Ajurveda je namenjena vsakemu

Čeprav lahko kupimo teve zaslon, tanek kot papirnata podloga za jabolčno pito, smo še vedno neznansko nezadovoljni, ko nas doletijo prehlad ali bolečine v križu. Naša največja sreča je, da smo sproščeni in da nas nikjer ne zateguje. Ena od blagodejnih dlani je tudi ajurveda. Pa se še malo pogovorimo, kaj je in kako deluje.

Ajurveda je namenjena vsakemu - Foto: profimedia

Seveda poznate tisto besedno zvezo, ob kateri se vam naježijo lasje: »Saj sem ti rekla! « Nihče je ne sliši rad, še naj­manj takrat, ko je res upravičena. Dopovedujejo vam, da boste čisto na tleh, če ne boste sorazmerno počivali in delali, da bo­do vaša jetra kot umazana krpa, če boste pijančevali, in da vas bodo bolele ledvice, če jih boste zračili v kratkih majčkah, medtem ko drugi nosijo smučarske kombinezone.

Ajur­veda, ki v sanskrtu pomeni znanost o življe­n­ju, si že tisočletja prizadeva, da bi manj ner­gali in se več smehljali. Tretje tisočletje, ki ne skopari s stresom in z onesnaženim okol­jem, je čas, ko ljudje veliko bolj potrebujemo ajur­vedo kakor ona nas. Vseskozi je namreč ve­dela, kaj je prav, in če se je po njenih nače­lih, ki so bila že za časa njegove mladosti sta­rodavna, ravnal sam Buda, nemara lahko ko­risti tudi nam.

Seveda popolnoma nič ne za­leže ničkolikokrat ponovljena mantra vseh vej zelo tradicionalne ali ultra moderne medi­ci­ne: zmernost in urejeno vsakodnevno življe­nje. V razmerah trdega kapitalizma, če se smem tako izraziti, je blagohotnost do sebe pra­vo mojstrstvo.

Ajurveda človeku ponuja ru­tino, tako fizično kot mentalno, ki pomaga raz­bijati naše samouničevalne razvade in navade.

Gre za tisočletno znanje neprecenljive vred­nosti, ki človeka spremlja v vseh njegovih pojavnih oblikah.

To je medicina, ki člove­ka obravnava celostno in katere temelji cilj je sožitje posameznika s samim seboj in z okol­jem. Elle je povsod, kjer je treba dvigniti kamen in pokukati, kaj leži pod njim, ali gnez­do hroščev ali nemara zlata žila. Zato smo potrkali na vrata ajurvedskega terapevta Go­rana Dokića. Nedvomno se mu pogosti iz­leti – izobraževanja v Kerali, indijski državi in rojstnem kraju ajurvede – obrestujejo.

Njego­vo opazovanje človeka je prodorno: kot bi trenil, si ogleda nohte, jezik in kožo, preveri srčni utrip ter pretipa notranje organe, vpraša po krvni sliki, prebavi in tudi vsebini sanj. Človek dobi občutek, da je gol, ne le brez obleke, ampak tudi brez kože. Kakor je pojasnil Goran, ajurvedska obravnava človeka razgalja, ajurvedskemu terapevtu težko prikriješ kakršnokoli stanje ali ravnanje, kar je seveda naravnost odrešujoče, kajti ob spoznanju se lahko takoj začne posamezniku prilagojeno uravnovešanje.

Po ajurvedi je človek sestavljen iz petih elementov (etra, zraka, ognja, vode in zemlje), ki tvorijo tri fluide ali doše: vato, pitto in kapho. Ne gre za to, da se uvrstite v enega od teh treh predalčkov, najverjetneje ste na primer mešanica tipov pitta in kapha. V mislih imam telesno zgradbo. Prednost takšne obravnave naj bi bilo osredotočenje nanjo in potem na simptome. Vendar je načelo uravnoteženja posameznikovega telesa v ajurvedi veliko dolgotrajnejše kot pri alopatski (zahodni) medicini, zato naj bi bili tudi rezultati trajnejši.

Prav tako ajurveda zahteva in pričakuje vaše sodelovanje pri zdravljenju. Treba je upoštevati prehrano, mišljenje in delovanje, za kar ste soodgovorni. Ajurvedo si lahko predstavljate kot astrologijo: sprva ste mislili, da ste pač bikica, in pika; nato ste izvedeli še za ascendent, Venero, Mars in aspekte in še in še. Potrebujete torej celotno sliko vesolja in svoje mesto v njem. Skratka, ajurveda je popolnoma logična in preprosta, čeprav kompleksna. Kot vse človeku prijazne dejavnosti poudarja harmonijo, posameznik naj bi bil v ravnovesju tako s samim seboj kot z okoljem.

