Doula - za olajšan porod po naravni poti

Če bi še enkrat rodila, bi spet rodila naravno. In spet bi bil moja čustvena podpora mož. A ob sebi bi hotela tudi žensko, ki ji lahko 100-odstotno zaupam ...

Doula - za olajšan porod po naravni poti - Foto: Shutterstock.com

Da bo moj porod olajšala naravno, ga pospešila, če bo treba, se dogovarjala z medicinskim osebjem in na vsakem koraku vedela, kje smo in kako naprej. Svojega poroda, ki je trajal predolgo in je bil preveč boleč, pač ne bi hotela ponoviti, in porodna spremljevalka, ki točno ve, kaj jaz, ki se ne spoznam na medicinske izraze in nujo posameznih posegov, pričakujem od poroda, bi lahko mojo izkušnjo naredila popolnoma drugačno.

Kdo je porodna spremljevalka?

»Porodna spremljevalka ali doula je usposobljena in izkušena ženska, ki nudi čustveno, informacijsko in fizično oporo porodnici in njenemu partnerju v času nosečnosti, med porodom in po njem,« pravi Špela Peternel, voditeljica obporod­nega izobraževanja, svetovalka in doula, dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja.

Kaj pa babica?

Seveda porod še vedno vodi babica in v slovenskih bolnišnicah tudi zdravnik. Naše babice in porodničarji so visokoizobraženi in vredni vsega zaupanja in doula ni njihova konkurenca, ne vmešava se v njihovo delo, ob porodu je prisotna le kot neprekinjena opora bodočim staršem. Porodnico spremlja ves čas poroda, na voljo je že pred odhodom v porodnišnico, in ker se je med izobraževanjem poučila o vseh medicinskih posegih, lahko med porodom bodočima staršema pojasni, kaj se dogaja, ter ju tako razbremeni skrbi in strahov. Obenem je zagovornica pravic ženske in otroka v zdravstvenem sistemu, saj dobro pozna želje in potrebe nosečnice ter pozna pravice pacientov in poti za učinkovito komunikacijo z bolnišničnim osebjem.

Med porodom žensko opogumlja, poskrbi za njeno udobje in ji pomaga z masažnimi tehnikami ali akupresuro, porodno bolečino pa ji lahko ublaži tudi z drugimi neinvazivnimi in neškodljivimi metodami. Spodbuja jo pri dihanju in sproščanju ter predlaga izbiro ustreznega položaja za dosego optimalnega napredovanja poroda. Pomaga ji tudi premagati strah ter razviti zaupanje v lastno telo in porodni proces, pri čemer sodeluje in se usklajuje z babico.

In prav to sem ob porodu potrebovala sama. Na porodni mizi sem ležala tako dolgo, da sem zamenjala tri babice, ki niso bile najbolj navdušene nad mojo željo po popolnoma naravnem porodu, in čeprav sva se z možem poučila o posegih in sva točno vedela, kaj med porodom želiva in česa ne, sva se težko upirala medicinskemu pogledu na porod. Težko sva se odločila, da privoliva v predretje mehurja – če bi bila takrat ob meni doula, bi to morda naredili že deset ur prej, saj bi njej zaupala, da mi tega ne bo predlagala 'rutinsko'. Morda bi počakali in bi rodila še tri ure pozneje. Ali pa bi bilo moje telo zato, ker bi vedela, da imam ob sebi strokovno osebo, ki ji lahko popolnoma zaupam, saj ne dela po ustaljenih medicinskih metodah (ki so za nekatere ženske popolnoma sprejemljive in je zanje značilni porodnišnični porod najboljša izbira), toliko sproščeno, da bi se vse na porodni mizi zgodilo hitreje, lažje, spontano.

Spremljevalka tudi pred in po porodu

Doula se z nosečnico in njenim partnerjem nekajkrat sreča že pred porodom, za nasvete in vprašanja pa je dosegljiva ves čas nosečnosti. Na srečanjih se spoznajo ter pogovorijo o željah, pričakovanjih in morebitnih strahovih glede poroda. Skupaj pripravijo prilagodljiv porodni načrt. Porodna spremljevalka nosečnico nauči različnih tehnik sproščanja, s katerimi ji nato pomaga tudi med porodom, po porodu pa svetuje pri dojenju, negi dojenčka in skrbi za žensko po porodu in pomaga pri težavah, ki se pojavljajo ob širitvi družine in navajanju na nove življenjske vloge.

Več o porodnih spremljevalkah na www.doula-si.info.

Petra Arula,
fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano