Spletni fenomen, ki mu sledijo tudi zvezdnice

Kate Hudson, Paris Hilton, Salma Hayek, Rita Ora in številne druge so se pridružile spletnemu fenomenu ASMR, ki se pojavlja na spletu in niso edine, kajti ASMR imamo tudi pri nas… Kaj sploh ASMR je?

Promocijsko sporočilo, 28. 5. 2019
Spletni fenomen, ki mu sledijo tudi zvezdnice - Foto: Profimedia

Ste med brskanjem po spletu (youtubu) že naleteli na šepetajoče videoposnetke, ki naj bi ob poslušanju sprožali prijetne občutke in celo pomagali lajšati težave s spanjem? Še več, pomagali naj bi tudi pri lajšanju stresa in tesnobe, vsaj tako pripovedujejo posamezniki, ki jih redno poslušajo. Gre za pojav ASMR (v angleščini Autonomous Sensory Meridian Response), ki je pravzaprav izraz za občutke, ki jih dobimo, ko gledamo te šepetajoče posnetke in v telesu sprožajo prijetne dražljaje, ti pa vodijo do naježenja kože in popolne sprostitve v danem trenutku ter – ultimativno – spanja.

Dnevna doza sproščanja z ASMR

Na spletu boste našli primere posnetkov, kot so škropljenje steklenice z vodo, tapkanje, mešanje sklede juhe ali mečkanja papirja za zavijanje. Paris Hilton tako šepetajoče deli delčke svojega razmišljanja, olupi koruzo in naredi nekaj selfijev, Salma Hayek šepeta v španskem jeziku in hrustlja čips, Rita Ora šepetajoče pove svojo zgodbo o nastajanju prvega albuma ter preizkuša različne zvoke ob dotikanju predmetov ( daljinskega upravljalnika, vrečke itn.) Ti posnetki naj bi pri osebi sprožili ASMR efekt, ki se sicer zelo razlikuje od osebe do osebe.

ASMR pa je postal tako priljubljen, da so se na spletu oblikovale tudi posebne ASMR skupnosti, ki v takšnih videoposnetkih najdejo dnevno dozo sproščanja. Prepuščajo se nežnim zvokom, ki jih primerjajo z besednim božanjem in ob tem občutijo mravljince po celem telesu.

Slovenski ASMR - preizkusite ga

Temu spletnemu trendu namreč sledijo tudi pri blagovni znamki Alpsko, kjer so poskrbeli za vaše zvočno sproščanje tudi v slovenščini. Na prijeten, šepetajoč način so razložili, kako lahko pridobite novo mehko posteljnino Alpsko. Tako je iz YouTube trenda nastal prvi alpski ASMR video, ki se igra z vsemi izdelki, ki vam prinašajo točke zvestobe in ki vas popelje v svet ASMR sprostitve.

In kaj o ASMR pravijo raziskave?

Žal večjih raziskav o metodi še ni bilo opravljenih. So pa ASMR pod drobnogled vzeli na oddelku za psihologijo, na univerzi Sheffield v Angliji, saj se jim je zdela zanimiva izkušnja nekaterih posameznikov, ki jim je ASMR izboljšal mentalno zdravje. Na Univerzi tako pravijo, da očitno res mora biti nekaj blagodejnega pri poslušanju teh videoposnetkov, zato si želijo nadaljnih in bolj poglobljenih raziskav, ki bodo pokazale, kako posnetki v resnici učinkujejo na posameznika. Giulia Poerio, profesorica in raziskovalka na univerzi še pravi, da domenva, da ti sproščujoči posnetki spodbujajo občutek povezanosti in pripadnosti. Pove tudi, da skoraj brez dvoma res pomirjajo.

Najbolj brano