Naj živi falafel!

Zdrav, preprost za pripravo in veganski orientalski sendvič osvaja naše brbončice.

Falafel - Foto: Shutterstock.com

Fala kaj?

Falafel je ocvrta kroglica iz čičerke ali celo fižola (Egipt), ki je narejena samo iz zelenjave in rahlo pikantna. Je pa tudi ime sendviča s takšnimi kroglicami.

Ooo, kroglice!

Tradicionalna izvedba: 100 gramov čičerke in 100 gramov fižola 24 ur namakajte v vodi. Po namakanju ju dobro osušite, dodajte 1 čebulo, 1 strok česna, svež peteršilj, svež koriander, 1 žlico sode bikarbone, sezamovo seme, kumino in koriander v prahu ter zmeljite s paličnim mešalnikom ali multipraktikom. Oblikujte kroglice in jih v hladilniku pustite počivati 1 uro, nato pa ocvrite v zelo vročem olju.

Hitra izvedba: 400 g čičerke iz pločevinke zmešajte z 1 čebulo, 1 česnom, ½ šopka koriandra, ½ šopka peteršilja, 1 čajno žličko čičerke v prahu, 1 čajno žličko sode bikarbone, soljo, poprom, kumino in koriandrom v prahu ter zmeljite s paličnim mešalcem ali multipraktikom.

Za omako ...

Postrežemo humus, ki ga pripravimo iz 400 gramov kuhane čičerke (lahko iz pločevinke), pol skodelice tahinija (sezamovo maslo kupite v bolje založenih trgovinah), 1 žličke soli, 2 strokov česna, ¼ skodelice vode in ¼ skodelice limoninega soka. Sestavine zmešamo v mešalniku.

ali

Ponudimo omako iz grškega jogurta, ki mu primešamo 1 čajno žličko sumaca (pikantna začimba, kupite jo lahko na hisazacimb.si) in ščepec pimenta.

Za prilogo in okras

  • Obvezni trio so paradižnik, kumare in čebula.
  • Belo ali rdeče zelje. Narežite ga na rezance, da bo bolj hrustljavo, ki jih 10 minut namakajte v ledeni vodi, na koncu pa popivnajte s papirnato brisačo.
  • Vložena kisla repa (Torshi left). V solnici dve uri namakajte 300 gramov bele repe, ki ste jo prej dobro oprali in narezali na podolgovate rezine. V sterilizirane kozarce nalijte 0,10 decilitra kisa in 1,25 decilitra vode, dodajte 2 stroka česna, 4 rezine rdeče pese ter 5 zrn popra. V hladilniku marinirajte 5 dni.

Dobri naslovi

  • Falafel, Trubarjeva c. 40, Ljubljana
  • Loving Hut, Koprska ul. 72, Ljubljana, Partizanska c. 3–5, Mari­bor, Linhartova ul. 7, Celje

Prevedla in priredila Katja Vidrajz,
fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano