Tjaša Kokalj o trendih, prekrojenih na oseben način

Nekdanja manekenka, blogerka in voditeljica

Tjaša Kokalj o trendih, prekrojenih na oseben način - Foto: Aleš Bravničar

Deset let mineva od prve naslovnice Elle. Kaj se je vam zgodilo v tem času?

O, celo življenje! (smeh) Pred desetimi leti sem bila stara komaj 19 let. Saj ne da do takrat nisem živela, ampak zmaga na Miss Universe pri 21 letih mi je obrnila življenje na glavo.

Pred tem sem se ukvarjala s študijem, se vpisala na pravo, zanimali sta me slovenistika in hispanistika, moje sanje so bile, da bom prevajalka, svet mode in lepote me niti ni pretirano zanimal, ampak ta zmaga je spremenila vse in lahko rečem, da sem pred desetimi leti šele začela dobro živeti.

Katera lepotna pravila upoštevate?

Velik poudarek dajem pilingu obraza in telesa. Prisegam na kavni piling telesa – mleto kavo preprosto zmešam z vodo in jo vtrem v telo, koža je potem čudovita in še čudovito diši.

Za obraz uporabljam sladkorni ali solni piling, vendar le ko na obrazu nimam nobenih ranic. To je moj prvi lepotni ritual, drugi, ki ga imam od nekdaj, pa je, da nikoli ne grem spat naličena. Nikoli, ne glede na to, kako utrujena pridem domov. Če je treba, si tudi v polsnu odstranjujem ličila, preden padem v posteljo.

Ali prisegate na lepotni spanec?

Priznam, da se je dobro naspati, a bolj prisegam na masažo obraza, ki naredi moj obraz svež: vzamem tonik ali kremo za obraz in si jo nekaj časa nalahno vtiram v kožo, da mi lička zažarijo. (smeh) Pa še zbudim se zraven.

Katero kremo za obraz pa uporabljate?

Preizkusila sem neskončno število krem, a po dveh tednih nobena ni ustrezala moji koži, dokler nisem pred kratkim odkrila kozmetike Dermalogica, s katero kožo še raje razvajam kot prej. Zelo mi ugaja, da nega s to kremo traja zgolj pet minut in ni zamudna pa tudi puder sem lahko nehala uporabljati.

Na katere kozmetične izdelke stavite?

Pri meni je obvezen Blistex, torej balzam za ustnice, brez njega ne preživim. Že deset let uporabljam maskaro Max Factorja Masterpiece Max, ki je zame najboljša maskara in je ne zamenjam za nobeno drugo, čeprav sem jih vmes še kar nekaj preizkusila. Priznam, da me dekorativna kozmetika zelo privlači, sploh kadar je v teh lepih, bleščečih škatlicah, a ugotovila sem, da lepa embalaža še ne pomeni nujno kakovosti, zato se držim preverjenih izdelkov. Tudi če ne stanejo premoženja, naredijo svoje.

Kako pa od znotraj skrbite za svoj videz?

Voda, voda, voda ali zeliščni čaj, tega popijem na dan tudi tri litre. Na začetku sem se morala včasih kar prisiliti, da sem dovolj popila, zdaj ne morem več drugače. Trenutno veliko telovadim – dvakrat na teden grem na pilates in dvakrat na Body Shape – in se tudi zaradi tega odlično počutim.

Imam dva kužka, ki poskrbita, da sem zunaj z njima dvakrat na dan po pol ure, in že to je nekaj. Sem tudi obraz blagovne znamke za zdravo hrano, kar je pripomoglo k temu, da se zdaj bolj zdravo prehranjujem, čeprav načelno jem tisto, kar mi zadiši, pa naj bo karkoli, le v omejenih količinah.

Zdi se mi prav, da poslušaš svoje telo, in če to kriči po koščku čokolade, mu ga bom pač dala. Zadnje čase sem, recimo, nora na solate in lahke jedi, včasih pa bi jedla samo mastno hrano.

Če se še malo vrneva k deseti obletnici Elle – kako ste zadnjih deset let doživljali in spremljali modo?

Oh, bilo je kar turbulentno. Ko gledam stare fotografije, si mislim, kaj, hudiča, mi je bilo, zato me je kar malo strah, ko bom čez deset let gledala svoje zdajšnje fotografije. (smeh) Rekla bi, da pred desetimi leti še nisem imela tako zelo oblikovanega stila, ampak sem črpala iz okolice, na primer posnemala prijateljice ali se oblekla tako kot dekle iz revije.

In vsi vemo, da s posnemanjem drugih ne boš nikoli prava ti, kaj šele kot prijateljica ali top model. Zdaj poznam svoje telo in vem, kaj hočem, tako da bi rekla, da sem se zelo oddaljila od svojega mladostnega stila. Zamenjala sem kar nekaj pričesk, ki so prav tako vplivale na moj videz, na primer tomboy, ki sem ga delno obdržala in dopolnila z žensko eleganco.

Kateri kosi oblačil morajo biti v vaši omari?

Prisegam na suknjič, o katerem se mi zdi, da z malo truda doseže odličen učinek, lahko bi rekla, da imam rada dober kombinezon, ki ga kombiniram na tisoč in en način. Rada pa imam tudi kakšne posebne kose oblačil, ker se mi zdi, da moj stil nikoli ne more biti popolnoma izčiščen ali minimalističen, če pa že je, potem ga dopolnim z zelo bogatimi modnimi dodatki, na katere sem nora.

Modni dodatki so si pri meni prislužili dva posebna predala v omari, oblečena v žamet, kjer kraljujejo, urejeni pa so po barvah. Mimo njih na policah ne morem pa tudi mimo torbic ne. (smeh) To sem preprosto jaz. Tudi tatuji so moj oboževani modni dodatek, imam jih že 11.

Katere modne trende ste posvojili in katere preskočili?

Kot sem rekla, minimalizem ni bil nikoli moj, sicer pa sem zelo dovzetna za modne smernice, trenutno sem navdušena nad potiski, vzorci, rožicami ... Zelo redko nosim kavbojke, ne boste me videli v krilu na A ali pliseju. Pravzaprav tudi nisem ljubiteljica visokih pet, ker v njih trpim, tega pa ne prenesem.

Kdaj ste zadovoljni s svojo podobo?

Ko se vsi kosi med seboj ujamejo in ko se v njih počutim jaz.

Besedilo: Katja Golob

Kreativni vodja: Petra Windschnurer

Stiliranje: Tina Curk

Ličenje: Maja Šušnjara

Pričeska: Urška Lovšin za Mič styling

Najbolj brano