Zakaj si izbirati prijatelje, ki te izpopolnijo tam, kjer te nekoliko – zmanjka

Življenje je lažje, če imate v ožjem krogu tri tipe prijateljev. Pazite, da jih ne boste začeli sprejemati za samoumevne – so namreč zelo dragoceni. DARJO HRIB

Lifestyle, 14. 1. 2023
Zakaj si izbirati prijatelje, ki te izpopolnijo tam, kjer te nekoliko – zmanjka - Foto: Profimedia

Vedno pravim, da nisem kompliciran. Rad imam mačke, prekmursko gibanico in približno tri do štiri ljudi. Morda prav zato razumem, kako dragoceni so prijatelji, ki te izpopolnijo tam, kjer te nekoliko – zmanjka. Tako kot superheroji potrebujejo pribočnike, da imajo skupaj širši razpon supermoči in pripomočkov za premagovanje zlobnežev, tako običajni ljudje potrebujemo prijatelja z 'bormašino', prijatelja, ki nam bo nahranil mačka, ko gremo na pot, in prijatelja, ki lahko dobi popust v Big Bangu. Ne, to ni članek o prijateljih, ki nas tolažijo ali spodbujajo ali hranijo naše skrivnosti. Tokrat bom kar zelo specifičen.

Prijatelj, ki se spozna na računalnike

Tehnološki svet se razvija hitreje, kot mu ljudje, ki se aktivno ne bavimo z računalniki, lahko sledimo. Nismo nujno tako butasti, da ne bi razumeli osnovnih principov, zato vemo, kdaj v tiskalniku zmanjka papirja, in razumemo, da 1234 ni dobro geslo, a ko začnemo kupovati nov računalnik in je pred nami nenadoma nešteto različnih komponent, si hitro zaželimo iskreno mnenje prijatelja, ki se na te reči dejansko spozna.

»Saj lahko vse te informacije dobiš na spletu,« že slišim cinično obarvan komentar iz zadnje vrste. »Si mogoče prestar, da bi poznal Google?« Hej, že v redu, razumem. Ampak kolikor drži, da so res vse informacije na spletu, razen občasnih primerjalnih tabel in testov, običajni uporabnik težko razloči, kaj je zanj ali zanjo dejansko najboljši zaslon, najboljša matična plošča ali celo najboljša celostna kombinacija komponent glede na pričakovano uporabo.

Tu odlično vskoči prijatelj, ki se na to spozna in ga te stvari resnično zanimajo. V današnjem času je to izredno dragocen prijatelj. Vskoči tudi, ko računalnik začne sporočati nerazum­ljive napake. Takrat morajo ljudje, ki nimajo teh prijateljev, računalnik odpeljati na servis, kjer zelo verjetno računalnik dva dni nedotaknjen stoji v kotu, potem pa dobite obvestilo, da morate vse zamenjati, in vam pošljejo predračun za 800 evrov.

Kar pa seveda pomeni, da se tovrstni prijatelji lahko hitro počutijo izkoriščene. Zelo težko jim je namreč takšno uslugo povrniti, sploh če se vam računalnik kvari zelo pogosto. Denarja nočejo sprejeti, in če v prtljažniku ravno ne vozijo trupla, ki ga morajo nujno nekam skriti, se je treba malce bolj potruditi, da se jim oddolžimo. Kolikor se morda zdi, da ljudje, ki obožujejo računalnike, nimajo kaj dosti strasti v življenju, lahko z malce brskanja odkrijemo, da jih dejansko fascinira še kaj več kot grafične kartice in virtualna resničnost. Morda odkrijete, da imajo radi balinanje, filme Indiana Jones ali porcelanaste figurice. Darilo v tem alternativnem spektru je lahko dobra zahvala za vaše lahkotnejše bivanje s tehnologijo.

Prijatelj, ki ima karavana

V življenju se prej ali slej znajdemo v situaciji, ko nam v svoj avtomobil tudi s podrtimi zadnjimi sedeži ne bo uspelo spraviti svoje naslednje želje. Morda bo vaš televizor končno napredoval v 65-palčnega, morda bo čas, da vendarle zamenjamo tisto majavo omaro, morda bomo zaradi podnebnih sprememb morali preseliti svojega udomačenega rjavega medveda. Situacije, torej, ko nam lahko pomaga samo prijatelj s karavanom (ali kombijem, ampak ti so redkejši in običajno ne potrebujejo dodatnih prijateljev, saj vedo, da so hudo iskana roba).

