Biskviti, pite in sadni kolači

Hitro pripravljeni in okusni prigrizki, za katere potrebujemo le nekaj svežega ali zamrznjenega sadja ali nekaj sezonske zelenjave, so posta­li prava kuharska uspešnica.

Biskviti, pite in sadni kolači - Foto: Fotografije Jérôme Bilic

Pita s piščancem, porom in ingverjem

za 6 oseb

Čas priprave 20 minut
Čas peke 1 ura in 15 minut
Jed naj počiva 2 uri

Sestavine

  • 6 piščančjih beder brez kože in koščic
  • 1 velik kos ingverja
  • 4 pori
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 40 g masla
  • 1 žlička mešanice štirih začimb
  • 1 majhna rdeča paprika
  • olivno olje
  • 8 žlic sojine omake
  • 1 jajce


Za testo

  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 150 g masla
  • 1 žlička sladkorja
  • 6 žlic mleka


Piščanca narežite na kocke. Priprava testa: v mešalniku združite moko, maslo v kosih, sladkor in dva ščepca soli, potem mešajte, dokler mešanica ne postane sipka. Dodajte jajce in mleko in sunkoma mešajte, da se testo zgosti. Zavijte ga v folijo in shranite na hladnem mestu. Koščke piščanca dajte v skledo skupaj z olupljenim in naribanim ingverjem, česnom in nasekljano čebulo. Poškropite z malo olivnega olja in malo sojine omake. Posolite, popoprajte ter dodajte začimbe in papriko. V ponvi segrejte maslo, dodajte meso in vse skupaj grejte na srednje močnem ognju.

Medtem por narežite na kolobarje, operite, odcedite in potem v ponvi nekaj časa mešajte na močnejšem ognju; nato pustite počivati. Pečico segrejte na 180 stopinj. 6 posodic namažite z maslom. Testo razva­ljajte po delovni površini, posuti z moko, in z narobe obrnjeno skledico izrežite 6 krogov. Razdelite zmes piščančjega mesa v 6 posodic. V ponev zlijte kozarec vrele vode, da dobite preostali sok, in ga zlijte po mesu. S prstom ovlažite robove posodic, čeznje poveznite testo in malo pritisnite, da se prime. V sredini naredite odprtino, površino premažite s stepenim jajcem in pecite v pečici 40 minut.

Nasvet

uporabite lahko tudi že pripravljeno krhko testo in piščančja bedra zamenjajte z belim piščančjim mesom.

Češnjev kolač z janežem

za 6 oseb
Čas priprave 10 minut
Čas peke 50 minut

Sestavine

  • 600 gramov češenj (svežih ali zamrznjenih)
  • 4 dl mleka
  • 1 dl sladke smetane
  • 2 žlici janeževega žganja
  • 120 g sladkorja
  • 160 g moke
  • 6 jajc
  • 50 g topljenega masla
  • 1 oreh
  • 4 žlice kristaliziranega sladkorja


Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač premažite z maslom in posujte s krista­liziranim sladkorjem. Češnje operite in odcedite. Po želji jih razkoščičite, nato stresite v pekač. S paličnim mešalnikom ali mešalnikom stepite mleko, smetano, janež, jajca, sladkor, topljeno maslo in moko, dokler zmes ne postane gladka. Češnje prelijte z zmesjo in pecite v pečici približno 50 minut. Tik preden postrežete, potresite z malo kristaliziranega sladkorja. Postrezite toplo ali hladno.

Nasvet

češnje lahko nadomestite z malinami, koščki kivija, marelic ali breskev.

Biskvitno pecivo z rdečim in s črnim sadjem

za 6 do 8 oseb
Čas priprave 20 minut
Čas peke 45 minut

Sestavine

  • Od 800 g do 1 kg mešanega rdečega in črnega sadja
  • 4 žlice sladkorja

Za testo

  • 125 g moke
  • 125 g hladnega masla
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 125 g mletih mandljev
  • 1 žlička cimeta


1.
Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač premažite z maslom in ga potresite z žlico sladkorja. Pripravite sadje: sadeže oberite z grozdov, operite, odcedite, razporedite po pekaču in potresite s sladkorjem.

2. V mešalnik dajte moko, maslo v kosih, rjavi sladkor, mandlje in cimet ter sunko­ma mešajte, dokler zmes ne postane sipka.

3. Razporedite jo po sadju in pecite v pečici od 45 do 50 minut. Pred jedjo počakajte, da se pecivo malce ohladi.

Nasvet

pri pripravi testa lahko porcije sestavin tudi podvojite. Preostanek testa boste lah­ko zamrznili in ga uporabili kdaj drugič.

Prevedla Živa Deu, fotografije Jérôme Bilic

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri