Če veste, kaj počnete, je lahko odlično pripravljena sirova plošča vrhunec večerne zabave.
Kupite kakovostno
Plošča naj bo narejena iz domačih sirov s kmetij z naravno skorjo, če le gre, naj siri ne bodo iz supermarketa. Poiščite lokalno sirarno ali kmetijo, kjer sir starajo pri kontrolirani temperaturi in vlagi (na primer sirna klet Hiše Franko, hisafranko.com).
Premagajte hlad
Siri naj bi bili postreženi pri sobni temperaturi, zato ga vzemite iz hladilnika dve uri pred postrežbo. Da preprečite izsušitev, ga pokrijte z vlažno bombažno krpo. Iz hladilnika vzemite le toliko sira, kolikor ga potrebujete, 50 gramov določenega sira na osebo je dobro vodilo.
Pozabite na pravila
Običajno je plošča sestavljena iz treh do petih vrst sira, vključno z mehkim, modrim in trdim sirom. Nič pa ne bo narobe, če poudarite en sam fantastičen sir, na primer modri sir iz kravjega, kozjega in ovčjega mleka. Ali pa pripravite sirovo ploščo iz avtohtonih slovenskih sirov. Vse skupaj lahko zaokrožite z marmelado iz kutin ali sadjem ali pa zraven postrežete sadni kruh.
Bodite ustvarjalni
Sire naložite na naravne materiale, kot sta marmor in les, narežite jih v različne oblike, na primer piramide, kroge, zvezde, kvadrate. V smeri urinih kazalcev jih polagajte od najbolj blagega okusa do najmočnejšega, tako da smrdljivi ob okušanju ne bodo nadvladali nežnih sirov.
Pripravila: Nina Pretnar
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere