4 najboljši načini za uravnoteženo prehranjevanje med prazniki: Nutricionisti svetujejo, kako se izogniti prekomerni teži

Kako se med prazniki ne zrediti?

4 najboljši načini za uravnoteženo prehranjevanje med prazniki: Nutricionisti svetujejo, kako se izogniti prekomerni teži - Foto: Profimedia

V popolnem svetu uživanje hrane nikoli ne bi bilo povezano z občutkom krivde, na praznike pa bi gledali le kot na čas v letu, v katerem bi morali uživati. Vendar živimo v svetu strogih telesnih idealov in kulturnih pričakovanj ter množice sporočil o tem, kako izgubiti ali ohraniti želeno telesno težo.

Vsako leto v času praznikov se ljudje borijo s tesnobo zaradi hrane in krivdo.

Bodimo iskreni: prazniki so toliko povezani s hrano in pijačo kot z obdarovanjem in božičnimi drevesci. Večji vnos hrane in pijače je v redu. Ni pa dobro, da ste zaradi tega zaskrbljeni ali slabi. Ni produktivno in si ga ne zaslužiš. Potrebujete načrt. Ne načrt prehrane, ampak načrt duševnega zdravja, kjer ima hrana pomembno vlogo.

Ne spreglejte:

Spodaj podajamo 4 nasvete, ki jih lahko uporabite za praznike, pa tudi za življenje skozi vse leto – z minimalnimi skrbmi glede hrane. Če ne morete premagati tesnobe ali se vedno znova vrača in ovira vaše normalno življenje, se posvetujte z dietetikom ali strokovnjakom za duševno zdravje, saj vedo, kako pomagati ljudem z motnjo hranjenja.

1. Poskusite se osvoboditi prehranskih pravil

Bistvo tega načina razmišljanja je, da ste ali na dieti ali pa niste, ste »dobri« ali »slabi«, in ko se enkrat »prepustite«, se vsa vaša prizadevanja za zmernost in uživanje izničijo. Prav tako se lahko kaznujete tako, da še bolj omejite vnos kalorij ali pa jeste in pijete več, kot bi smeli.

Osvobodite se miselnosti vse ali nič tako, da sprejmete, da boste med prazniki jedli hrano, ki jo uživate – hrano, ki je med letom verjetno ne boste imeli priložnosti – in da se boste po praznikih vrnili na svoje običajne prehranjevalne navade. Nismo ustvarjeni, da bi dan za dnem jedli enako; živila, ki jih uživamo, in njihova količina se spreminjajo z letnimi časi, telesnimi potrebami, željami, čustvi in ​​nivojem stresa ter prazniki.

Ljudje z naravnanostjo vse ali nič vstopijo v praznike s strogimi načrti, da se ne bodo vdali skušnjavi (»nič« stran enačbe), in ko ta strogost in izogibanje temu, kar si resnično želijo jesti, neizogibno spodleti, gredo "vse" (navsezadnje se prikrajšate samo za to, da se prenajedate) in jedo in pijejo veliko več, kot jim ustreza, kar povečuje njihov občutek krivde za hrano in se veliko težje vrnejo k dnevni rutini in prehrani. Nihče si ne zasluži biti izpostavljen pomanjkanju in krivdi. Če se lahko znebite odnosa vse ali nič, se lahko izognete vsem tem težavam.

2. Distancirajte se od ljudi, zaradi katerih se počutite slabo glede svojega telesa

Najboljši način, da se spopadete z nekom, ki vam povzroča stres ali živčnost, je, da se izognete takšni strupeni situaciji. Seveda pa med prazniki to ni vedno mogoče. Zgodi se, da morate celo popoldne in večer preživeti v družbi tete, ki se ne more vzdržati komentarja o vaši teži. Če morate biti v bližini nekoga, ki meni, da je v redu dajati neprimerne komentarje, razmislite o postavitvi meja tako, da mu neposredno poveste, da ne boste govorili o svojem telesu ali prehrani (ali o čemer koli drugem, kar želi komentirati).

Neposreden pristop "to ni tvoja stvar" dela čudeže, seveda pa brutalna iskrenost ne pride vsakomur zlahka in ni vedno primerna. Lahko tudi poskusite spremeniti temo pogovora, da se ne bo govorilo o vas.

Ne moremo vedno izbrati, s kom bomo preživeli praznike, lahko pa se odločimo za samozaščitne ukrepe, ki nam bodo pomagali prebroditi nerodne situacije. Načrtujte, da nekajkrat globoko vdihnete, se opravičite in vstanete od mize, da boste za trenutek sami, ali pa se sprehodite, da lahko pošljete sporočilo prijatelju, ki vas razume. In še enkrat, če se le da, se izogibajte situacijam, ki vodijo v čustveno nestabilnost – včasih je najbolje, da se iz takšne situacije rešite preventivno. Temu se reče samozaščita in vredni ste tega.

3. Hrana in tesnoba zaradi hrane sta med prazniki v središču pozornosti, zato ustrezno okrepite svojo samozaščito

Anksioznost zaradi hrane je kot vsaka druga vrsta tesnobe – bolj kot nasploh skrbite zase, lažje se boste spopadli z anksioznostjo, ne glede na to, v kakšni obliki se pojavi. Vzemite si čas zase, preden postane vaš urnik prenatrpan. Če je vadba sestavni del skrbi za duševno zdravje, se držite običajne rutine. Če ste zasuti z vabili na različne dogodke, zabave in praznovanja, jih preglejte in se odločite, na katere vam ni treba.

Ne pozabite, da vam ni treba iti na vsak dogodek, na katerega ste povabljeni. Seveda ne želimo razočarati ljudi, toda oseba, ki prireja zabavo, bo zagotovo prebolela vaš nedostop, še posebej, če ste eden od mnogih ljudi, ki so bili povabljeni. Preveč življenjskih obveznosti lahko povzroči motnje razpoloženja in povečano živčnost, zato ohranite ravnovesje tako, da na vse načine nadzorujete svoj urnik.

4. Dovolite si, da ne štejete kalorij ali makrohranil

Prazniki so namenjeni živanju, zato se osvobodite vzorcev in pravil diete (ko smo že pri tem, razmislite o tem, da bi se jih popolnoma osvobodili). Bolj kot se vam zdi, da ste na dieti, večja je možnost, da se boste uprli in se potem počutili krive in sramu, ko jeste nekaj, za kar mislite, da ni dovoljeno.

Štetje kalorij ni ravno dobro, zlasti med prazniki, seštevanje kalorij in ogljikovih hidratov pa je lahko frustrirajoče in vam odvzame užitek v hrani. Ko se boste bolj osredotočali na znake lakote in uživali v hrani, ki jo zaužijete, ter praznikih, boste srečnejši in manj nervozni.

Prazniki so stresen letni čas, še posebej, če vas skrbi prehrana. Z nekaj preprostimi koraki pa lahko vsaj zmanjšamo nervozo in uživamo v vsakem trenutku.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Zlat, sijoč in okusen: Zdravilne lastnosti tega osnovnega živila, ki ga je oboževala že Kleopatra

Priporočamo tudi:Izbrali smo 10 najboljših maksi oblek za vsak dogodek v vašem urniku to zimo

Najbolj brano