Nori na sladice? Naj bodo slastne in zdrave!

Marsikdo se izogne sladici po obroku, češ da ni najbolj zdrava ... S primernimi nadomestki in z manj sladkorja lahko minus hitro spremenimo v plus. Elle odkriva, kako. Še en kos, prosim!

Nori na sladice? Naj bodo slastne in zdrave!

Malo ali nič moke

Moko lahko nadomestite z oreški, ki bodo pecivu dodali okus in mehkobo.

V praksi: Limonin kolač. Zmešamo 120 gramov sladkorja, 3 rumenjake, 125 gramov mandljev v prahu, sok in naribano lupinico 1 velike organske limone ter 3 beljake s ščepcem soli. V okroglem pekaču pečemo 25 minut pri 150 stopinjah.

Maslo, da ...

... ampak srednje slano in po možnosti prečiščeno. Ustvarilo bo kontrast okusov.

V praksi: Maslo prečistimo tako, da ga stopimo na majhnem ognju, posnamemo belo usedlino, ki nastane, nato pa precedimo skozi čajno cedilo ali gazo.

Stran s sladili

Raje uporabite pravi sladkor, še bolje biološko pridelan agavin sirup. Idealen je za sadne sladice.

V praksi: Hruške v soku granatnega jabolka. Zavremo 0,5 litra soka granatnega jabolka, dodamo 1 strok vanilje, 2 zvezdasta janeža, 1 manjšo palčko cimeta in 4 čajne žličke agavinega sirupa. Olupimo 4 hruške in jih poširamo 20 minut. Ponudimo ohlajeno.

Sadja v izobilju

Ste vedeli, da se kuhano sadje bolje prebavi na koncu obroka?

V praksi: Kivijev narastek. 6 kivijev narežemo na rezine in razporedimo po namaščenem pekaču. Približno 2 minuti stepamo 3 jajca, 100 gramov sladkorja in ščepec soli. Dodamo 2,5 decilitra mleka (ali pol mleka, pol sladke smetane) in semena 1 stroka vanilje ter previdno vmešamo 30 gramov moke. S testom prelijemo kivije. V okroglem pekaču pečemo 45 minut pri 175 stopinjah.

Čokolada, da ...

toda kakovostna. Uporabite žlahtno temno čokolado z visokim deležem kakava.

V praksi: Čokoladna krona. Stopimo 125 gramov temne čokolade in 1 čajno žličko kave. Dodamo 125 gramov srednje slanega masla, 125 gramov sladkorja, 125 gramov moke in 25 gramov na lističe narezanih mandljev. Vmešamo še 3 rumenjake ter sneg 3 beljakov. Zmes prelijemo v namaščen okrogel pekač z luknjo in pečemo (za boljši rezultat v pečico postavimo še posodo z vodo) 50 minut pri 170 stopinjah. Preden kolač vzamemo iz modela, naj se ohladi.

Naj žive začimbe!

Spoznajmo jih v vsej njihovi prefinjenosti. Naše odkritje? Dolgi poper (pippali).

V praksi: Jabolka, dušena na olivnem olju. Na 3 žlicah olivnega olja prepražimo 6 olupljenih kiselkastih in na koščke narezanih jabolk, dodamo 2 stroka dolgega popra in 1 čajno žličko mlete kave. Potresemo z limonino lupino, 1 žlico olivnega olja in 3 ščepci grobo mletega popra. Postrežemo z vaniljevim sladoledom ali karamelo.

Kaj je pippali

Dolgi poper ali pippali je podoben svojemu bližnjemu sorodniku, črnemu popru, vendar je bolj oster, zaznamuje ga še nežen sladko-kisli okus. Skupaj s črnim poprom in ingverjem tvori znan ajurvedski eliksir za pomladitev. Pippali boste našli v spletni trgovini surja.si.

Pripravila: Katja Vidrajz
Fotografiji: Shutterstock

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri