Sladki sadež, ki spominja na morje ...
Pravijo, da je figa prvo sadje, ki ga je človek odbral v naravi in nato gojil. Morda je to res, z njenim listom sta se namreč zakrila biblijska Adam in Eva.
Poznamo več sort fig, v osnovi pa so: bele – kljub imenu je njihova koža svetlo zelena in mlade so odlične za pripravo marmelad; črne – s temno vijoličasto lupino, pod katero se skriva zelo okusno meso.
V pikantnem objemu
Umijte, osušite, narežite na četrtine in improvizirajte ...
Sladko-slani tabuli
1 skodelico kuskusa prelijte z 1 skodelico osoljene vrele vode, pokrijte in pustite od 2 do 3 minute, da vsrka vodo. Ko je kuskus malo ohlajen, mu dodajte čajno žličko paradižnikovega pireja, 6 fig, narezanih na kocke, 100 gramov fete, nekaj mete, limonin sok in olivno olje.
Figov nadev za pico
Kupljeno ali doma narejeno testo za pico prekrijte s svežim ovčjim sirom in 300 grami mlade čebule ter poškropite z olivnim oljem. Pecite 20 minut pri 210 stopinjah, obložite s 4 rezinami fig, potresite s timijanom in na funkciji žar pecite še 2 minuti.
Brusketa
Popečene rezine francoske štruce obložite s figovimi četrtinami in kozjim sirom. Potresite s semeni janeža, pokapajte z 1 čajno žličko kostanjevega medu in poprajte.
Za sladkosnede
Vinski šato
Nad vodno kopeljo penasto vmešajte mešanico iz 4 jajčnih rumenjakov, 50 gramov sladkorja, 1 decilitra belega vina in 1 decilitra grozdnega soka, dokler se zmes ne zgosti. Prelijte na četrtine narezane fige in v pečici na funkciji žar pecite 2 minuti.
Pita
Testo za pito okrasite z mešanico 3 velikih žlic mandljevega pireja (mandlje v prahu zmešajte z nekaj žlicami vode ali mleka) ter 1 žlice agavinega sirupa in cimeta. Proti koncu peke obložite še s četrtinami fig in pecite na funkciji žar še 2 minuti.
Figov list
Listi puščajo vonj povsod, česarkoli se dotaknejo. Opozorilo: ne jejte surovih. Brez strahu pa v figov list zavijte slastnega bradača in ga specite na žaru. Odlično!
In za konec ...
Figova zmrznjenka
Na četrtine narežite 400 gramov črnih fig. Segrejte ponev in jih 15 minut karamelizirajte s 50 grami rjavega sladkorja. Ko se ohladijo, dodajte 50 gramov grškega jogurta in sok polovice limone. Stepajte 6 rumenjakov in 100 gramov sladkorja, dokler mešanica ne postane bleda, nato dodajte mešanico iz fig in 2 decilitra stepene tekoče smetane. Nalijte v silikonski model in pustite 12 ur v zamrzovalniku.
Priredila: Katja Vidrajz
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere