Hitro pripravljeni in okusni prigrizki, za katere potrebujemo le nekaj svežega ali zamrznjenega sadja ali nekaj sezonske zelenjave, so postali prava kuharska uspešnica.
Pita s piščancem, porom in ingverjem
za 6 oseb
Čas priprave 20 minut
Čas peke 1 ura in 15 minut
Jed naj počiva 2 uri
Sestavine
- 6 piščančjih beder brez kože in koščic
- 1 velik kos ingverja
- 4 pori
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 40 g masla
- 1 žlička mešanice štirih začimb
- 1 majhna rdeča paprika
- olivno olje
- 8 žlic sojine omake
- 1 jajce
Za testo
- 250 g moke
- 1 jajce
- 150 g masla
- 1 žlička sladkorja
- 6 žlic mleka
Piščanca narežite na kocke. Priprava testa: v mešalniku združite moko, maslo v kosih, sladkor in dva ščepca soli, potem mešajte, dokler mešanica ne postane sipka. Dodajte jajce in mleko in sunkoma mešajte, da se testo zgosti. Zavijte ga v folijo in shranite na hladnem mestu. Koščke piščanca dajte v skledo skupaj z olupljenim in naribanim ingverjem, česnom in nasekljano čebulo. Poškropite z malo olivnega olja in malo sojine omake. Posolite, popoprajte ter dodajte začimbe in papriko. V ponvi segrejte maslo, dodajte meso in vse skupaj grejte na srednje močnem ognju.
Medtem por narežite na kolobarje, operite, odcedite in potem v ponvi nekaj časa mešajte na močnejšem ognju; nato pustite počivati. Pečico segrejte na 180 stopinj. 6 posodic namažite z maslom. Testo razvaljajte po delovni površini, posuti z moko, in z narobe obrnjeno skledico izrežite 6 krogov. Razdelite zmes piščančjega mesa v 6 posodic. V ponev zlijte kozarec vrele vode, da dobite preostali sok, in ga zlijte po mesu. S prstom ovlažite robove posodic, čeznje poveznite testo in malo pritisnite, da se prime. V sredini naredite odprtino, površino premažite s stepenim jajcem in pecite v pečici 40 minut.
Nasvet
uporabite lahko tudi že pripravljeno krhko testo in piščančja bedra zamenjajte z belim piščančjim mesom.
Češnjev kolač z janežem
za 6 oseb
Čas priprave 10 minut
Čas peke 50 minut
Sestavine
- 600 gramov češenj (svežih ali zamrznjenih)
- 4 dl mleka
- 1 dl sladke smetane
- 2 žlici janeževega žganja
- 120 g sladkorja
- 160 g moke
- 6 jajc
- 50 g topljenega masla
- 1 oreh
- 4 žlice kristaliziranega sladkorja
Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač premažite z maslom in posujte s kristaliziranim sladkorjem. Češnje operite in odcedite. Po želji jih razkoščičite, nato stresite v pekač. S paličnim mešalnikom ali mešalnikom stepite mleko, smetano, janež, jajca, sladkor, topljeno maslo in moko, dokler zmes ne postane gladka. Češnje prelijte z zmesjo in pecite v pečici približno 50 minut. Tik preden postrežete, potresite z malo kristaliziranega sladkorja. Postrezite toplo ali hladno.
Nasvet
češnje lahko nadomestite z malinami, koščki kivija, marelic ali breskev.
Biskvitno pecivo z rdečim in s črnim sadjem
za 6 do 8 oseb
Čas priprave 20 minut
Čas peke 45 minut
Sestavine
- Od 800 g do 1 kg mešanega rdečega in črnega sadja
- 4 žlice sladkorja
Za testo
- 125 g moke
- 125 g hladnega masla
- 125 g rjavega sladkorja
- 125 g mletih mandljev
- 1 žlička cimeta
1. Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač premažite z maslom in ga potresite z žlico sladkorja. Pripravite sadje: sadeže oberite z grozdov, operite, odcedite, razporedite po pekaču in potresite s sladkorjem.
2. V mešalnik dajte moko, maslo v kosih, rjavi sladkor, mandlje in cimet ter sunkoma mešajte, dokler zmes ne postane sipka.
3. Razporedite jo po sadju in pecite v pečici od 45 do 50 minut. Pred jedjo počakajte, da se pecivo malce ohladi.
Nasvet
pri pripravi testa lahko porcije sestavin tudi podvojite. Preostanek testa boste lahko zamrznili in ga uporabili kdaj drugič.
Prevedla Živa Deu, fotografije Jérôme Bilic
Novo na Metroplay: Žan Serčič o glasbenem ustvarjanju, ohranjanju zasebnosti in spremembah