Hujšanje brez muk? Je mogoče!

Slekla sem volnene puloverje, debele hlače pospravila na najvišjo polico v omari in z grozo opazila, da so moje noge tudi brez debelih hlač debele in da okrog trebuha nosim dva obroča!

Hujšanje brez muk? Je mogoče! - Foto: Shutterstock.com

Za lahkotno oblekico se bo treba potruditi – razmigati telo in možgančke, pospešiti prebavo, pozabiti na klepete v slaščičarnah in jih zamenjati za hojo v hrib! Kaj pa dieta?! Seveda bi rada shujšala takoj zdaj in seveda hočem biti v novi pomladanski opravi še kako trendna – torej spomladansko fit.

Počasi ...

Če se odločim za hitro dieto, bom verjetno že po enem tednu lahko pas zategnila za luknjico več, a kaj ko se bo še prehitro zgodilo, da ga bom morala spet za dve odpeti! »Nekatere hitre diete lahko delujejo izvrstno in na začetku dajo odlične rezultate, dolgoročno pa ne delujejo. Diete z zelo nizkim energijskim vnosom (pod 1.200 kcal) telesu ne zagotovijo vseh potrebnih snovi za nemoteno delovanje, poleg tega pa se po določenem času takega prehranjevanja teža ne znižuje več. Če želimo še naprej izgubljati težo, je treba še bolj znižati energijski vnos; prenizek energijski v­nos pa nam onemogoča normalno oprav­ljanje vsakodnevnih dejavnosti, počutimo se utrujene in brez energije. Po nekaj dnevih tovrstnega mučenja tako podležemo skušnjavi in ponovno posežemo po hrani. Telo, ki ima stradanje še dobro v spominu, vso zaužito hrano 'pospravi' naravnost v maščobne obloge. Tako po nekaj tednih končamo s še več kilogrami, kot smo jih imeli pred hujšanjem,« mi je razložila Darja Vrečar, uni. dipl. inž. živ. teh. iz Centra Naturhouse, ko sem jo vprašala, zakaj me po prvem navdušenju, ko izgubim kilogram ali dva, popade volčja lakota. Kaj pa če izločim posamezna živila? Darja Vrečar opozarja, da bom s tem ignorirala načela zdravega prehranjevanja, posledice pa se bodo slej ali prej poznale na mojem zdravju, videzu in tudi teži. Enako bo, če se omejim na štetje kalorij, logika pa mi zataji, če pomislim na napitke in zamenjave zdravih, uravnoteženih in čim manj predelanih obrokov s praški in ploščicami. Zdaj raste mlada solata, na Primorsko pa se grem lahko nadihat pomladanskega zraka in zraven naberem okusne in očiščevalne beluše za ves teden! Darja Vrečar mi pritrdi in pojasni: »Pri značilnih hitrih dietah nam ni treba veliko razmišljati, saj imamo natančno določeno, katero hrano lahko zaužijemo, kakšen naj bo način priprave oziroma koliko lahko pojemo. Tovrstna navodila so kratkoročno lahko učinkovita, ne naučijo pa nas, kako spremeniti način življenja, ki bo omogočal vzdrževanje teže in ohranjanje zdravja, zdrava izguba teže namreč vključuje dolgoročne spremembe življenjskega sloga. Zdrav dietni načrt morda ni najhitrejši, je pa zagotovo prilagodljiv in omogoča pestro izbiro živil iz vseh skupin prehranske piramide, vključno z občasnimi priboljški oziroma posladki.«

Manjša teža in zdrav življenjski slog

Darja Vrečar torej opozarja, na kaj naj bomo pozorni, ko se odločamo za prehranski načrt: zdravo izgubljanje telesne teže pomeni od pol kilograma do enega kilograma na teden, naš jedilnik pa naj bo uravnotežen in naj vključuje vsa pomembna makrohranila (beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe). Če bom naredila načrt, ki je sestavljen iz jedi, ki mi niso pri srcu, je moje hujšanje že vnaprej obsojeno na propad. Program naj bo zasnovan tako, da predvideva tudi vzdrževanje telesne teže po doseženem cilju. Odločili sva se torej, da bom jedla petkrat na dan. Da bom večere raje posvetila prijetnejšim opravilom, kot sta opravljanje službenih obveznosti in mlaskanje priboljškov zraven. Da bom še naprej pridno vadila jogo, se čim večkrat povzpela na bližnji hrib in da si bom, če bo moje telo potrebovalo, pomagala z dodatnim vnosom vitaminov in mineralov.

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo univ. dipl. inž. živ. teh. Darji Vrečar in Centru Naturhouse.

Pripravila Petra Arula,
fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri