Gyrokinesis, pozdravljen!

Juliu Horvath, ameriški plesalec madžar­skega rodu, je pred približno 25 leti, po dolgih letih samoraziskovanja in študija različnih oblik gibanja, odkril principe Gyro­kinesis®, ki so postali temelj nove vrste treninga za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Sam se je namreč srečeval s pogostimi telesnimi poškodbami, ki so spremljale njegovo poklicno plesalsko pot. Vadbe Gyrokinesis® si ni zamislil samo kot rehabilitacijski trening zase, ampak je spekter vaj razširil tako, da jih lahko izvaja vsakdo, ne glede na starost, predznanje ali zdravstveno stanje.

Gyrokinesis, pozdravljen! - Foto: Fotografije Barbara Čeferin

Metodologija

Temelji gibalnega sistema Gyrokinesis® so podobni razli­čnim vadbenim sistemom, kot so joga, ples, plavanje, gimnastika in tai či, vendar ne izhajajo iz njih. Dve poglavitni značilnosti vaj Gyrokinesis® sta tekoče, neprekinjeno gibanje in lahkota njihovega izvajanja. Sistem omogoča trening celotnega telesa skozi sedem naravnih elementov hrbteničnega gibanja: izteg, upogib, stranski upogibi v desno in levo, twist oziroma rotacije hrbtenice, kroženja in spiralni zasuki; prav tako se v gibanje aktivno vključijo vsi drugi sklepi. Ta sistematični in nežni pristop k aktivaciji sklepov in mišic omogoča ritmično in periodično gibanje, kar vodi k stimulaciji notranjih organov. Ustrezen vzorec dihanja še dodatno prispeva k povečanemu učinku vaj.

Fluidnost je ključ

Zato tudi v pozah ne vztrajamo dolgo. Namesto tega se izvajajo nežni in tekoči prehodi od ene k drugi vaji, ki so harmonično povezani skozi pravilno dihanje. Vadba tako zelo spominja na ples in plavanje in ne toliko na jogo. Značilen trening se začne s samomasažo in preprostimi dihalnimi vajami, kar imenujemo prebujenje čutov, sledi aktiviranje medenice in hrbtenice. Vaje, ki jih izvajamo v sedečem položaju – uporablja se nizek stol brez naslonjala –, pripomorejo k večji sprostitvi sklepov, sestavljene pa so iz osnovnih gibov upogibanja, zasukov, rotacij in stranskih upogibov. Ti vzorci se prenesejo še na kolke, kolena in podkolensko kito, kvadriceps in tako naprej v vseh mogočih smereh: naprej, nazaj, sem ter tja, okoli. Ustrezen dihalni vzorec stimulira živčni sistem, odpira ene­rgijske poti in pospeši cirkulacijo krvi, s tem pa se poveča oksigenizacija. Na višji stopnji se izvajajo bolj zahtevne vaje, ki v marsičem spominjajo na vzdržljivostni trening. Vse ravni Gyrokinesisa® obsegajo vaje, ki se izvajajo sede, stoje in leže.

Gyrokinesis® in Gyrotonic® v Sloveniji

Za to obliko vadbe so se odločili v Pilates holističnem centru v Ljubljani, saj je Gyrokinesis® tako vadba telesa kot duha in je zato izziv za tiste, ki tega programa še ne poznajo in bi želeli razširiti svoja telesna in duhovna obzorja. Izobraževanje inštruktorjev poteka v centrih Julia Horvatha, kjer pridobijo tudi ustrezen certifikat za vodenje treningov. Zadnjo raven izobraževanja – cerification course – vodi sam mojster, g. Horvath, in inštruktorji še poglobijo svoje znanje, ki so ga pridobili na predhodnih izobraževanjih. Stopnje, za katere se odločajo vadeči, so tri, znotraj prvih dveh pa sta še dve vmesni stopnji. Tretji nivo se imenuje tudi joga za plesalce, saj je res namenjena predvsem profesionalnim plesalcem. Do cilja pelje torej pot, polna samospoznavanja in nenehnega napredka. Tudi v Pilates holističnem centru so izvedli poskusni trening Gyrokinesisa® s plesalci. Katarina Venturini pravi: »Za Gyrokinesis® sem v tujini slišala že davno. Ko sem izvedela, da ga poučujejo tudi pri nas, v Pilates centru, sem se jim takoj pridružila in trenutno je to zame najboljša oblika priprave telesa za ples.« Poleg osnovne obstaja tudi vadba na napravah, ki se imenuje Gyrotonic®, uvajati pa jo bodo začeli že letos.

Za vsakogar

Zanimalo nas je, ali lahko samo s to vadbo oblikujemo telo ali je Gyrokinesis® le dopolnilo drugim vadbam in gibalnim aktivnostim, na primer športu in plesu. Špela Perc pravi: »Vadba je lahko zelo naporna, težka, saj je v proces vključeno celotno telo. Princip, po katerem delamo, je ‘push and pull’, s čimer pretegnemo in aktiviramo vse mišice. Prav tako je treba ozavestiti vsak del telesa, vsako najmanjšo mišico in vse sklepe. Seveda pa je pomemben del vsakega oblikovanja in preoblikovanja telesa tudi prehrana.« Gyrokinesis® je tako celosten pristop k oblikovanju telesa, čeprav je zelo učinkovit tudi pri rehabilitaciji po raznih poškodbah. Vabljeni v svet neprekinjenega gibanja!

Vabljeni tudi k ogledu video prispevka o Gyrokinesisu, ki je nastal ob klepetu s Špelo Perc.

Aleksandra Brlan

Fotografije Barbara Čeferin

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri