4 najpogostejše stvari o spolnosti, o katerih razmišljajo ženske, a se jih ne upajo vprašati

Intimnost je ena tistih tabu tem, o kateri se vsi tiho sprašujemo in bi o njej vsi radi sproščeno govorili, vendar pa vseeno ne bi želeli biti prvi, ki bi to temo, ki buri duhove pravzaprav načeli.

4 najpogostejše stvari o spolnosti, o katerih razmišljajo ženske, a se jih ne upajo vprašati - Foto: Profimedia

O spolnosti je težko razpravljati, morda včasih zlasti s partnerjem, kar bi moralo biti najlažje in skrajno pomembno za ohranjanje odprtih komunikacijskih poti, ki so ključnega pomena za zadovoljevanje spolnega življenja. Ne bojte se govoriti o svojih občutkih in željah, samo iskren pogovor s partnerjem vas lahko popelje do za vas "čistega užitka". Prav tako pa brez skrbi, niste edini, ki to področje, vse skrbi, dvome, želje in občutke tako skrbno varujete samo za vas. Terapevti so nam razkrili, da smo zlasti ženske tiste, ki živimo s tisoči in tisoči predsodki v glavi, si o spolnosti same kravžljamo živce in razmišljamo in razmišljamo, seveda pa nikoli nič ne vprašamo.

Vse pripadnice ženskega spola verjetno nimamo take sreče, kot tiste, povsem brez "dlake na jeziku" pripadnice skupine Seks v mestu, da bi svojimi istomislečimi kolegicami delile svoje povsem nič olepšane misli in dobesedno odprle svojo dušo, brez kančka slabe vesti in skrbi na kakšno obsojanje bomo naletele. Tako pa se "borimo" same. Ne obupajte še, terapevti za pare trdijo, da intimnost ni vedno tako enostavna, ideja o njej pa je lahko polna napačnih predstav. Če se izrazimo takole, ni čudno, da se ženske v resničnih odnosih včasih počutijo izgubljene, ne glede na to, ali so njihove romance nove ali pa trajajo že nekaj let.

Predstavili vam bomo odgovore terapevtov za pare na najbolj pereča ženska vprašanja. Na vprašanja, ki ženske najbolj skrbijo, vse od nenavadnih želja, do nesinhroniziranega seksa, do tem, kje in kako začiniti stvari, ti terapevti pa bodo z nami delili najboljše nasvete o odnosih in nekaj modrih besed, za katere si želijo, da bi jih poznala vsaka ženska.

1. "Ljubim svojega partnerja, vendar si z njim ne želim več spolnih odnosov. Zakaj?"

Če se tudi same sprašujete ravno to, ne skrbite, terapevti pravijo, da pomanjkanje spolne želje, želje po intimi ni nujno znak, da v svojega partnerja niste več zaljubljeni. Lahko pa pomeni, da vam je dolgčas. Terapevti pravijo, da smo ženske zapletena bitja in spolno niansirane, za nas pa je "duševno zapeljevanje" enako pomembno kot telesna čutnost. Seks za nas ni zgolj sredstvo za dosego cilja. Poleg tega pa tista nova, sveža zaljubljenost, ko čutimo metuljčke v trebuhu, vse to mine. Ljudje postanemo leni, zdolgočaseni, navajeni na partnerja ob sebi, navajeni na njegove trike, ki postanejo preveč predvidljivi in še predobro poznani. Na neki točki nam kar ni več pomembno, če cel dan preživimo v stari pižami, tako moški kot ženske. Verjamem, da ta miselnost nekako ždi v zraku in sicer, da je ženska tista, ki more ostati privlačna za svojega izbranca, od ženske se pričakuje, da vestno izbira svoje seksi perilo, ostaja na tekočem z modnimi trendi in se pred svojim moškim pod nobenim pogojem ne znajde dvakrat v istem perilu. Ste se tudi ve kdaj vprašale in same pri potarnale, da morda to ni pravično. Zakaj pozabljamo na ohranjanje moške privlačnosti, tudi nam ni najbolj seksi gledati svoje partnerje z luknjo v spodnjem perilu, ali pa raztrganih nogavicah. Kaj če bi se torej za spremembo tudi moški malo bolj potrudili in nas ženske ohranjali v stanju, ko bomo tudi me komaj čakale na akcijo. Torej, če se vam zdi, da ste v svojem intimnem življenju nekje zaspali, je verjetno čas, da poiščete nove načine za popestritev svojega spolnega življenja.

Terapevti tukaj delijo še nekaj drugih razlogov za zmanjšano spolno zagnanost. Blokade na poti do intime lahko vključujejo tudi pomisleke oz zadržke glede lastnega telesa, sram ali zadrego zaradi spolnih tem, prihajanja do hormonskih in telesnih sprememb v času nosečnosti ali menopavzi, zdravila, kot so antidepresivi, in občutek stresa, utrujenosti in preobremenjenosti. Razlogov, ki jih ni na seznamu, je še veliko, včasih pa je najboljši način za povečanje telesne intimnosti v vašem razmerju najprej poskrbeti zase - za telo, um in dušo.  

2. "Moj partner ne ve, kako me zadovoljiti, kaj lahko storim?!"

