8 stvari, ki jih lahko storite za sprostitev, ko zaključite z delom od doma

Verjetno bi se krepko zlagali, če bi rekli, da delo od doma med svetovno epidemijo, ni izziv za vse nas, še posebej, ko pride čas za "izklop" od dela ob koncu dneva.

8 stvari, ki jih lahko storite za sprostitev, ko zaključite z delom od doma - Foto: Profimedia

Zagotovo smo vsi delo od doma vsaj na začetku s hvaležnostjo sprejeli, veseli, da ga sploh še imamo, pravi izziv dela, pa se je pokazal čez nekaj časa, ko je bilo potrebno vse vidike dela od doma in življenja tudi  uskladiti. Dom je bil včasih prostor za počitek, igro, predvsem pa prostor za naše varno zavetje in odklop. Kaj pa zdaj, ko je dom praktično vse, še naš delovni prostor, meje med poklicnim in zasebnim življenjem močno zabrisane, celo izgubljene, ko je delo dom in dom delo….

Zato ni presenetljivo, da se mnogi med to novo rutino dela ne znajdemo najbolje, kar naenkrat smo primorani zaključiti z delom, ustaviti misli, ki še kar uhajajo k službi, sami pa smo še vedno v istem prostoru, ki morda niti ni naš domači delovni kotiček, po možnosti še v naši jutranji opravi, ker zakaj bi se človek preoblekel za delo od doma. Se sploh zavedamo, kako lepo nam je bilo, ko smo lahko ustavili svoje misli ob vrnitvi domov z dela, zamenjali svojo “ploščo”, ter se doma posvetili samo sebi in družini. Morda vam še lahko pomagamo, predstavili vam bomo nekaj preprostih trikov, s katerimi si boste lažje ustvarili ločnico med delom in osebnim življenjem, poskrbeli za dovolj duševnega prostora, ki bo samo vaš, ob tem pa si napolnili prazne baterije.

 Naši možgani potrebujejo oddih in trenutek popolne tišine, se strinjate? Če ste ravno prikimali, nadaljujte z branjem in predstavili vam bomo osem preprostih nasvetov, kako se enostavno "izklopiti", ko zaključite z delom od doma.

1. Ko končate z delom, se preoblecite

Ne glede na to, ali so vaša oblačila za delo od doma sestavljena iz salonarjev, visokih pet, ozkih kavbojk, trenirke, ali pižame, iz katere ste ravno padli iz postelje (čeprav tega ne priporočamo!), je nujno, da svoja oblačila zamenjate, ko končate z delom. Morda se boste ujeli ob misel, da je to skrajno neumno, zakaj bi se v prvi vrsti sploh preoblekli iz naše pižame, ker “kdo pa nas bo videl”, vendar vam zagotavljamo, da se boste sami takoj počutili bolje, ter najpomembneje čutili boste, da ste pripravljeni za delo. Avtomatsko se naše energije zamenjajo, tako pa se tudi ustvari ločnica med delom in osebnim življenjem. Vaš um bo točno vedel kdaj pričenja z delom in kdaj je čas za ponovno sprostitev. Tako si zjutraj le nadenite oblačila, ki jih sami povezujete z delom, vaš um bo lažje preklopil, da je čas za delo, saj si boste nadeli vašo "delovno uniformo", čeprav morda sedite v svoji kuhinji. Enako storite tudi, ko z delom zaključite, preoblecite se v udobna oblačila, ki jih sami povezujete z domom in udobjem in spoznali boste, da je to odlična metoda za preusmeritev vaših misli.

2. Če le lahko, zapustite svoj delovni prostor, ko končate z delom

Čeprav morda živite v majhnem stanovanju, je izjemno pomembno, da prostor v katerem ste delali, ko uradno zaključite svoj delovni dan, tudi zapustite. Včasih je dovolj le dobra ura, toliko, da zamenjate okolje in dopustite svojemu umu, da si spočije. Če tako čutite lahko zgolj zaprete vrata sobe, kjer ste delali in se za krajši čas premaknete v drugo sobo. Če je vaše stanovanje premajhno, da se bi se premaknili drugam, je morda celo dovolj, da vaš prenosnik pospravite in ga položite nekam izven vašega vidnega polja.

3. Ko končate z delom, izklopite obvestila ter vaše prenosnike in mobilne naprave

Ta opcija morda ne bo vsem najbolj všeč, je pa izredno koristna navada, za vse tiste, ki bi si jo morda želeli preizkusiti. Vzemite to kot eksperiment, zgolj da vidite kako se boste počutili. Ko boste naslednjič končali z delom, izklopite vaš telefon in prenosnik in si privoščite nekaj časa samo za vas. Ne samo, da boste tako očem privoščili še kako potreben, zaslužen oddih, hkrati tudi ustvarjate prostor med delom in zasebnim življenjem. Za začetek morda samo razmislite, da bi vaš telefon prestavili v način "ne moti", lahko se lotite brisanja aplikacij za čas noči, da se lažje izognete skušnjavi, da bi še malce pobrskali po novičkah, če ravno ne morete spati.

4. Prižgite si dišečo svečo

Znano je, da lahko prijetni, pomirjujoči vonji močno vplivajo na sposobnost naših možganov, da se le ti sprostijo in pripravijo na počitek. Prav tako voh na splošno velja za enega izmed najmočnejših čutil, vsi vemo kako prijetno nam je, ko po stanovanju prižgemo svečke, prostor dobi druge dimenzije, začne oddajati posebne, drugačne vibracije, ki kar vabijo k našemu boljšemu počutju. Tako kot vas lahko aroma sveže pečene jabolčne pite spomni na vaše otroštvo in vas popelje v kuhinjo vaše babice, tako tudi prižiganje pomirjujoče dišeče sveče, po končanem delu pomaga pri naši sprostitvi. Izberite si vaš najljubši vonj in razsvetlite ter odišavite stanovanje.

5. Bodite fizično aktivni

Nič bolj ne zbistri naših misli, po napornem dnevu, kot je to fizična aktivnost. Izberite si vadbo, ki vam najbolj ustreza, ki vas sprosti in ne bremeni, lahko je to zgolj vadba joge, ki jo boste našli na YouTubu, sprehod ali lahek tek v naravi, vaje z utežmi, karkoli vam srce poželi. Na ta način boste telo razgibali, vaš um pa spočili. Vsi vemo, da je vadba koristna za naše telesno zdravje, vendar strokovnjaki ugotavljajo, da je to najboljši način kako preusmeriti um od vira tesnobe. Vadba je edini način, ki od nas zahteva, da v času naše aktivnosti ne mislimo na nič drugega, kot zgolj na to kako premikamo svoje telo. Obstaja samo sedanjost, ni preteklosti in prihodnosti. Pa če ni to najlepši občutek na svetu, no skoraj, če bi le zmogli takšne občutke čutiti brez fizične aktivnosti.

Zlasti kardio je tisti, ki bo spremenil vaše možgansko delovanje, tako da jih preplavi s pomembnimi anti-anksioznimi nekemičnimi snovmi, kot je serotonin. Posebej odličen je za tiste, ki se morajo po dolgem in težkem delovnem dnevu sprostiti in pustiti dan za seboj, kot močno oddaljen spomin!

6. Preberite knjigo

Čeprav je skušnjava po večurnem maratonu gledanja Netflixa še kako prisotna in resnična, je za spremembo morda v roke dobro vzeti tudi kakšno knjigo. Verjeli ali ne, tudi ta lahko pripelje do popolnega izklopa misli, morda še večjega kot televizija. Gledanje televizije je pogosto pasivno dejanje, tako enostavno je "gledati" v zaslon, medtem ko razmišljate, kaj bi skuhali za večerjo ali pa kaj boste jutri oblekli, knjiga pa od nas zahteva dodaten napor in večji miselni fokus. Knjiga od nas zahteva obračanje strani, smiselno postavljanje črke za črko in vizualiziranje zgodbe. Tako močno zaposlite vaš um in se "zapeljete" daleč stran od realnosti vašega dne. Dajte prednost knjigi!

7. Pokličite prijatelja

Ko se po končanem delu odpravljate na dolg sprehod, med hojo pokličite še prijatelja. Naj to ne postane zlato pravilo, saj vseeno zagovarjamo, da se na sprehodu popolnoma sprostimo, pazimo na svoje dihanje in korake, smo prisotni v trenutku, pa vendar, zakaj ne bi smeli na vsake toliko, med sprehodom poklicati prijatelja. Pa združimo prijetno s koristnim. Klic prijatelja je še en element s katerim bomo lažje postavili ločnico med delom in zasebnim življenje. Ni pomembna dolžina klica, lahko je to zgolj kratek 5 minutni klic, ki vas bo sprostil. Ne pozabite, da obstaja življenje tudi zunaj vašega dela in službe.

8. Ustvarite ritual za vaše boljše počutje, ki se ga boste veselili

Imate neskončno možnosti, obljubite si, da si boste ob koncu dneva privoščili nekaj samo za vas in vašo dušo. Da bo res veljalo, si lahko obljubo tudi napišete na list papirja ali pa kot opomnik v telefonu. Izberite karkoli, nekaj kar si že od nekdaj želite, pa si sami še niste upali preizkusiti, ker to dame počnejo samo v filmih. Lahko je to peneča kopel, branje knjige, preizkušanje novega recepta, kozarec dobrega vina,  vadba joge, piling telesa, ali pa zgolj gledanje televizije. Pomembno je samo, da si najdete nekaj kar vas bo cel dan držalo boljše volje, saj boste vedeli, da se lahko nečesa veselite, ko končate z delom. Majhna, drobna rutina vas bo pripeljala do boljšega počutja in sprostitve.

Prevedeno in prirejeno po članku z Elle AU.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: V modo se vrača ta boemski trend iz 70-ih, ki ga bomo letos oboževali

Priporočamo tudi: 15 barvnih stajlingov, ki jih boste želeli posnemati to sončno pomlad

Najbolj brano