Diši po sivki

Sivkino eterično olje zdravi, obnavlja, razkužuje, neguje in sprošča. Kaj več bi si lahko želeli?

Diši po sivki - Foto: Fotografija promocijsko gradivo

Celjenje

Čeprav je sivka že od nekdaj znana kot naravno zdravilo, se je šele kasnejšimi odkritji začela uporabljati kot dodatek šamponom, parfumom . .

Njeno eterično olje je eno izmed redkih, ki ga lahko damo neposredno na kožo. Dokazano je, da je po uporabi koža mehkejša. Sivkino olje odstranjuje neprijetne vonjave, nas sprošča in umirja, prav tako pa deluje kot analgetik in antiseptik. Tudi v kozmetiki za nego las ga lahko uporabljamo, saj krepi koren lasu, umirja lasišče in zmanjšuje izločanje sebuma. Zaradi boljšega nanosa je dobro, da eterično sivkino olje razredčimo s kakšnim drugim oljem, na primer mandljevim, olivnim ali jojobinim. Takšna mešanica se najpogosteje uporablja za masažo telesa, zlasti če imamo boleče mišice, in za izboljšanje cirkulacije.

Zaradi sestavin za celjenje olje uporabljamo tudi pri zdravljenju nepravilnosti na koži, kot so ekcemi, akne, manjše rane in opekline.

Sivkin aromatični vonj, zahvaljujoč glavni sestavini linalolu, zelo intenzivno sprošča, zato ga uporabljajo pri napetosti, strahu in notranjem nemiru ter stresu.

Dovolj je, da kapnete nekaj kapljic sivkinega olja v posodo z vročo vodo in zdravilne pare začnejo delovati za celoten organizem, saj osvežuje in zmanjšuje utrujenost. Aromaterapevti to pojasnjujejo tako, da sivkin vonj uravnava energijo telesa.

Krepčilne kopeli

Znano je, da so že stari Rimljani v kopeli dodajali sivkino olje. Če želite zares uživati, potem dajte v vročo kopel žlico medu, sladko smetano, morsko sol in 5 do 10 kapljic olja. Sivka je še posebej priporočljiva za večerne kopeli, za krepitev imunskega sistema in proti prehladu.

Malo pilinga in veliko nege

Prav poseben užitek je, če lahko sami naredimo kozmetični preparat, ki je 100-odstotno naraven. Če želite narediti olje za obraz in telo, potem to naredite tako: zmešajte 50 ml čistega eteričnega olja s 25 kapljicami ene ali več vrst eteričnih olj (ne spreglejte mandljevega, avokadovega, sezamovega in korenčkovega olja).

Za svilnat lesk lahko uporabite piling, ki ga naredite iz sivkinega olja. S kavnim mlinčkom zmeljite surovi riž, ga pomešajte s sivkinim oljem in dvema žlicama destilirane vode. Z odstranjevanjem odmrlih kožnih celic in nečistoče boste preprečile, da bi se pore ponovno zamašile, krožni gibi pa bodo spodbudili prekrvavitev in nastanek novih kožni celic.

Tudi maske za obraz iz sivkinega olja so priporočljive. Naredite jo same!

Maska za zrelo kožo:

1 majhno banano + 1 žlico olivnega olja + 1 žličko medu + 1 kapljico sivkinega olja zmešajte v gladko zmes, jo nanesite na obraz in pustite delovati 20 minut. Potem jo izperite z mlačno vodo.

Nasvet: izberite pravo vrsto sivke

Če želite dober učinek, potem morate izbrati pravo sivko, saj jih obstaja več vrst. Prava sivka se imenuje Lavandula Officinalis, najbolj razširjena pa je širokolistna sivka. Zaradi drugačne kemijske sestave ima bolj šibak sproščujoč učinek, zato pa deluje protivnetno, dezinfekcijsko in zdravi gljivice.

Obstaja tudi španska sivka, ki je strupena, a se v kozmetiki uporablja za zmanjševanje strij. Na trgu je veliko sivkinih nadomestkov, na katere morate biti zelo pozorni.

Najbolj brano