To smo vedeli že kot cicibani, a kaj ko je treba zanemariti vse dobronamerne nasvete, iz principa. Zaradi neupoštevanja zdravorazumskih napotkov pa potem nekega lepega dne spet zahrepenimo po optimalnem stanju telesa in duha. Takrat je ajurveda kot naročena. Ne pozabite, da je prvi korak, da vas ima pod drobnogledom ajurvedski terapevt ali zdravnik. Se spomnite, ko ste bili majhni in je mama v nanosekundi, ko ste stopili skozi vrata, vedela VSE? Pozneje ste se naučili mojstrsko prikrivati najprej pred starši in nato pred sabo.

Prikrivanje je mnogokrat nadvse koristno, vendar kar zadeva optimalno stanje telesa in duha, marsikdaj ne. Prav to je simptom sodobnosti, mar ne? Vehementno zamahnemo z roko, češ, saj bo, saj gre, dokler nam napol ne razpadejo pljuča ali kaj podobnega. Ajurveda želi človeka spraviti na ‘prava pota’, preden bi svojo slabost ali razvado ali pomanjkljivost razvil do meje, ko bi lahko pomagali le še skalpel in veliki odmerki močnih zdravil.

Goran je po pogovoru z mano ugotovil, da je moje delo (mediji, marketing) stresno. Nič novega, kajneda? V primerjavi z drugimi terapijami sem imela ves čas obravnave občutek, da ni bil zanemarjen niti en vidik mene kot osebnosti. Česar res nismo več vajeni. Goran se je odločil za masažo, ki uravnoteži element vata, čeprav je moja konstitucija pitta-kapha. Saj verjetno ste že ugotovili: vata so suhci, pitta srednje močni in kapha močni ljudje, če zadevo maksimalno poenostavim. Za uravnoteženje vate vseh, ki bezljamo in norimo, so pomembni red, disciplina in meditacija ter čustvena stabilnost.

Naše sodobne razvade so nasploh v znamenju vate: hitro in stresno delo, računalniki, filmi in pretiravanje v čemerkoli se le da. In ravno stres je tisti, ki ga je treba omiliti. Uporabil je olje, narejeno na osnovi hladno stiskanega sezamovega olja z zelišči. Poudaril je, da je zelo pomembno tudi, ob katerem delu dneva so posamezne rastline, ki se uporabijo za dišave, nabrane. V ajurvedski medicini ni prav nič prepuščeno naključju. Med masažo sem odlebdela pod strop; čeprav sem po svoji dobri navadi želela nadaljevati živahno novinarsko inkvizicijo, sem utihnila.

Res sem se umirila in sprostila in pogovor nadaljevala šele deset minut po masaži, ko sem se ponovno zavedla svojih zemljepisnih koordinat. Uspešno sem prestala masažo stopal, čeprav sem ob dotiku posameznih točk skorajda skočila z mize. Masaža obraza je bila pravi blagoslov, učinka prvovrstnih olj na moje zgarano telo pa sploh ne morem prehvaliti. Vonj – izbran za uravnovešanje elementa vate – mi je dišal kot čebelam cvetni prah.

Za lažjo izbiro naj poudarim, da so ajurvedski zdravniki samo tisti, ki so končali pet- ali večletno šolanje na univerzah v Indiji ali na Šrilanki, vključno z stažiranjem v bolnici, kot je to v navadi v zahodni medicini. Ti vam lahko predpišejo zdravljenje in podajo celostno diagnozo na podlagi pregleda jezika, šarenice in urina. Terapevt ali zdravnik vas bo povprašal o prebavi, načinu prehranjevanja in spalnih navadah.

Tudi vprašanja o spolnem življenju in sanjah naj vas ne vržejo iz tira, saj so le kamenčki v mozaiku, ki pomagajo razumeti vaše dejansko stanje. Veselimo se polnega vstopa v Evropsko unijo in vseh zakonov, ugodnih za prakse, kot je ajurveda, da se bomo lahko z zaupanjem in veseljem predajali starodavnim modrostim. Ajurvedsko zdravljenje vključuje metodo, da je včasih najbolje počakati, da neprijetno telesno stanje mine, pa tudi za naše pojmovanje dokaj dramatično čiščenje telesa – Pancha Karma – ki vključuje terapevtsko bruhanje. (Vendar se ti postopki pri nas ne izvajajo.) Uporabljajo se dragi kamni, zelišča, diete, masaže, barve, meditacija in telesne vaje (joga).

Katerina Ferkov

Najbolj brano