Lifestyle Promocijsko sporočilo

Uporabite recept za kavo, ki bo postal vaša najslajša skrivnost (in obenem delujte trajnostno!)

29. 11. 2021
Uporabite recept za kavo, ki bo postal vaša najslajša skrivnost (in obenem delujte trajnostno!) (foto: PROFIMEDIA)
PROFIMEDIA

Ne gre samo za to, ali obožujete espresso, črno kavo ali kapučino, kava je lahko veliko več, če ne ostanete v preverjenem območju njene priprave, ampak se je lotite popolnoma personalizirano. 

Z vami delimo nekaj namigov, kako ustvariti kavo za dušo, narejeno čisto in samo po vašem okusu. Seveda so to le namigi, sami pa boste postopoma razvili recept za kavo, ki vas bo vsak dan ponesla v nebesa. Ne privolite v nikakršen približek!

1 Dodajte ji kardamom

Če boste kavi dodali kardamom, jo boste spremenili v skrivnostno aromatičen napitek, obenem pa boste pozimi na ta način pogreli svoje telo. 

2 S cimetom (in medom)

Tudi cimet je zelo dobrodošla začimba za hladnejše dni, ki bo vonju kave dodala toplino in sladkobo. Nekaj študij naj bi pokazalo tudi, da cimet spodbudi naše možgane oziroma miselno dejavnost. Tako kavo sladkajte še z medom in ji dodajte pridevnik božanska.

3 Privoščite si jo z mandljevim mlekom in sivko

Dodajte kavi čajno žličko posušene ali sveže sivke, lahko tudi vaniljev izvleček, ter ji namesto običajnega mleka privoščite mandljevo. Lahko se vam zgodi, da vas običajni espresso ne bo več zanimal.

4 Čokoladna kava z lešniki

V skodelico dodajte čokolado, ki jo prelijte s kavo, ter 20 gramov lešnikov. Uživajte v najlepših zimskih sanjah! 

Dodatni Elle namig: Ker je sodobni okolju prijazni in dobrodošli trend trajnost, ostankov zmlete kave nikar ne zavrzite, temveč jo koristno uporabite za različne namene.

√ Kompostirajte

Kavno usedlino dodajte na kompost, saj so kavna zrna dober vir dušika, ki je pomembno hranilo za rastline. Občasno jo lahko dodate tudi zemlji, v kateri so posajene vaše rastline. 

√ Piling za kožo

Kavna usedlina je ravno prav groba in nežna hkrati, da jo lahko uporabite za učinkovit piling za kožo, s katerim boste odstranili odmrle celice, hkrati pa poskrbeli za mikrocirkulacijo kože.

Za dodatno razvajanje kavno usedlino zmešajte z medom, kokosovim oljem, rjavim sladkorjem, morsko soljo ... 

√ Očistite posodo

Med pečenjem se na ponvah, pekačih in loncih zapečejo ostanki hrane in takrat si lahko pomagate s kavno usedlino. Potresite jo po dnu posode, vzemite gobico in zdrgnite.

√ Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Tako kot sveže mleta kava se tudi kavna usedlina dobro obnese pri vpijanju neželenih vonjav iz hladilnika. 

√ Ustvarjajte

Če radi sami izdelujete mila ali sveče, sestavinam dodajte tudi kavno usedlino.

√ Skrbite za svoj kavni aparat

V duhu trajnosti prav tako skrbite za svoj kavni avtomat. Odstranljive dele, kot je posodica za mleko, čistite vsak dan pod tekočo vodo, vsak teden pa je priporočljivo čistiti tudi kuhalno enoto.

Kakršnokoli kavo že obožujete, bo vsem ljubiteljicam ugodil popolnoma samodejni espresso kavni aparat Philips 5400 Series, ki pripravi kar 12 okusnih kav iz svežih zrn.

Vse vrline kavnega aparata Philips:

Keramični mlinčki ostanejo hladni med mletjem, zato kave ne zažgejo in ima ta boljši okus. Pripravili boste lahko 20.000 skodelic odlične kave s trpežnimi keramičnimi mlinčki, ki se lahko prilagodijo v kar 12 korakih, tako da zrna zmeljete v stopnjah od izjemno finega prahu do grobo zmletih zrn.

• Popolnoma snemljiva kuhalna enota omogoča enostavno čiščenje.

• Mlečni sistem LatteGo omogoča najhitrejše čiščenje do zdaj – v samo 15 sekundah ga nastavite in očistite.

• Preprosta izbira kave z intuitivnim zaslonom.

• Prilagoditev arome in količine s funkcijo za prilagoditev kave.

• Vsakokrat popolna skodelica kave, zahvaljujoč 4 uporabniškim profilom s shranjenimi prilagojenimi recepti.

• Visokokakovostna kava iz svežih zrn in še več intenzivnega okusa, zahvaljujoč funkciji dvojne kave.

Popolna temperatura, aroma in kremnost v vsaki skodelici. Sistem Aroma Extract inteligentno določi optimalno ravnotežje med temperaturo priprave
in izločanjem arome, tako da vzdržuje temperaturo vode med 90 in 98 °C.

Filter AquaClean zagotavlja do 5.000 skodelic brez odstranjevanja vodnega kamna.

Prihranite s pitjem kave doma namesto v lokalu: iz 1 kg kave v Philips aparatu lahko skuhate približno 120 kav, medtem ko je cena 1 kave v lokalu v povprečju 1.5 €. Skupaj to nanese kar 180 € prihranka.

• Philips aparat je popoln tudi z vidika trajnosti, saj ne uporablja kapsul, ostanek zmlete kave pa lahko uporabite, kot smo našteli že zgoraj.