baker, selen in jod. Spada med mastne ribe in je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami.
Ne spreglejte:
- Iz čevljev za prosti čas je kraljica Letizia skočila v svečane, ženske pa se ne morejo odločiti, kateri so jim boljši
- Ta barva manikire ne bo nikogar pustila ravnodušnega: Trend manikire, ki smo ga že oboževali, se to jesen vrača v polnem zamahu
- Ljubljenec vsakega gospodinjstva je sestavina, ki bi jo morali vsi uživati zjutraj na prazen želodec: Najboljši način za povrnitev ravnega trebuha in pomoč pri prebavi po obroku
Te maščobe so pomembne za zdravje srca in možganov. Za zaužitje 1000 miligramov omega-3 maščobnih kislin, kolikor je priporočen dnevni vnos, zadošča le 85 gramov skuše.
Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo skuše, nižji krvni tlak in manj holesterola v krvi. Posledica tega je, da je v arterijah manj oblog in srcu ni treba toliko 'delati' za črpanje krvi.
Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v skuši, zlasti DHA, imajo pomembno vlogo pri razvoju možganov. Nadzorujejo sproščanje naravnih kemičnih snovi, ki podpirajo njegovo delovanje. Zato jih priporočajo ljudem z depresijo in nekaterimi drugimi psihičnimi težavami.
Zahvaljujoč vitaminu D je skuša dobra tudi za zdravje kosti. Poleg njega sta za gostoto kosti pomembna baker in selen, ki ju prav tako najdemo v skuši.
Zdravniki priporočajo, da so mastne ribe na jedilniku vsaj dvakrat na teden. V to kategorijo spadata tudi tuna in losos, ki sta večkrat dražja od skuše.
Fotografije: Profimedia