Ljudje s karavani so posebna sorta. Na neki točki so prerasli estetsko komponento avtomobila in se zavoljo funkcionalnosti odločili, da bodo vozili grd avto. Vsi drugi, ki nam te stop­nje osebnostne rasti nikakor ne uspe doseči, zato na lastnike karavanov gledamo z mešanico spoštovanja in strahu. Strahu zato, ker se bojimo, da bomo naredili nekaj narobe in potem nikoli več ne bomo imeli poguma, da izrečemo naslednje besede: »Hej, ti imaš karavana, kajne?«

To vprašanje lastnikom karavana nemudoma vzame dih. Vedo, kaj sledi. Neka nenačrtovana vožnja do Ikee, pomoč pri selitvi, nekaj, kar bo zmotilo njihovo vsakdanjo rutino, in to samo zato, ker so se pred 12 leti odločili, da bi raje vozili nekaj, kar je videti kot ljubezenski otrok med križancem in mrtvaškim vozom.

Prijatelj, ki lahko čuva tvoje otroke (ali domače živali)

Ljudje, ki imajo otroke, in ljudje, ki imajo domače živali, so seznanjeni predvsem z eno realnostjo – na svetu obstaja tisočero prostorov, kjer otroci in domače živali niso zaželeni. Ali pa je vsaj precej neuvidevno, če jih pripeljemo s seboj. Zato jih v primeru obiska teh prostorov pustimo doma. Kar pa le pomeni, da v zameno v najboljšem primeru dobimo uničeno sedežno, v najslabšem primeru pa smrtne žrtve med otroki in živalmi, ker so v naši odsotnosti seveda vsi kolektivno žvečili električne kable.

Dobiti prijatelja, ki pride in nahrani mačka, niti ni tako zelo težko, se pa začne zapletati, če doma pustite psa, saj pes že potrebuje nekoliko bolj komplicirano oskrbo. Pri otrocih je vloga varuške še nekoliko bolj zahtevna. Zato ne more vskočiti kar katerikoli prijatelj. Tudi če se eden od prijateljev z veseljem javi, ne pomaga, če obstaja resen sum, da mu bodo tako mački kot otroci zelo verjetno pobegnili, ker je pozabil odprta vrata. Tudi nasprotno – mora biti nekdo, ki ga otroci ali živali poznajo in sprejemajo, saj le tako ne bodo začeli žvečiti preproge ali se podelali za kavč takoj, ko bo stopil skozi vrata. Velja za otroke in ljubljenčke.

Morda ste med tistimi srečneži, ki se lahko zanesejo na starše ali sorodnike; če ti živijo na drugem koncu države (ali pa so v zaporu), pa bo tisti prijatelj, ki zna z otroki ali živalmi, rad priskoči na pomoč in nima težav včasih morda celo prespati v vaši izbi, zelo dragocen delček vašega prijateljskega bazena. Tudi če ima mogoče malce nadležen smeh ali pa v pogovoru prevečkrat uporabi besedo pač.

Zato bodite skrbni pri negi prijateljev. Sploh tistih, ki občutno zvišujejo kakovost vašega življenja. Sam imam sicer zelo skromno zbirko prijateljev, a razumem njihovo izjemno vrednost. Če bi šel prek svojih kapric in širil svojo socialno mrežo še dlje, pa bi verjetno v zbirki želel imeti še prijatelja, ki je odličen kuhar, prijatelja, ki se spozna na računovodske zadeve, in prijatelja, ki ima apartma ob morju (in ne mara hoditi na morje). Ampak to bi bilo že kar malce kičasto.

Fotografija: Profimedia

Preberite še: Naše bralke ga obožujejo: Je to res eden najlepših videzev Kate Middleton?

Priporočamo tudi: Salma Hayek v nežni, a čutni obleki, ki je ukradla vso pozornost in ustavila promet na rdeči preprogi

Najbolj brano