Druga pogosta dilema, ki jo ženske zaupajo terapevtom je, da jih moški ne znajo zadovoljiti. Številni so na začetku tako osredotočeni na partnerjeve želje, da do trenutka, ko zveza preraste in iz tistih prvih mesecev preide v leta, ženske pa še kar nismo povedale kaj si od partnerja pravzaprav želimo. Moški mora biti dober poslušalec v spalnici in zunaj nje, pripravljen preizkusiti nove tehnike, pripravljen vprašati svojo izbranko kaj in kako si želi, ter najpomembneje, te nove informacije biti tudi pripravljen sprejeti in se iz njih učiti. V nasprotnem primeru ne dobimo kakovostne, realistične izobrazbe, kako zadovoljiti svoje ljubimke. Zagotovo se bomo vsi strinjali, da je pogovor o seksu sprva lahko zelo neprijeten, če pa se naučite razpravljati o vprašanjih intimnosti s partnerjem, lahko to vaš odnos resnično dvigne na višjo raven.

3. "Kako načeti temo, da bi skupaj s partnerjem rada preizkusila nekaj novega?"

Ko govorimo o neprijetnih spolnih pogovorih, strokovnjaki ugotavljajo, da številne pripadnice nežnejšega spola niso prepričane kako partnerju povedati, da so pripravljene preizkusiti nekaj novega. Na srečo obstaja način, da temo natančno preučimo. Ker je seks občutljiva tema, je težko vedeti, kako se teme lotiti, ne da bi se počutili neprijetno ali da bi se naš partner počutil slabo. Strokovnjaki predlagajo, da mu preprosto omenite, da ste prebrali članek, slišali podcast, si ogledali videoposnetek o seksu, ki vas je prepričal do te mere, da bi si to želeli preizkusiti tudi sami. Svojemu partnerju namignite, da ste sicer z vajinim spolnim življenjem skrajno zadovoljni, vseeno pa tako radovedni, da bi želeli preizkusiti, če se vajino spolno aktivnost da povzdigniti še na višji nivo.

4. "Zakaj občutim bolečine med spolnostjo?"

Nekaterim ženskam seks lahko povzroči več bolečine kot užitka, seveda so tukaj lahko zdravstvene težave, včasih pa preprosto slog seksa ni tisti pravi. Če se tudi vam zdi, da med seksom občutite neprijetno bolečino, zadevo upočasnite. Strokovnjaki pravijo, da je pogost vzrok bolečine zgolj prehiter vdor v žensko telo. Dragi moški, poskrbite, da bo vaša partnerica dovolj vzburjenja, pred samim seksom ji namenite kanček predigre, vzemite si čas za raziskovanje teles drug drugega, nekatere ženske potrebujejo več nežnosti in pozornosti, da se v celoti predajo svojemu partnerju. Včasih lahko traja tudi do 20 minut, da bo ženska popolnoma fizično vzburjena. Nikar prehitro ne obupajte.

Kaj bi morala vedeti vsaka ženska ...

Strokovnjaki za spolne odnose celo poudarjajo, da številna vprašanja in negotovosti izvirajo iz pogostih napačnih predstav o seksu, zlasti v heteroseksualnih odnosih. Po njihovih besedah se povečuje število žensk, ki so nesrečne v svojem spolnem življenju. Opozarjajo nas, da tudi ženske ponotranjimo, da vsi moški le niso taki, kot so nam večino časa predstavljeni v medijih. Torej sebični, egoistični, z enim in edinim ciljem, brez čustev…

Pogosto se pri terapevtih znajdejo moški, ki so pravzaprav zelo prijetni, skrbni ljubimci, prav nič sebični, kot si ženske to tako rade predstavljamo in v kar trdno verjamemo. Moški so občutljivi in ko od nas žensk slišijo kritike, si to vzamejo k srcu. Nekateri (nepravilni) stereotipi lahko celo vplivajo na njihovo samozavest. Ženske smo pa pogosto naučene, da če moški za nas ne izrazi pravega zanimanja in pred nami ne nastopi tako kot bi si to želele in je vedno za akcijo, v naši glavi verjamemo, da je zato, ker smo moškemu neprivlačne.

Toda pozor, verjetno moramo slišati to vse ženske, po vsem svetu, seks in ljubezen se sčasoma in skozi življenje spreminjata, ne glede na to kako ljubimo svoje partnerje. Dejstvo je, da nam življenje daje različne ovire s katerimi se spopadamo, zorimo in rastemo. Mogoče smo v določenem obdobju preobremenjeni pa nam je seks zadnja briga, spet drugim je seks prva misel, da se le lahko sprostijo. Vse je prav in nič ni narobe.

Življenje se včasih zdi kot maraton, vsi ljudje hitimo, ni čudno, da nam na naši poti kdaj zmanjka energije, časa tudi za nam tako ljube stvari. Vsi bi si želeli živeti življenje Pepelke, pa kaj, ko je to samo pravljica.

Prirejeno po članku s The Zoe Report.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To je edini modni dodatek, ki ga potrebujete v letu 2021

Priporočamo tudi: Internet se zgraža nad božičnim stajlingom Kim Kardashian! Poglejte, zakaj

Najbolj brano