5 novoletnih zaobljub, s katerimi boste najboljša verzija sebe

Prvi januar in s tem začetek novega leta je za mnoge priložnost, da obrnejo nov list v svojem življenju. Že od nekdaj tako velja tradicija, da si za novo leto postavimo novoletne zaobljube, cilje, ki jih nismo dosegli v prejšnjem letu, za katere smo prepričani, da bo v novem, svežem letu drugače.

5 novoletnih zaobljub, s katerimi boste najboljša verzija sebe - Foto: Profimedia

Novo leto nam namreč pogosto simbolično predstavlja nov začetek, kjer se zdi vse mogoče. Naj bo to izguba odvečnih kilogramov, boljše ravnanje z denarjem, prenehanje s kajenjem...spisek možnih novoletnih zaobljub se konča tam, kjer se konča vaša domišljija. Nič kaj spodbudna statistika sicer pravi, da več kot polovica vseh novoletnih zaobljub spodleti, a kljub temu je ključ do uspešnega izpolnjevanja vaših ciljev v resnici zelo enostaven. Najbolj pomembno je namreč, da si postavite jasne in realistične cilje, ki se jih dejansko lahko držite. Da pa bi v tem letu dosegli najboljšo verzijo sebe in tako stopali po poti osebne izpopolnjenosti in sreče, pa vam v spodnjem članku predstavljamo 5 enostavnih idej za novoletne zaobljube, ki vam bodo pomagale, da boste v letošnjem letu še boljša verzija sebe.

1. Vzpostavite jutranjo rutino

Saj veste, kaj pravi znan slovenski rek: po jutru se dan pozna. Že znanost je s konkretnimi argumenti dokazala, da jutranja rutina močno pripomore k splošni sreči in produktivnosti posameznika, saj dokazano zmanjšuje stres, nudi občutek kontrole, zvišuje energijsko raven, zmanjšuje pozabljivost, jutranja rutina pa naj bi po raziskavah imela pozitiven vpliv še celo na samozavest, zaradi občutka kontrole, ki nam ga nudi. Jutranja rutina je lahko popolnoma preprosta in hitra. Najbolj pomembno je, da se vsak dan zbudimo ob približno enaki uri, potem pa lahko nadaljujemo z zdravim napitkom in 10- minutno jutranjo jogo, ki prav tako med drugim dokazano zvišuje stopnjo energije skozi celoten dan.

2. V svoj vsakdan vpeljite pozitivne afirmacije

Najpomembnejši odnos, ki ga boste kadarkoli zgradile v življenju je odnos, ki ga imate same s seboj. Ob nešteto mislih, ki nam glavo polnijo skozi dan je zato izredno pomembno, da so te misli v večini pozitivne in za vas spodbudne. Obljubite si, da si boste vsak dan povedale, da zmorete, da si zaslužite srečo. Da si zaslužite živeti življenje, ki si ga želite. Da je za vas takšno življenje dosegljivo. Da ste privlačne, sposobne. Ne prepustite se toku negativnih informacij ali pa celo toku lastnih negativnih misli. 

Več o tem, kako pomembne so samopotrditve in kakšen vpliv imajo na naše možgane, si preberite v članku: O sebi vse dobro: kako na naše življenje vplivajo pozitivne misli (iskren zapis naše novinarke)

3. V tem letu naredite vsaj eno stvar, ki vas straši

Se vam je kdaj v življenju že zgodilo, da ste si nekaj želele storiti z vsem srcem, a vas je paraliziral strah? Tisti grenak občutek v grlu, pritisk v prsih, razbijanje srca, tesnoba. Občutek, ki vam je porezal krila  in vas neusmiljeno posadil nazaj v cono obdobja, v cono varnosti.  Včasih se zdi, kot da je naše strahove nemogoče premagati, pa čeprav so pogosto ravno strahovi edina ovira, ki leži med nami in srečo. Že Aristotel je rekel, da oseba razvije pogum, ko počne pogumne stvari. Trditev, s katero se strinja tudi znanost, ki je v enem izmed poskusov, kjer so zdravili paciente s klavstrofobijo ugotovila, da je kar 79% pokazalo očitno izboljšanje stanja, po tem, ko so jih zdravili s terapijo izpostavitve strahu. Ko storimo nekaj, česar nas je strah znanstveno dokazano pridobimo občutek samozavesti, kontrole in poguma- tega pa v življenju nikoli ni preveč.

4. Ne pozabite na hvaležnost

Življenje nam lahko ponudi nešteto število daril. Lahko se pred nami odvija v vsej svoji lepoti, nam izpolni vsako našo željo. A kljub vsem lepotam življenja pogosto ostaja občutek praznine in otopelosti. Občutek, da gre življenje preprosto mimo nas. Občutek, kjer je normalno, da vsak poskuša le preživeti, ne pa tudi živeti. Po raziskavah naj bi redno izražanje hvaležnosti za vse radosti v življenju, ne samo tiste velike, kot je recimo promocija v službi, temveč tudi najbolj preproste, kot je dober kozarec vina ob okusni torti za posameznike imelo mnoge koristi: boljši spanec, povečana zmožnost izkazovanja sočutja in prijaznosti, celo močnejši imunski sistem.  Raziskava psihologa Roberta Emmonsa, ( med drugim avtor dela: Thanks!: How The New Science of Gratitude Can Make You Happier) že preprost dnevnik, v katerem redno na kratko zapisujemo vse trenutke in stvari, za katere smo hvaležni, močno vpliva na dobro počutje in zadovoljstvo z lastnim življenjem.

5. Naredite vsaj eno stvar samo zase

Pa naj bo to obisk destinacije, ki ste si jo že od nekdaj želeli obiskati. Preberite knjige, za katere si do zdaj niste vzeli časa, vpišite se na nov tečaj, naučite se nekaj novega.  Vzemite si čas, da boste življenje živele več zase, manj za druge.

Pripravila: Kristina Robežnik

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Če želite biti srečnejši v življenju, se znebite teh 4 slabih navad

Priporočamo tudi: Se tudi vi počutite preobremenjene? Pet nasvetov terapevtov za lajšanje vašega vsakdana

Najbolj brano