TAKO lahko pomirite domače živali ob pokanju pirotehnike! (nasveti strokovnjakov)

Hišni ljubljenčki se prihajajočih praznikov ne veselijo ravno s penino md tačkami, zato smo tokrat poiskale nasvete, kako stresne dni 'pokanja' narediti vsaj malce bolj prijazne.

Lifestyle, 19. 12. 2017

Kaj lahko torej naredimo, da bo čas praznovanja čim bolj prijeten tudi za naše ljubljenčke?

Nasvete smo tokrat posikale pri strokovnjakih prodajaln Mr.Pet, ki so v tem decembru postregli z namigi, ki nam lahko olajšajo skrbi.

1. Ustvarimo varen kotiček

Zaprimo rolete in polkna, da pride v prostor čim manj bliskanja in da zmanjšamo zvok. Zelo prestrašenim psom lahko damo ležišče ali boks v omaro, ki bo še dodatno pridušila zvoke, spet drugi psi se raje skrijejo pod posteljo ali za kavč. Dovolimo jim, ali pa jim še dodatno prilagodimo prostor na tem mestu. Pod posteljo jim lahko ustvarimo ležišče, da se bodo počutili še bolj varno, s treh strani postelje, pa lahko spustimo odejo, da nastane nekakšen brlog. Priložimo tudi oblačila ali odeje z našim vonjem, ki psa pomirjajo.

"Prižgimo televizijo ali radijski sprejemnik, da nekoliko pridušimo zvok zunanjega dogajanja. Seveda tudi tukaj pazimo na glasnost in predvajamo poznane zvoke, ki žival pomirjajo. Dobra izbira je mirna klasična glasba."

2. Prilagodimo urnik sprehodov

Pred novoletno ali božično zabavo ali silvestrovanjem, svojemu psu zagotovite posebno veliko gibanja. Utrujeni psi so že v samem začetku precej bolj sproščeni in zadovoljni, kot psi ki niso dobili dovolj gibanja in razvedrila. Zato vam priporočamo, da psu na dan zabav in ognjemetov privoščite zelo dolg sprehod, na katerem se z njim tudi poigrate. Na ta način bo pes zadovoljen, sproščen in precej manj dovzeten za stresne situacije.

Seveda to velja skozi celo leto, vendar pa je v decembru še toliko bolj pomembno, da imajo psi in mačke ovratnico opremljeno z vašim naslovom in telefonsko številko. To lahko olajša iskanje, če bi se zgodilo, da nam žival od strahu pobegne.

3. Naše stanje odseva stanje živali

Ostanimo mirni, ko vidimo da se žival boji in je pretirano ne tolažimo ali božamo. Prigovarjajmo ji z mirnim glasom. Ves čas imejmo v mislih, da bo žival zaznala, kako se počutimo, zato poskusimo biti sproščeni.

Skušamo se obnašati kot običajno in žival večkrat pohvalimo za mirno vedenje. Četudi žival v strahu povzroči škodo (razgrize kakšen kos pohištva ali obleke, se od strahu ponečedi, ...), je nikakor ne kaznujemo, saj bomo s tem le še poslabšali situacijo!

4. Sprostimo hormone sreče

Če se le da in če psa ni preveč strah, naj dobi nekaj, kar bo lahko grizel ali glodal, ali pa kakšno igračko, napolnjeno s hrano.

Glodanje in hranjenje sproža hormone sreče. Hranjenje je za psa prijetno in bo umirilo strah okoli pokanja. Če je psa preveč strah, da bi jedel brikete, naj dobi nekaj slastnega, hrano iz pločevinke ali meso lahko recimo namažemo na igračo ali na nekaj kar žival rada gloda ... le da liže in grize in se tako umirja.

5. Notri je bolj varno

Pse in muce ki živijo zunaj, nujno sprejmimo v hišo! Nikoli psov ne vozimo na trge ali na odprto na praznovanje novega leta. Za novo leto, ko je pokanja največ, jih ne puščajmo samih doma. Ostanimo z njimi in praznujmo doma. Tako ne bo razmišljal o pokanju ampak se bo z vami udeležil praznovanja novega leta, se nalezel sproščenega vzdušja, dobil kak priboljšek in lepše preživel to zoprno stresno obdobje.

6. Dodatna pomoč

Na tržišču obstaja tudi nekaj preparatov, s katerimi lahko pomirimi pse ki so v stresu.

Eden od teh pripravkov so Bachove kapljice Rescue Remedy. Homeopatske kapljice deljujejo na ves organizem in pomagajo telesu urediti motnjo na področju, kjer se pojavi. Po 4 kapljice damo na priboljšek ali v gobček, 1 do 4 krat na dan. Psu pomagajo, da se umiri in tako je stiska manjša.

Z dodajanjem naravnih preparatov za pomiritev moramo po navadi začeti že nekaj dni ali celo tednov prej, saj je potrebna akumulacija učinkovin v telesu.

Pa srečno!

Fotografije: Unsplash, Profimedia

Preberite še: → Kaj je HYGGE?

Priporočamo tudi: → 6 prazničnih idej za zavijanje, s katerimi boste V TRENDU! (z navodili!)

Najbolj brano