Slastno: najslajša zvezda

Ko pride jesen in se listi na drevesih skoraj čez noč obarvajo, nas pocrklj­a­jo slastne slaščice različnih oblik, barv in okusov. Tokrat so svoje skrivnosti delili z nami v slaščičarni Zvezda.

Slastno: najslajša zvezda - Foto: Fotografija Mateja Jordović Potočnik

Ob pogledu skozi lično vitrino, kjer so razstavljene najrazličnejše slastne torte, pite, rezine in še marsikaj, so se nam pošteno pocedile sline, zato smo hitro poiskali lastnico Uršo Šefman Sojer, ki pravi, da ji je bila slaščičarna Zvezda na Wolfovi ulici 14 preprosto usojena.

Spomnimo se Štajerskega hrama, ki je bil ob nekdaj zelo prometni Wolfovi ulici pogosto kar nadomestilo za pločnik, saj so se ljudje preprosto sprehodili skozi in varno prišli na drugo stran ulice. Leta 1999 se je ta prostor ponudil Urši, ki se mu ni mogla upreti. Prve slaščice so izdelovali še s pomočjo povsem navadnih kuhinjskih pripomočkov, pa so vsa ta leta ohranile enak slasten okus. Urša si mojstrsko izmišlja recepte in jih preizkuša, dokler niso takšnega okusa, kot si je zamislila, šele potem slaščice izdelajo tudi v veliki kuhinji slaščičarne Zvezda. V zadnjih letih je svojo ponudbo razširila še s slaščicami brez laktoze in glutena ter slaščicami za vegane. Preizkusimo nekaj vrhunskih sladkih dobrot.

Torta Caprese

 • Sestavine:

  4 jajca, 150 g rjavega sladkorja, 200 g čokolade Manner, 200 g masla, 200 g mletih mandljev, 50 g mandljevih lističev

Priprava:

Čokoladne tortice za otroke

Za 8 modelčkov tortic

 • Sestavine:

  150 g osnovne vaniljeve kreme (recept je na naslednji strani), 80 g temne čokolade, 250 g stepene smetane, od 10 do 20 g utrjevalca smetane

Priprava:

Vaniljeva krema z listnatim testom v lončkih

 • Sestavine:

  6 dl alpskega mleka, 5 jajc, 200 g sladkorja, 100 g moke, 1 nariba­na limonina lupinica, 50 g vaniljevega sladkorja
Priprava vaniljeve kreme:

Priprava listnatega testa: Plast listnatega testa namažemo z maslom in spečemo. Ko je pečen, izrežemo kroge v premeru kozarčkov, ki jih bomo napolnili. Za vsak kozarček potrebujemo dve plasti. V kozarčke nato izmenično vbrizgavamo vaniljevo kremo in dodajamo plast listnatega testa. Ko jih napolnimo, jih po želji in okusu okrasimo.

OSNOVNA VANILIJEVA KREMA

 • Sestavine:

  300 ml mleka, 60 g sladkorja v prahu, 1 žlica presejane večnamenske moke, 2 žlici jedilnega škroba, 1 jajce, 1 jajčni rumenjak, 1 žlica vaniljevega sladkorja ali 1 vaniljeva palčka, ki jo pokuhamo v mleku in nato odstranimo, košček masla

Priprava:

Slivova torta s skutnim nadevom

 • Sestavine za skutni nadev:

  3 jajca, 1 dl mleka, 95 g sladkorja, 10 g želatine, 15 g vaniljevega sladkorja, 500 g skute, 150 g stepene navadne smetane, 75 g stepene rastlinske smetane
Priprava:

 • Sestavine za slivov džem:

  1 kg sliv, od 150 do 200 g sladkorja, 10 g želina, 0, 1 dl

Priprava:

Za to torto lahko uporabimo katerikoli rumeni biskvit (lahko ga sami spečemo ali kupimo). Obogatimo ga lahko tako, da kot prvo plast položimo linško testo, ga namažemo z marmelado, potem dodamo 2-centimetrski rumeni biskvit. Namažemo ga s polovico pripravljenih kuhanih sliv, da postane sočen, nato vlijemo še pripravljeno skutno kremo. Torto čez noč postavimo v hladilnik in jo naslednji dan premažemo s preostankom kuhanih sliv. Po želji okrasimo s stepeno smetano ali z beljakovim snegom.

Najbolj brano