7 čarobnih besed ljubezni

Zakaj so tako pomembne?

Pogovori so temelj vsakega stabilnega, srečnega partnerskega odnosa. Resnično razumemo se le, če se znamo tudi pogovarjati. Velikokrat imajo največji učinek povsem preproste in kratke besede, ki prinašajo jasnost, varnost in harmonijo.

7 čarobnih besed ljubezni - Foto: Shutterstock

Da

Ne recite: Bova videla, Mogoče, Le če ti tudi … – temveč čisto jasen: Da! Kot odgovor na prošnjo, a tudi na majhne napake partnerja. Na življenje z njim. Tako mu pokažete, da se lahko zanese na vas, da se znate odločiti in da ste se odločili – zanj.

Ne

Zagotovo lahko in tudi morate drugemu na ljubo kaj narediti, pa čeprav vam to ni vedno najbolj všeč. Gotovo vam je težko odreči željo ali pa pokazati meje. Toda če želite živeti v srečnem partnerskem odnosu, je treba znati reči tudi ne: v postelji, pri načrtovanju vikenda, v gospodinjstvu. Če tega ne storite, se bo v vas počasi, a zagotovo gradila zamera.

Prosim

Prav gotovo bi bilo lepo, če bi vam vaš partner kar bral želje iz oči. Toda izkušnje učijo, da ni tako. Včasih ne razume niti namigov. Če rečete: “Slišala sem, da je nova italijanska restavracija naravnost odlična, ” se mu prav gotovo ne bo posvetilo. Biti morate konkretni: “Prosim, pojdiva spet kdaj skupaj na večerjo.” Ali pa tudi: “Prosim, poslušaj me, prosim, objemi me, poljubi me …” Toda: ne bodite jezne, če vam ne bo izpolnil prav vsake želje. Vsak ima pravico reči ne (glejte zgoraj).

Hvala

Vsak človek si želi, da bi bil njegov trud cenjen. Beseda hvala prekine določeno rutino in kaže, da nekoga in njegovega dela ne jemljemo kot nekaj samoumevnega. Pozitiven stranski učinek: če se zahvalimo, tudi sami vedno znova opazimo, kaj imamo.

Oprosti

Ne gre za kesanje ali pa za prevzemanje odgovornosti za prav vse zadeve. Toda ljudje delamo napake. Opravičilo zanje je znamenje močnega značaja! Poleg tega lahko s tem, da rečete Žal mi je, tudi pokažete, da obžalujete, da je prišlo do nesoglasij in prepira. To pa še ne pomeni, da prevzamete popolno odgovornost. S tem poskrbite, da se prepir le še bolj ne zaostri, drugemu pa omogočite, da prevzame odgovornost za svoj del.

Midva

Partnerski odnos, v katerem partnerja delujeta kot tim, lahko premaga vse viharje. Težave se rešujejo skupaj, ker jih oba vidita kot skupne – tudi če dejansko zadevajo le enega. Če ima partner težave v službi, si lahko rečemo – bo že sam rešil. Ali pa: to BOVA že rešila. Kdor uporablja besedico MIDVA, krepi ljubezen.

Jaz

Misliti nase in govoriti o sebi ni egoistično, temveč je temelj za uspešen pogovor. Le če znate povedati, kaj čutite, kaj vas jezi ali veseli, vas bo lahko partner tudi razumel in se počutil vam blizu. Torej: prisluhnite si, upoštevajte svoja čustva in jih delite s svojim partnerjem. Povejte mu, kadar ste žalostni, in predvsem, kadar ga ljubite.

Vir: Lisa

Najbolj brano