Trije slastni recepti polni vitaminov

14. 3. 2015
Trije slastni recepti polni vitaminov (foto: profimedia)
profimedia

Trije slastni recepti, ki so tudi prave bombice zdravja. Malce eksotični, vendar zaradi enostavne priprave delujejo zelo domače.

Juha iz kreše z limono

Za 4 osebe:

  • 400 g oprane kreše brez stebelc
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice polnovredne moke
  • približno 60 ml limoninega soka
  • 2 l nemastne perutninske jušne osnove
  • 2 žlici olivnega olja
  • 4 žlice smetane creme fraiche (15 % maščobe)
  • 1 limona

Priprava

V posodi na olivnem olju pozlatite na večje koščke nasekljano čebulo in česen. Postopoma dodajajte moko in veš čas mešajte, dokler ne začne mešanica brbotati in se gostiti. Postopoma dodajajte jušno osnovo. Ko juha zavre, vanjo vmešajte krešo in sok limone. V nepokriti posodi naj vre 2 minuti. Dodajte smetano in premešajte. Ko postrežete, v vsak krožnik dodajte kolobar limone.

Pražena jetra z mangom in kvinojo

Za 4 osebe:

  • 600 g jeter (po želji: telečjih, jagnječjih, govejih ali perutninskih)
  • 1 mango
  • 300 g kvinoje
  • 2 žlici polnovredne moke
  • 1 žlica repičinega olja
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 50 g mandljev
  • 0, 5 dl grozdnega soka
  • 1 šopek peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava

Najprej v hladni vodi skuhajte kvinojo (vode naj bo 2 x toliko) in jo posolite. Vre naj 12 minut. Na koncu precedite. Ko se bo kvinoja kuhala, narezana jetra posolite in malce pomokajte. Nekaj minut jih v ponvi z dnom proti sprijemanju pražite na močnem ognju. Dodajte balzamični kis in kuhajte še približno 1 minuto. Postavite na toplo. Olupite mango in ga narežite na kocke. Koščke manga, mandlje in grozdni sok primešajte k jetrom, vse skupaj začinite in kuhajte še približno 2 minuti, dokler omaka ne postane sirupasta. Jed potresite z nasekljanim peteršiljem in takoj postrezite. Kvinojo ponudite kot prilogo.

Kivijeva tortica z rdečimi sadeži

Za 4 osebe:

  • 4 veliki kiviji
  • 200 g mešanih rdečih sadežev (zamrznjenih ali svežih)
  • 200 g skute (0 ali 20 %­ maščob)
  • 4 žlice svetlo rjavega sladkorja
  • 10 g svežega ingverja
  • 8 cimetovih paličic

Za malinov pire:

  • 150 g malin
  • 1 žlica rjavega sladkorja

Priprava

Olupljene kivije narežite na kolobarje. V skledi stepite skuto, 4 žlice sladkorja in ingver. Dodajte gozdne sadeže in nežno premešajte. Eno čajno žličko te mešanice pazljivo položite na prvi kolobar kivija. Postopek ponavljajte, dokler ne bo kivi spet cel. Pripravite malinov pire: Maline in žlico sladkorja zmešajte v mešalniku. Pire precedite. Kivije postavite na krožnike, na vsakega položite po 2 paličici cimeta, krožnike pa okrasite s pirejem.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc